in

5 nyårslöften du verkligen borde ge dig själv

nyarsloften inte

Vissa älskar nyårslöften, andra tycker att de är helt onödiga. Och kalla det vad du vill, men här är fem saker du verkligen borde lova dig själv att inte göra i år. Mer

Nyårslöften brukar ofta handla om saker man ska göra. Man ska träna mer, man ska bli bättre på att höra av sig till sina vänner, man ska tacka ja till fler saker. Och det är såklart helt okej att ha sådana löften. Men detta året tänkte vi även ha några inte-löften. Alltså saker som vi inte ska göra. Lova dig själv det med!

Var inte tyst

Det är så himla viktigt att stå upp för sig själv, och för sina medmänniskor. Säg ifrån när en snubbe uttalar sig sexistiskt! Du är inte jobbig eller tråkig om du inte ”tar det som en komplimang”. Våga säg till om chefen behandlar dig dåligt, prata med dina kollegor eller HR-avdelningen för att få hjälp. Du ska inte behöva må dåligt på din arbetsplats.

Be inte om ursäkt för din psykiska hälsa

Om man har en ångestdag då man verkligen bara vill ligga kvar under täcket, men släpar sig iväg dit man måste ändå – då behöver man inte försöka utstråla glädje. Det är okej att må dåligt, och det är verkligen ingenting du behöver be om ursäkt för.

Sätt inte andra före dig själv

Att vara egoistisk och att vara mån om sig själv är två olika saker. Det är klart du ska ta hänsyn till dina nära och kära, och dina medmänniskor runt om dig. Men sätt dig själv och ditt eget välmående i första rummet. Ställ inte upp på allt eller hjälp alla som ber dig. Det resulterar ofta i stress och prestationsångest, och gör ganska säkert att du mår sämre.

Var inte rädd för att göra misstag

Misstag är oftast ingenting som är lika med fara eller katastrof, även om det lätt kan kännas så. Att man lär sig av sina misstag må vara en klyscha, men det är en klyscha av en anledning. Kör på, testa dig fram och lita på din magkänsla. Om det är något som går snett kan det fixas till, och du är en erfarenhet rikare.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du kan göra för att börja älska dig själv

Var inte negativ mot dig själv

Det är lätt att trycka ner sig själv eftersom vi hela tiden blir uppmanade till att ändra oss för att vi ska ”passa in” i samhället. Vi ska sminka oss mer, ändra våra kroppar, vara lyckligare, satsa mer på vår karriär. Istället för att fokusera på, och må dåligt över, alla saker du tycker du borde vara bättre på – lägg istället din energi på att aktivt älska dig själv. Lär dig älska din personlighet, din kropp, dina styrkor och dina svagheter.