in

6 knep att ta till om du är en riktig tidsoptimist (dina vänner kommer tacka dig!)

tidsoptimist

Får du jämt stressa iväg för att du är sen, och kan du för allt i världen aldrig komma i tid? Hej tidsoptimist! Här är 6 knep som kommer hjälpa dig att börja komma i tid. Mer

 1. Ställ alarm

  Alarm är din bästa vän! Ställ ett alarm fem minuter innan du måste gå, och ställ sedan ett alarm fem minuter senare. När första alarmet ringer vet du att du måste släppa allt du gör och ta på dig ytterkläder. När det andra alarmet ringer borde du vara klar, och då är det dags att gå!

 2. Gå tio minuter innan du behöver

  Om du ska möta en kompis prick, tänk då att ni ska mötas tio i (och tänk inte att ni egentligen ska träffas prick, det hjälper ingen). Om du alltid är sen innebär detta kanske att du går när du faktiskt behöver och därför kommer prick för att möta din vän, så slipper hen vänta på dig! Om du behöver köra bil eller åka kollektivtrafik är det bra att tänka att du ska åka en kvart innan du behöver vara där. När man rör sig i trafiken tar det alltid längre tid än tänkt.

 3. Förbered allt

  Kläder, matlåda, nycklar, mobil, frukost. Förbered allt du kan innan du går och lägger dig! På så vis slipper du stå framför garderoben och inte ha någon aning om vad du ska ha på dig, och du behöver inte springa runt i panik och leta efter dina nycklar för femtioelfte gången när du egentligen redan borde sitta på bussen mot plugg/jobb.

 4. Lämna tid mellan platserna du ska vara på

  Scenario: du slutar skolan halv och ska möta en vän. Du vet att det tar prick tio minuter för dig att ta dig dit. Men säg inte att ni ska mötas tjugo i. Det kan hända att föreläsningen drar över ett par minuter, att du behöver fråga läraren någonting, att dina klasskompisar vill prata med dig om när ni ska ta den där pluggdejten, eller typ vad som helst. Och vips så är klockan tjugo i! Bestäm med din vän att ni ska mötas tio i. Då finns det tid för eventuella saker som uppehåller dig, plus att du inte behöver stressa iväg!

 5. Ta alltid reda på hur du ska ta dig till platser

  Om du ska någonstans där du aldrig varit förut så är ett bra tips att kolla upp hur du tar dig dit i tid. Om det gäller mer seriösa saker, till exempel en jobbintervju, så är det bästa att provåka dit. Då slipper du också vara nervös för att du inte hittar när det väl är dags.

 6. Respektera andras tid

  När du alltid är sen innebär det att den eller de du ska möta måste vänta på dig. Och hur roligt tror du det är? Exakt, inte alls. Genom att aldrig vara i tid signalerar du att din tid är mer värdefull än andras (hint: det är den inte) och det kommer till slut få folk i din närhet att bli riktigt irriterade på dig. Visa respekt och var i tid.