in

5 sätt att börja gilla ditt jobb igen – perfekt i en jobbsvacka

trott pa jobb

Ofta kanske du tycker att ditt jobb är roligt och utmanande, men nu vill du helst bara somna om varje morgon klockan ringer för att slippa gå dit. Här är fem tips på hur du kommer ur din jobbsvacka! Mer

1. Lär dig något nytt

Att vara trött på ditt jobb kan ofta bero på att du inte känner sig stimulerad och att allt är likadant varje dag. Om du tror att det kan vara där skon klämmer, se till att kolla dig runt på jobbet för att se om det finns någon ny arbetsuppgift du kan lära dig, eller ett nytt ansvarsområde att ta över.

2. Gör små förändringar

Om du bara är inne i en liten jobbsvacka kan det räcka med små förändringar för att kunna turn that frown upside down. Jobbar du vid ett skrivbord hela dagarna? Köp nytt kontorsmaterial, gärna färgglatt så du blir glad när du kollar på det. Finns det möjlighet att ställa dit en liten växt till och med kanske?

Jobbar du i butik? Fråga din chef om du kan möblera om bland produkterna, och kanske köpa lite ny inredning till butiken.

Har du möjlighet till flextid? Börja en timma tidigare om det är möjligt så du kan hinna med att träna eller träffa vänner oftare på kvällarna. Eller så börjar du en timma senare än vanligt så du har tid att duka upp lyxfrukost hemma och se på morgontv en stund.

3. Ta pauser

Stress blir mer och mer vanligt i samhället idag, och utmattningssyndrom är särskilt vanligt hos kvinnor. Om du känner att du behöver ta en paus då och då, gör det! Dels under jobbdagen, men också paus som i semester. Har du semesterdagar över, se till att använda dem för till exempelvis en weekend någonstans. Det behöver inte vara till ett annat land, det räcker gott och väl att åka till närmaste storstad. Om du däremot behöver samla semesterdagar för att kunna ta den där semestern du drömmer om så gör det, och tänk på hur skönt det kommer bli när du är där.

4. Reflektera över ditt ”varför”

Det är lätt att glömma bort varför man faktiskt kliver upp på morgonen för att gå iväg till jobbet varje dag. Ta därför en stund och tänk på vad det är som du gillar med ditt jobb, som fick dig att vilja jobba där från första början.

Och har du kanske någon extra rolig uppgift som du verkligen gillar att göra? Försök göra den mer! Vet du att din kollega hatar att göra den arbetsuppgiften – fråga hen om du kan ta över den för hen med. I gengäld kan hen ta över en uppgift för dig som du tycker är tråkig, men som hen kanske gillar.

5. Kolla tillbaka på ditt jag innan jobbet

Om du verkligen vill få tillbaka din jobbpepp är ett enkelt sätt att göra det på genom att ta en trip down memory lane. Kom ihåg hur exalterad du var över att bli kallad till intervju, och sedan hur glad du blev när du fick beskedet att du fått jobbet. Var befann du dig i ditt liv då? Vad har du lärt dig i ditt nuvarande jobb som du inte hade gjort annars? Vilka nya kollegor och vänner har du lärt känna på jobbet?

Att få lite perspektiv på hur långt du kommit kan hjälpa till att få dig tycka det är roligare en vanlig jobbdag. Det kan påminna en om resan man gör i sin karriär, och att det är helt normalt att vara lite trött på sitt jobb ibland.