Var lite flexibel, kolla flera olika resesajter och lita inte alltid på kundbetyg. Det är några kloka råd när du planerar en resa. Boka helt enkelt inte din nästa resa förrän du har läst det här! Mer
6 vanliga misstag när du bokar resor – och hur du undviker dem
Att göra misstag när du bokar en resa kan kosta dyrbar tid, men framför allt pengar. Det som försvårar det hela är förstås den uppsjö av olika alternativ som finns, och att lockande reseannonser och läckra hemsidor kan påverka dit omdöme så att du lätt förhastar dig i dina beslut.
Så ta ett djupt andetag innan du trycker på köpknappen. Det är aldrig en bra idé att stressa eller drabbas av panik när du bokar din resa online. Här är sex vanliga misstag – och matnyttiga tips på hur du undviker dem.
1. Att nappa på erbjudanden från lågprissajter
Det kan vara praktiskt att boka genom en sajt som samlar många olika flygbolag, hotell och researrangörer. Det kan också ge dig en bra överblick över vilka valmöjligheter som finns. Med det sagt så bör du innan du bokar och betalar ändå gå in direkt på exempelvis flygbolagets hemsida och kolla priset där. Det är inte alltid så att lågprissajter erbjuder de bästa priserna. Dessutom kan det finnas information på researrangörernas egna hemsidor som du inte får genom sajterna som samlar många olika arrangörer. Ser det exempelvis ut att vara fullbokat på ditt favorithotell så tveka inte att kontakta hotellet direkt och se om det ändå finns en möjlighet att få ett rum.
2. Förutsätt inte att alla sajter har samma erbjudanden
Även om man kanske kan tro det så är det inte samma erbjudanden och priser på alla samlings-resesajter. Och det finns ingen sajt som alltid och i alla lägen är billigast eller bäst. Återigen bör du lägga lite tid på att kolla runt och jämföra. En del hotellsajter har exempelvis långtifrån en komplett lista på alla hotell på en viss ort, så du kan även behöva söka på helt andra sätt för att hitta det där perfekta boendet.
3. Att vara alldeles för oflexibel när du planerar
De flesta av oss har hektiska scheman, begränsat antal semesterdagar och inte så stort spelrum när det gäller resdagar – men har du möjlighet att vara lite flexibel kan du tjäna stora pengar. Prova med att söka resor och hotell några dagar tidigare och senare än vad som egentligen är optimalt för dig, och kolla hur stor skillnad i pris det blir. Det kan skilja en hel del, och då kanske det är värt omaket att planera om resan lite? Grundtipset är att inte åka precis när alla andra gör det. Och det kan vara bra att göra lite research vad gäller resmålet så att det inte är några stora events eller högtider precis när du hade tänkt vara där.
[adSpace placement=”auto”]
4. Att blint lita på online-recensioner och kundbetyg
Även om det kan vara en bra källa till information ibland, så ta alltid sajter (exempelvis tripadvisor) där hotell och annat betygsätts med en nypa salt. För det första är det inte alls säkert att du har samma uppfattning, smak eller krav som andra resenärer. För det andra finns det många recensioner som är fejkade eller åtminstone påverkade av de som äger exempelvis hotellet. Det är inte helt ovanligt att gäster erbjuds en gratis middag eller liknade i utbyte mot en bra recension.
5. Att inte boka för tidigt – eller för sent
Priser på flyg och boende förändras hela tiden, så det gäller att ha rätt tajming och känsla för när det är dags att slå till. Hittar du exempelvis en flight som du vet är mycket billigare än vad som är normalt så slå till direkt om du kan. Väntar du kan tillfället vara förbi – biljetten kan ha ett helt annat pris bara dagen efter. Det kan också straffa sig att boka allt för tidigt, även om fördelen med tidig bokning förstås är att man åtminstone vet att resan blir av. När flygbolagen lägger ut sina resor till försäljning, ofta ett knappt år i förväg, är det sällan deras lägsta priser. Experter brukar hävda att den bästa tiden att boka är mellan tre månader och tre veckor i förväg. Det gäller förstås också att ha lite tur.
6. Se till att vara med i ett bra bonusprogram
Det kan löna sig att alltid boka resan med samma flygbolag, med ett kort som är knutet till ett visst flygbolag, eller med ett flygbolag inom en viss flygbolagsallians (SAS är exempelvis en del av Star Alliance) som du håller dig till – och därmed samla bonuspoäng som ger olika förmåner och rabatter. Bonusvillkoren för olika flygbolag, allianser och kort varierar mycket, och ibland kan det löna sig att nappa på ett visst erbjudande. Kolla upp och jämför, och betänk även vilka flygbolag som har bäst service i de länder och på de sträckor du troligtvis kommer att flyga.