in

5 enkla sätt för att fokusera när du verkligen behöver få något gjort

fokusera

Vissa dagar har man inga problem med att beta av saker på löpande band, andra dagar är ens koncentration någon annanstans och snurrar. Här är fem saker du kan göra om du verkligen behöver hitta ditt fokus! Mer

1. Ta fem minuter och förbered dig

Innan du tar itu med det som måste göras är det bra att bara ta ett par minuter för att säga till sig själv och sin hjärna att det är dags att fokusera ett tag. För dig kanske det innebär att gå ut och ta en promenad runt kvarteret så du får lite frisk luft, eller städa undan på ditt skrivbord så det inte finns något som distraherar.

Ta ett par djupa andetag, tänk positiva tankar om du står inför en jobbig uppgift och motivera dig själv. När du är klar kanske du kan ringa din vän du inte pratat med på länge för att ta igen det ni missat? Eller så vet du att du får komma hem och ta ett varmt bad med tända ljus. Vad som än funkar för dig!

2. Hitta den perfekta arbetsplatsen

Jobbar du på kontor? Om ni har öppen arbetsyta på ditt kontor och du jämt har ett sorl runt omkring dig kan det störa ditt fokus. Kan du gå någon annanstans som är mer avsides på jobbet, eller kan du kanske ta med dig arbetet till kaféet som ligger runt hörnan?

Jobbar du hemifrån? För mig är det i alla fall mycket lättare att fokusera om jag har det städat runt omkring mig. Om du är likadan föreslår jag att du väljer en plats hemma hos dig och ser till så allting är undanplockat där. Se också till så platsen har bra ljus, så du inte behöver anstränga dina ögon för mycket.

3. Lägg bort mobilen

Våra telefonen är verkligen mästare på att bryta vår koncentration, så det är bäst om du gömmer den ett tag nu när du måste fokusera på din uppgift. Att stänga av ljudet är kanske självklart, men stäng också av vibrationen. På så sätt behöver du inte höra att den håller på att låta över huvud taget från gömstället när du är mitt i ett flow.

4. Planera din tid

Vad är det exakt du behöver göra för att få klart din uppgift? Du kanske behöver göra research, mejla personer, prata med en expert eller kolla statistik. Ja, vad vet jag? Uppskatta hur mycket tid varje sak kommer ta och planera sedan i vilken ordning du ska göra allt.

5. Ta pauser

Studier har visat att våra hjärnor slutar ta in information och fokusera efter ungefär 45 minuter. Så det är ingen mening med att försöka sitta i åtta timmar i sträck och tro att man ska få mer gjort om man aldrig går därifrån. Ta flera pauser under dagen och gör något som gör att du kan koppla bort uppgiften. Läsa ett kapitel i en bok eller scrolla igenom Instagram till exempel.

Tack Career girl daily för artikel-inspo!