in

5 chockerande hemligheter flygplanspersonalen inte vill att du ska veta

flygplanspersonalens hemligheter

Visste du att kaffet och maten ombord på ett flygplan kan vara riktiga bakteriehärdar? För att inte tala om ditt brickbord… En före detta flygbolagsanställd varnar för dessa och andra vanliga hemskheter när du befinner dig tio tusen meter upp i luften. Mer

För sajten refinery29.com avslöjar en före detta flygbolagsanställd, Norah Stone i USA, ett antal anmärkningsvärda saker som flygbolagen absolut inte vill att vi vanliga resenärer ska känna till. Bli inte alltför chockad nu!

airplane food

 1. Varning för bakterier

  Vattnet ombord förvaras i tankar som är svåra att rengöra, och därför finns det risk för förekomst av oönskade bakterier i exempelvis kaffe och te som görs ombord. Säkrast är att hålla sig till drycker på flaska. Även maten ombord kan vara en bakteriehärd, menar Norah Stone, då det är valigt att företagen som lagar flygplansmaten får hygienanmärkningar vid inspektioner. Detta gäller givetvis inte alla flygbolag; som när det gäller allt varierar kvalitén mycket mellan olika bolag.

 2. Bajs på ”brickbordet”

  Det lilla nerfällbara bordet när du ställer mat och dryck kan mycket väl bära på avföringsbakterier då det inte är helt ovanligt att de används som skötbord av passagerare som har småbarn med sig. Dessvärre rengörs dessa bord i regel inte särskilt ofta. Ett tips är att du har med dig antibakteriella servetter som du kan torka av bordet med.

 3. En massa ”snusk” ombord

  Livet fortgår såklart även ombord på ett flygplan, och av någon anledning blir en del människor lite extra ”intensiva” i sina vanor när de befinner sig tusentals meter upp i luften. De har sex (ofta med sig själva), de dricker alkohol (ofta lite väl mycket) trots att det är tidig morgon, och de kräks (av olika anledningar) ofta.

  Flygplanssätena är av denna anledning de delar som oftast byts ut på ett flygplan. Det är heller inte ovanligt med dödsfall ombord, ofta är det äldre personer med hjärtproblem som drabbas. Ibland märker inte medpassagerarna att personen bredvid ”kolat vippen” förrän planet landar och personen bredvid inte reser sig…

 4. Nästan alla plan har småfel

  Liksom när det gäller bilar så besiktigas flygplan regelbundet, och många småfel som man känner till får ofta vänta tills dess på att bli åtgärdade. Man gör helt enkelt en bedömning av hur allvarligt felet är, om det finns back up-system med era. Det kostar förstås mycket pengar att ta ett plan ur trafik. Men du kan vara (ganska) lugn – är det ett allvarligt fel som innebär en säkerhetsrisk så åtgärdas det omedelbart.

 5. Ingen plats säkrare än någon annan

  Det finns föreställningar om att det skulle vara säkrast att sitta långt fram i ett plan i händelse av en olycka, men statistiken visar att det snarare är tvärtom. Hur som helst så är skillnaderna försumbara, och skulle olyckan vara framme och ditt plan störtar spelar det faktiskt ingen roll var du sitter!

  airplane passengers