in

4 anledningar till att resor är bra för din mentala hälsa

resa

Att resa har många fördelar, även för din mentala hälsa. Här har vi listat fyra anledningar till att det är superbra för dig att resa, och allt backas upp av vetenskapen! Mer

1. Att resa hjälper mot stress

En av fördelarna med att resa är att det verkligen kan hjälpa mot stress. Forskning från American Psychological Association visar att om du reser frekvent kan det hjälpa dig att hantera stress lättare i ditt liv. Framförallt för att du bokstavligen åker iväg från de stressiga situationer och miljöer du upplever i vardagen, och ger dig då tid att reflektera, få perspektiv och se saker med nya ögon.

2. Att resa ökar din empati

Enligt en studie från resesajten Momondo kan resor också hjälpa dig att öka din empati, vilket innebär att du kan känna dig mer förstående, tillitsfull och tolerant. Enligt studien svarade 76 procent av deltagarna (oavsett kön, ålder, ursprung, utbildning och socioekonomisk status) att resande gav dem en ”mer positiv syn på människor från länderna de besökt, andra kulturer generellt och på olikheter och mångfald”. Så att resa ger dig inte bara en större förståelse för kulturerna du besöker, men det kan alltså också få dig att känna större empati och förståelse för olika kulturer.

3. Att resa kan göra dig mer kreativ

Enligt The Atlantic kan resor bokstavligen förändra din mentala hälsa genom att ändra sättet dina nervbanor anknyter till varandra, vilket leder till nya tankar, känslor, och idéer medan du reser. Nyckeln till detta är dock att du ska fördjupa dig i den nya kulturen och faktiskt ta vara på det landet eller staden har att erbjuda, istället för att bara gå en guidad tur där du befinner dig.

4. Att resa kan göra dig gladare

Enligt NBC News kan resor göra dig märkbart gladare och nöjdare med livet i helhet. Och det handlar inte bara om lyckan du känner när du faktiskt är på en resa, utan det handlar också mycket om spänningen och väntan som du känner innan resan börjar. Med andra ord, se till att boka en resa ASAP!