in

5 sätt att stressa ner (som du inte redan provat!)

stress

Enligt en undersökning vi nyligen gjort i tidningen VeckoRevyn, visar resultatet att 60 procent av er läsare är stressade varje dag. Det är alldeles för många. Det är viktigt att ta itu med sin stress – och det kan man göra på olika sätt beroende på hur allvarligt läget är. Här är 5 knep att prova när du känner stressen komma krypande. Mer

Jag är som mest avstressad när jag får läsa en bok eller kolla på min favoritserie på Netflix. Men ibland, när man har som allra mest att göra och det känns som att tankarna snurrar i 180, kanske det inte räcker med de vanliga tillvägagångssätten. Här är 5, lite annorlunda, sätt att stressa ner snabbt.

1. Ge dig själv en öronmassage

Akupressur är en österländsk behandlingsmetod som använts i många tusen år som går ut på att man trycker med fingertopparna på kroppens akupunkter – som akupunktur, men utan nålar. Akupressur har visat sig vara en mycket effektiv behandlingsmetod för stress. Trycker du på dina örsnibbar och -kanter på rätt sätt kommer dina muskler i ansiktet och kroppen att slappna av. Tryck med tummen och pekfingret på din örsnibb och jobba dig upp för kanten, med lätta gnuggningar. Jobba dig nedåt samma väg under 1–2 minuter och känn avslappningen komma. Att fokusera på hela proceduren får dig mer avstressad också.

2. Förändra ditt språk

Säger du inte lite alltför ofta ”jag måste göra detta, detta och detta imorgon” eller ”jag måste få detta gjort innan jag kan slappna av”? Det får allt att låta som måsten, som du egentligen inte vill göra. Att säga ”jag får göra detta, detta och detta imorgon” eller ”jag får chansen att göra detta innan jag kollar Netflix” förändrar inställningen till sysslan.

3. Se ett nytt ställe

Byt omgivning, gå på en promenad och hitta nya favoritställen. Att hela tiden vistas i samma miljö uppmuntrar samma beteende. Att bryta vanor och upptäcka nya ställen – det kan bara vara ett nytt kafé eller en brygga vid vattnet – minskar stressen och stoppar negativa beteendemönster från att bildas.

4. Sakta ner

Gör aktiviteter, men gör dem långsamt. Att till exempel färglägga illustrationer i målarböcker är rogivande men att bara tugga eller andas långsamt kan räcka.

5. Kör en snabbstädning på 10 minuter

Att städa kan göra så att ditt fokus hamnar på annat än det som stressar dig. Oavsett om det gäller en 10-minutersfix av ditt skrivbord eller 10 minuter av diskning så gör det gott för dig.

Tack Career girl daily för inspiration.

Psst! Läs hela resultatet av vår undersökning i senaste numret av VeckoRevyn:

Kenza på nya numret av VeckoRevyn