in

6 tips på hur du blir en bättre lyssnare

bra lyssnare

Att lyssna och vara närvarande i ett samtal är ibland ganska svårt. Här är sex tips på hur du blir en bättre lyssnare. Mer

1. Vänta tills den andra personen pratat klart

Det är egentligen självklart att man inte ska avbryta någon när hen pratar, men ofta är det lättare sagt än gjort. Man vill såklart svara personen, komma med egna idéer eller lösningar kanske, och kan bli så ivrig att säga dem att man helt enkelt avbryter. Du kommer också få din chans att prata, men låt den andra personen avsluta först.

2. Var genuint nyfiken

Om den du pratar med berättar om något du tycker är helt ointressant är det såklart svårt att inte låta tankarna vandra iväg. Men, fake it til you make it! Låtsas som om du är intresserad av ämnet och kom på frågor att ställa eller synpunkter att bidra med. Det gör direkt konversationen roligare, och vem vet – du kanske faktiskt tycker att det blir intressant på riktigt.

3. Låtsas som om att du kommer behöva berätta om konversationen sen

Säg till dig själv att du måste återberätta konversationen, då blir du automatiskt med medveten om vad den andra personen faktiskt säger. Istället för att tänka på vad du ska svara, tänker du istället på vad den andra personen säger så du kan komma ihåg det. Detta innebär att det blir lättare att vara alert, engagerad och att ställa frågor i samtalet.

4. Tänk inte på vad du ska svara medan den andra pratar

Detta går in lite i punkt 1, men det är så viktigt att tänka på om man verkligen vill vara närvarande i samtalet. Om du tänker på ditt svar missar du att lyssna på vad den andra personen fortsätter med att säga. Dessutom kanske ditt svar skulle bli annorlunda om du lyssnade på allt den andra berättar.

5. Behåll ögonkontakt

Genom att titta på den andra personen blir det lättare att hålla fokus och verkligen lyssna på vad hen har att säga. Var närvarande, och inte bara fysiskt.

6. Lägg bort mobilen

Det går inte att hålla fokus på en konversation om du hör din telefon vibrera eller om du bara ”måste” kolla vad dina vänner skriver i gruppchatten. Lägg bort mobilen när du har ett samtal med någon, det är det enda hövliga att göra.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

gigi hadid pren smink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss