in

7 bra saker du kan göra när du känner dig ensam

kanner mig ensam
Bild: Paul Green / Unsplash

Att känna sig ensam ibland är fullt normalt, men när ensamhetskänslan finns där nästan hela tiden blir det riktigt jobbigt – även om man vet att man har en massa personer omkring en som älskar en. Här är sju saker du kan göra för att hantera din ensamhet. Mer

Andrea Bonior, klinisk psykolog, säger till Refinery29 att det är fullt normalt att känna sig ensam. Så med andra ord är man heller inte direkt ensam om att känna sig just ensam.

Att känna sig ensam om alla ens kompisar är upptagna en helg är det inte konstigt, men om din ensamhet finns där varje dag (och du till exempel inte kan sova, har svårt för att äta eller fokusera på jobbet) så ska du inte ignorera den känslan. ”Om du känner dig ensam en längre tid och det känns som om att det blir värre, eller att känslan finns det oftare än den inte gör det, ska du överväga att gå och prata med en terapeut Ensamhet kan ibland vara ett tecken på depression, men med det sagt sagt så är det klart att alla som känner sig ensamma inte är deprimerade”, säger Bonior.

Hon förklarar också att det är en del av den mänskliga upplevelsen att känna sig ensam, och när vi känner oss ensamma har vi alla olika vanor vi tar till. ”Ibland är dessa vanor inte produktiva och gör så att vi känner oss skyldiga till att vi är ensamma”, säger Bonior och föreslår att man gör någon av dessa saker nästa gång man känner sig ensam.

1. Gör någon en tjänst

”En av de bästa sakerna man kan göra när man känner sig ensam är att hjälpa någon annan. Vårt humör får en boost av att hjälpa, så om du mår dåligt över din egen ensamhet kan en tjänst för någon annan få dig att må bra”, säger Bonior.

2. Strunta i sociala medier en stund

Ja, genom sociala medier kan du kontakta folk direkt och på så sätt kanske känna dig mindre ensam, men Bonior säger också att sociala medier kan bidra till att du känner dig ensam. Så ta en dag och strunta i att kolla senaste bilderna på Instagram eller se vad folk postar på Facebook.

3. Tacka någon

Att känna tacksamhet är viktigt, och Bonior säger att du borde ta vara på tacksamhetskänslor för att få dig att känna dig bättre. Om du inte kan träffa personen du vill säga tack till kan du ringa och säga det till hen eller skriva ett brev (!), för vem blir inte glad av att få brev nu för tiden?

4. Gå ut i solen

Sol är något av en bristvara här i Sverige, men att få frisk luft och möta dagsljus (helst sol, då) är viktigt säger Bonior. Att bara vara i eller runt naturen kan få dig att känna dig närmre världen i helhet – vilket minskar känslan av ensamhet.

5. Ring en vän

Om du har en vän, eller någon annan i din närhet, som alltid får dig att må bättre kan du ringa dem. Välj någon som ger dig energi bara av att du hör deras röst. Om du vet att du inte orkar göra några planer eller träffas ska du se upp med att ringa någon som kommer försöka tvinga ut dig, ring någon som förstår och som kan muntra upp genom telefonen istället.

6. Klappa ett djur

Många människor känner sig lugnade av att klappa ett djur. Att klappa eller vara i närheten av djur kan också få en att känna mer kärlek samt känna sig älskad. Om du inte har ett djur själv kan du ringa någon i din närhet som har, eller gå till en park där du vet att många brukar rasta sina hundar. Om du gör det senare alternativet ska du dock vara noga med att fråga ägaren till en hund om tillåtelse innan du klappar den.

7. Ta upp en hobby

Att känna ett intresse för något kan ibland vara tillräckligt för att man ska känna sig mindre ensam. Du kanske älskar att måla, åka inlines eller göra inspirerande kollage? Om du inte har någon direkt hobby kan du ge dig ut på jakt för att hitta en, det kommer garanterat finnas något du fastnar för lite extra.