in

5 gånger kända kvinnor har blivit överdrivet retuscherade – och vågat säga ifrån

lorde photoshop retusch

Retuscherade bilder av vackra kändisar har blivit vardagsmat i samhället och visst är det tröttsamt med de onaturligt perfekta bilderna. Tack och lov finns det berömda kvinnor som säger ifrån när de har förändrats för mycket. Mer

Det är ingen hemlighet att reklambilder och glossiga tidningsomslag är retuscherade, och nästan alla kända kvinnor har utsatts för Photoshops penslar. Men även om det är deras kroppar som retuscheras är det framför allt kvinnorna som ser resultatet som blir påverkade och tror på det manipulerade idealet.

Tack och lov finns det kvinnor i Hollywood som vågar säga ifrån när de har blivit fråntagna sina kurvor och födelsemärken på bild.

  1. Lena Dunham

Skaparen av realistiska tv-serien Girls har alltid stått upp för sin kropp och sitt utseende. Hon har också varit väldigt tydlig med att hon inte vill spä på det skönhetsideal som finns i Hollywood. Därför kände hon sig manad att göra ett statement efter att ha varit på omslaget av den spanska tidningen Tentaciones, där de hade retuscherat bort stora delar av skådisens kropp.

På Instagram la Lena Dunham upp bilden och gjorde ett inlägg där hon förklarade vad hon tycker om retuschering: ”Jag ser fantastisk ut, men det känns konstigt att se en bild och inte veta om det är din egen kropp längre”, skrev hon och fortsatte: ”Jag vill vara ärlig med vem jag är och vad jag står”. Regissören förklarade även att hon älskade tidningen och inte var arg på dess medarbetare, utan på samhället i stort som tillåter ett osunt ideal.

2. Zendaya

Zendaya är en annan skådis som utsattes för onödig retuschering när hon medverkade i tidningen Modeliste. På Instagram la hon upp originalbilden och den retuscherade, för att visa vad tidningen gjort med hennes kropp. ”Jag blev chockad när jag såg att mina 19 år gamla höfter och överkropp hade blivit manipulerade. Det är sådant här som gör kvinnor medvetna och som skapar ett orealistiskt ideal kring vad skönhet är”, skrev hon och förklarade att hon älskar originalbilden.

[adSpace placement=”auto”]

Ett foto publicerat av Zendaya (@zendaya)

100 grymma citat om kärlek, livet och vänskap

3. Ashley Benson

Pretty Little Liars-stjärnan Ashley Benson upptäckte vid ett tillfälle att en fyra år gammal reklambild för tv-serien hade börjat spridas igen och var inte nöjd. ”Allihop ser löjliga ut. Alldeles för mycket Photoshop. Alla har vi brister. Ingen ser ut såhär. Det är inte attraktivt”, skrev hon på Instagram.

4. Lorde

Sångerskan Lorde uppmärksammade att hon blivit retuscherad efter en konsert och la upp en syrlig tweet: ”Jag tycker att detta är egendomligt – två foton från idag, ett där min hy är perfekt och en som är äkta. Kom ihåg att det är okej med skavanker okej”.

11 anledningar till att vi (och hela världen!) ÄLSKAR Alicia Vikander

5. Jennifer Lawrence

Skådespelerskan Jennifer Lawrence är ansiktet utåt för Dior, som har valt att sudda bort hennes födelsemärken. ”Det där ser inte ut som jag överhuvudtaget! Jag älskar Photoshop mest av allt i världen”, sa hon skämtsamt till Access Hollywood vid en premiärfest. ”Självklart är det Photoshop. Människor ser inte ut sådär”, tillade hon.

jennifer lawrence dior photoshop

Vill du se mer sånt här? Gör som 40 000 andra och gilla VeckoRevyn på Facebook så missar du inget!