in

4 bevis på att systrar är bra för din hälsa

systrar bra for halsan

Bråkade du och din syster mycket när ni var små, medan i nästa sekund lekte som om ni vore världens bästa vänner? Att bråka med en syster är faktiskt bra för dig. Här är fyra anledningar till varför det är bra för din hälsa att ha systrar! Mer

1. En syster hjälper dig att förhålla dig till andra människor

En syster kan lära dig mycket om att lösa konflikter, empati och att ta hand om andra. Enligt Jeffrey Kluger, författare till boken ”The Sibling Effect”, kan du lära dig hur du hanterar tuffa argumentationer eller hur du löser eskalerande situationer med din ”stridslystna” eller ”fysiskt skrämmande” äldre syster. Å andra sidan säger Kluger också att om man har yngre systrar som är osäkra och behöver råd kan det hjälpa dig att bli mer omhändertagande och mer empatisk mot andra.

2. En syster hjälper dig att kommunicera

Forskning har kommit fram till att bröder som växer upp med systrar är bättre på att kommunicera med kvinnor än de som är ensambarn eller bara har bröder.

– Viss forskning menar att ha ett syskon som är av annat kön än dig kan ha en riktig fördel. Många av de syskonpar kommer varandra närmare i tonåren eftersom de blir bra informationskällor till varandra om motsatt kön, säger Alex Jensen, assisterande professor i School of Family Life vid Brigham Young University, till Motherly.

3. En syster hjälper dig att bli självständig och ambitiös

I en studie från 2009 sammanställd av brittiska psykologer kom man fram till att de som växte upp med minst en syster var mer bestämda och mer självständiga än de som bara växte upp med bröder.

– Det handlar om den där inre önskan att vilja göra bättre hela tiden, att sträva mot mål. Det verkar onekligen vara något om familjer och antalet tjejer i dem som leder till mer uppmuntran att åstadkomma och vara självständig, säger psykologen Tony Cassidy vid University of Ulster till Daily Mail.

4. Systrar hjälper dig att uppnå balans

Samma studie från 2009, där 571 personer i åldrarna 17-25medverkade, visade att systrar kan hjälpa sina syskon att nå inre ro. Särskilt kunde de med minst en syster hantera problem i sina liv bättre och de upplevde mindre stress. De var också gladare och mer optimistiska än de deltagare som inte hade något syster.