in

6 saker som händer med kroppen när du dör (så fascinerande!)

dod dragare

Vad man tror händer med själen när man dör är olika för olika personer. Vissa tror bland annat att man lever vidare i någon annan form, andra att man kommer till himlen och vissa tror bara att livet tar slut. Men, oavsett vad du tror händer så vet vi i alla fall vad som händer med ens kropp när man dör! Mer

 1. Den blir kall

  Algor mortis, eller likkyla, händer när kroppstemperaturen upplever en djup kyla och sjunker för att matcha temperaturen av den omgivande miljön. Kroppstemperaturen sjunker i genomsnitt 1,5-2 grader varje timma efter att en person har gått bort.

 2. Kroppen blir stel

  Rigor mortis, eller likstelhet, händer när blodet i kroppen – som var varmt och flödade genom kroppen – börjar bli kallt. Det koagulerar, alltså stannar, och hindrar musklerna från att kunna dra sig samman och slappna av. Varje muskel i kroppen, från de i dina ögonlock till de stora musklerna, blir inflexibla och lederna stannar i sin plats, vilket resulterar i att hela din kropp blir stel.

 3. Kroppen töms på luft

  Ett par minuter efter att hjärtat slutar så börjar autolys, det innebär att syrenivåerna i kroppen börjar tömmas. Celler bryter ner sig själva, som mestadels orsakas av kroppsegna enzymer.

 4. Du förlorar all din färg

  När de nedbrutna blodcellerna börjar fly från deras sönderdelade blodkärl så drar gravitationen dem till mindre vener och kapillärer. Detta gör att färgen ändras på vissa områden av din kropp. Genom att se var blodet koagulerar och ändrar färg kan obducenter lättare avgöra den exakta dödsorsaken. Ändrad färg av kroppen sker i faser och i takt med sönderdelningsprocessen, och då kroppen får olika nyanser av grön, blå, röd, lila och slutligen svart.

 5. Kroppen sväller upp

  Förruttnelse (jag vet, jätteäckligt!) sker när blodkärlen och vävnad bryts ned ännu mer. Gaser och vätskor byggs upp och bubblar vilket gör att kroppen blir, eller ser ut att vara, uppsvälld på vissa områden. Det är till exempel inte ovanligt att dina ögonglober trycks ut lite eller att tungan långsamt börjar falla ut ur munnen.

  Svullnad är mest märkbart på magen. Biljoner av bakteriella organismer tar på sig en ny roll i förruttnelseprocessen som sker runt omkring dem. De utforskar ställen i kroppen som de aldrig varit på tidigare. I detta stadiet börjar kroppen verkligen lukta död. Jäsningsprocessen är på gång och kroppen påverkas lätt av miljön runt om.

 6. Kroppen blir i princip vätska

  Ungefär en månad efter att man dött har alla stora organ och kärl i kroppen blivit kondenserat. När vätskorna hopat sig tillräckligt kommer kroppen spricka. Näringsämnen läcker ut och skapar en grogrund av liv. Mikroorganismer frodas, och förutsatt att kroppen blivit begravs blir detta väldigt näringsrikt och är ett perfekt ställe för växter att bo.

Tack Hellogiggles för artikel-inspo!