Har du någonsin tänkt på hur dina drömmar förändras när du är stressad? Här är några av grejerna som händer! Mer
6 sätt dina drömmar påverkas av stress
1. Du kan drömma mindre när du är stressad
Du har säkert upplevt att du sover mindre eller sämre när du är stressad. Man ligger där på natten och tankarna flyger runt i huvudet medan det kryper i kroppen eftersom man inte kan slappna av. På grund av att du sover mindre är det inte konstigt att du drömmer mindre, men ändå. Men! När du faktiskt somnar finns det en chans att, eftersom du troligare är tröttare i sinnet än vanligt, hamnar du fortare i REM-sömn, och när du drömmer är det troligt att dina drömmar är mer intensiva och klarare.
2. Dina drömmar kan vara mer random
När du är stressad är ofta dina tankar överallt. Du tänker på allt på samma gång och hoppar snabbt från en grej till en annan. Så det är inte så konstigt att dina drömmar blir likadana när du är stressad. När man stressad är det mer troligt att man drömmer mer random, osammanhängande drömmar som handlar om många olika saker.
3. Stressrelaterade drömmar kan förstöra ditt fokus
Din hjärna vill förstå dina tankar, därför drömmer du. Men din hjärna vill såklart förstå dina drömmar med. Och som sagt, när du är stressad drömmer du ofta mer osammanhängande, och dessa drömmar kan i sin tur leda till en mer ofokuserad dag. Detta eftersom dina hjärna försöker komma ihåg och förstå vad det är du har drömt.
4. Du kan uppleva specifikt stressrelaterade drömmar
Det är viktigt att komma ihåg att drömmar ofta inte ska tas bokstavligt. Till exempel behöver det inte betyda att du vill bli tillsammans med ditt ex igen bara för att du drömmer om hen. Men, ibland kan det finnas ett samband mellan din stress och vad du drömmer om. Vanliga stressdrömmar är bland annat att missa ett flyg, att falla, bli jagad, att dina tänder faller ut eller att du är naken offentligt.
5. Du kan ha mer återkommande drömmar
Du kanske känner igen vissa av de stress-drömmar som nämns här ovanför. Stress kan leda till återkommande drömmar, som kan peka mot ett olöst problem eller olika stressfaktorer i ditt liv. Men, allt behöver inte vara dåligt. Drömmer du till exempel att du inte klarar ett prov? Ingen fara. Forskning har nämligen kommit fram till att det finns ett samband mellan en sådan dröm och att få ett bättre provresultat. Negativa drömmar kan alltså symbolisera en vilja att lyckas, så låt inte drömmar sabba ditt självförtroende.
6. Stressiga drömmar kan vara bra för dig
Att drömma är bra för oss. Stress är ju dock inte det. Men drömmar som är påverkade av vår stress kan fortfarande hjälpa oss emotionellt. De hjälper till med ett friskt minne, hjälper dig att komma ihåg information, och det innebär ju också att du faktiskt har en djup REM-sömn.