in

5 tips på hur du fortsätter må bra i vinter – fast det är kallt och mörkt

ma battre vintern

När dagarna blir kortare och temperaturen bara tickar neråt så är det lätt att få en dipp i humöret och vilja stänga in sig. Men, här är fem tips på hur du fortsätter hålla humöret uppe i vinter! Mer

1. Lev i nuet och ta vara på det lilla

Bianca Marcu, terapeut, trycker på att det är viktigt att leva i nuet och hitta glädje i att årstiderna ändrar sig.

– Ett av det största misstagen folk gör när det kommer till att tänka på vintern är att de blir så upptagna med negativa tankar, att de glömmer att njuta av allt bra som händer. Var närvarande och medveten när du ser julbelysning som dekorerar gatorna, dofta på varmt kaffe en kall morgon, lyssna på musik när du handlar, säger Marcu till Elite Daily.

Det är ett enkelt tips, men något som vi alla tåls att bli påminda om.

2. Välkomna alla möjligheter av fysisk värme

På vintern är det helt okej att stanna inne typ hela tiden för att mysa under en varm filt istället för att ge sig ut i kylan när inte ens fem lager kläder räcker för att man inte ska frysa. Men om man vill hitta på något och ändå hålla sig varm rekommenderar Marcu att man ska testa hot yoga, eller bikram yoga som det också kallas. Man utöver bikram yoga i ett rum som är uppvärmt till 40 grader.

– Testa ett hot yoga-pass efter jobbet. Det hjälper inte bara att lugna ditt sinne efter en lång dag, det hjälper dig att hålla dig aktiv medan du blir medveten om din mentala hälsa.

yoga

3. Ta dig tid för människor du älskar, även när du vill isolera dig

Om man känner sig extra låg på energi är det lätt att bara vilja stänga in sig i hemmet och vara för sig själv. Men att umgås med de nära dig för att laga mat ihop eller kanske titta på film är en viktig del för att få upp energin under de mörka månaderna.

– När det blir kallt ute tenderar folk att vilja undvika kylan och vara inne mycket mer. Att isolera dig under en tid som redan kan vara jobbig brukar resultera i ett sämre humör. Ansträng dig för att skapa rutiner med vänner och familj för att få den sociala biten och stimulation för att balansera ut dagen, säger Marcu.

4. Få din sol-dos

Sjukgymnasten Dr. Karena Wu påminner om hur viktigt det är att fånga de solstrålar som finns.

– Tjugo minuter av sol är minimumtiden som behövs för produktionen av D-vitamin, berättar Wu.

D-vitamin hjälper ens humör, hjärnaktivitet och nervsystemet. Så om du inte har tillräckligt med D-vitamin i kroppen kan du definitivt känna dig låg.

Se till att ta en promenad på lunchen eller gör ditt ärende mitt på dagen om du har möjlighet för att få lite sol. Glöm bara inte att solen bränner på vintern också, så kom ihåg SPF!

sol

5. Rör på kroppen

Dr. Wu trycker också på betydelsen av att fortsätta träna under vintern, även när du hellre vill byta om till myskläder och titta på serier. Lite rörelse hjälper att få upp ditt humör och välmående.

– Träning hjälper till att öka cirkulationen, din kroppstemperatur och utsöndrar endorfiner. Detta feel good-hormonet ger dig en glad känsla efter att du tränat.

Och som sagt, om du vill vara, riktigt, varm medan du tränar kan du testa bikram yoga!

Prenumerera på VeckoRevyn och få 5 nummer + ett lyxig kit från Pure Mineral för bara 199 kr. 

Nytt nummer VeckoRevyn