in

5 enkla knep till ett hälsosammare liv – för dig som sitter still under dagarna

kontrosdocc88den

Vi vet att det är dåligt att sitta stilla, men nu har det kommit en studie som säger att vi till och med kan dö i förtid av ett liv i kontorsstolen. Men det går faktiskt att öka sina förutsättningar för ett lååångt och hälsosamt liv, här kommer våra bästa tips! Mer

Nya studier har visat att de som sitter ner 90 minuter eller längre i sträck löper mycket större risk för att drabbas av hjärtkärlsjukdomar än de som sitter mindre än en halvtimme åt gången.

Men problem är till för att lösas, som optimistiska människor alltid säger. Så istället för att mala på om studierna som säger att de flesta i västvärlden kommer dö kontorsdöden, så kommer här lite tips på hur du kan vara med och vända trenden!

Sätt ett stegmål

competitivewalking

Du kanske inte kommer bli professionell promenerare, men inget motiverar en bättre till att ta en omväg till kaffemaskinen eller gå sista stationerna hem som att ha ett mål i sikte. Tidigare har det universala rekommendationen varit 10 000 steg per dag men nu menar forskare att så mycket som 15 000 steg per dag är det som gäller.

Att ta hjälp av en stegräknare gör det mycket lättare att se konkret hur aktiv du är under dagarna. De flesta smartphones har den funktionen. Varför inte utmana en kollega eller en kompis på vem som kan hålla igång mest?

Sätt en timer

timer

Det är lätt att fastna när man kommer igång med grejer. Sätt en timer på 30-40 minuter, när den ringer får du gå upp och fylla på vattenglaset, gå på toa eller göra 10 squats, och sen starta timern igen.

Om du skulle försöka gå 15 000 steg i ett sträck skulle det ta runt två timmar om du knatade på i rask takt. Så det kan ju bli lite mastigt att försöka beta av allt det när du kommer hem på kvällen. Går du istället en kvart varje timme när du är på jobbet, så kan du gå hem och slappa med gott samvete.

[adSpace placement=”manual”]

Glöm saker

Jon Travolta

Att vara en slarver är för det flesta något negativt, men i en vardag där du annars bara sitter ner kan det vara den perfekta motionen. Hämta kaffe men ingen sked, skriv ut i flera omgångar istället för en, eller gå in i ett rum, glöm vad du skulle göra där, gå ut och kom sen tillbaka. Det sistnämnda kan med fördel göras upp till 10 gånger av den riktigt talangfulla slarvern (talar av egen erfarenhet här).

När du ändå håller på, varför inte glömma bort den snabbaste vägen hem från busstationen? Ditt 55-åriga jag kommer bli så glad om du går till vänster på vägen hem idag istället för höger.

Skaffa promenadsällskap

drariväg

Gör en god gärning. Rädda inte bara dig själv från ond bråd död, utan även en kompis. Jag lovar, det blir lättare att släpa sig iväg på en promenix på lunchrasten om du har sällskap. Om ni är fler med på promenadtåget är chansen större att någon annan kan motivera dig den där dagen när du verkligen bara vill ligga i en pöl på golvet eller smälta ihop med kontorsstolen.

Helt enkelt

wecandobetter

Du kan så mycket bättre än att sitta och dega åtta timmar i sträck varje dag. Går du fem tusen steg idag kan du gå sex tusen imorgon, eller tio tusen. Det kanske känns som att du förlorar tid när du tar en minipromenad en gång i timmen, men att röra på sig gör att du kan koncentrera dig bättre och arbeta mer effektivt. Så upp och hoppa allihopa!