in

7 anledningar till att det är bra att äta choklad (woop woop!)

choklad dragare 1

Choklad är typ det bästa i hela världen – och här är sju anledningar till varför det är bra att äta det! Kan det bli bättre? Mer

Förutom den uppenbara anledningen att man ska äta choklad för att det är gott så har nu ny forskning visat att chokladätare kan dra nytta av flera hälsoförmåner.

 1. Choklad innehåller mer antioxidanter än äpplen

  Om man ser gram för gram innehåller mörk choklad högre koncentration av antioxidanter än äpplen, svart te och rött vin. Antioxidanter från naturliga källor så som kakao motarbetar cellskador som leder till synliga tecken på åldrande samt minskar risken för att utveckla vissa kroniska och försvagande sjukdomar, så som Alzheimers och Parkinsons sjukdom, enligt National Center for Complementary and Integrative Health.

 2. Choklad kan hjälpa till att minska stress och oro

  I en studie från 2009 fick oroade och stressade personer äta 40 gram choklad varje dag i två veckor, och hade sedan lägre nivåer av stresshormonet kortisol när tiden var slut. Choklad innehåller nämligen flera bioaktiva föreningar som ökar nivåerna av anandamid, ett ämne som aktiverar de hjärnreceptorer som ansvarar för att du ska chilla.

 3. Choklad kan minska risken för hjärtproblem

  När forskare studerade 55 502 vuxnas (50-64 år) dieter kom de fram till att jämfört med de som inte åt choklad ofta hade de mer flitiga chokladätarna (cirka två matskedar sex gånger i veckan) upp till 20 procent lägre risk av att uppleva noterbart oregelbundna hjärtslag, som associeras med en högre risk för stroke eller hjärtattack.

  Detta beror på en kombination av kakaons antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper som gör blod mindre segt och därför minskar ärrbildning i vävnaden i vener, vilket minskar elektrisk dysfunktion som kan störa dina hjärtslag, enligt forskaren Elizabeth Mostofsky, skriver Cosmopolitan.

 4. Choklad boostar din sexlust

  Choklad innehåller fenyletylamin vilket är en kemikalie som kroppen utsöndrar som svar på fysisk attraktion, och även om forskning menar att man måste äta mycket choklad för att det ska göra skillnad så kvarstår faktumet att choklad faktiskt kan boosta din sexlust.

 5. Choklad kan göra din träning extra effektiv

  I en studie förra året fick en grupp manliga cyklister äta 1,5 ruta av mörk choklad varje dag utan att ändra sina träningsprogram. Resultatet? De förbättrade deras sprint-tider och uthållighet mer än en en annan grupp som fick äta vit choklad, som innehåller mindre epikatekin. Epikatekin finns naturligt i kakao och studiens författare tror att det hjälper till att öka blodflödet, genererar lättare energi av föda och förbättrar hjärtats funktion.

 6. Choklad är kopplat till en lägre risk att få typ 2-diabetes

  Att äta mycket socker och fett kan leda till att man får typ 2-diabetes, men forskare som kollade på de långvariga effekterna av att äta choklad kom fram till något överraskande. De studerade över 92 000 kvinnor i 13 år, och kom fram till att de som regelbundet åt måttliga mängder av choklad hade mindre risk att få typ 2-diabetes än de kvinnor som åt choklad någon gång i månaden. Det kom inte fram varför det kunde vara så i den studien, men annan forskning menar att sammansättningar i choklad kan öka känsligheten för insulin, vilket är bra då insulin kan bidra till att man kan få typ 2-diabetes.

 7. Choklad associeras till bättre hjärnfunktion

  När forskare testade kognitiv funktion på tre grupper äldre vuxna efter att de druckit varierande drycker med olika mycket kakao-flavonoider (en grupp kemiska föreningar som bland annat är verksamma som antioxidanter) visade alla deltagare förbättringar i kognitiva tester. Experter menar att flavonoider förbättrar blodcirkulationen i kroppen och hjärnan, vilket kan förklara en bättre hjärnfunktion.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss