in

32 grymma pluggtips – så maxar du livet som student!

Så klarar du tentan - läs vår universitetsguide med 32 grymma studietips!

Att börja plugga på universitetet, och kanske till och med flytta till en ny stad, är en stor omställning och det skadar inte att vara väl förberedd på alla utmaningar som studentlivet innebär. Här är bästa tipsen på hur du sparar pengar, haffar vänner – och (såklart) klarar tentan! Mer

Så lär du känna din nya stad

32 grymma pluggtips till dig som ska börja studera på universitet eller högskola!

1. Om du har tid, åk och kolla in stället du ska plugga på. En liten rundvandring kan göra dig mycket lugnare och mer bekväm den första tiden på din nya hemort.

2. Sök bostad tidigt. Vissa städer har bostadsgaranti och då brukar inte boendet vara ett problem, men annars kan det vara bra att börja leta så snart du vet var du vill studera. Det skadar inte att ställa sig i bostadskö.

3. Kika om du har några bekanta där du ska studera. Du kanske har gamla kompisar som också flyttat till samma stad? Hör av dig till dem för tips och råd.

4. Ring och hör med faddrar eller tidigare studenter var det är bäst att bo. Det finns ofta kontaktpersoner eller tidigare studenter på din skolas hemsida som du kan höra av dig till med frågor.

5. Gå, cykla, spring! Se till att ta dig runt till fots eller med cykel för att lära känna din nya stad. Du bli så mycket bättre orienterad då.

Så skaffar du nya vänner

Ska du börja plugga på universitet eller högskola? Läs de här 32 grymma pluggtipsen!

6. Var med på din skolas nollning, inspark, kick-off eller vad det nu kallas där just du pluggar. Här kommer alla in som nya och är på jakt efter nya kompisar. Just de första veckorna skapas ovärderliga band och minnen som ni kommer kunna titta tillbaka på länge.

7. Signa upp dig på några spännande kvällskurser. Om du orkar finns det kanske kvällskurser som riktar in sig på det du gör som hobby. En chans att utveckla dig och få ännu mer vänner. Homerun!

8. Börja träna. Om du har råd så skaffa dig ett gymkort eller gå med i ett fotbollslag. Här har du chansen att träffa studenter från andra utbildningar på ditt universitet eller högskola. Ge någon en komplimang för snygga tajts (eller bara hälsa på någon) och du kan ha skaffat dig en vän för livet. Eller i alla fall gjort någon väldigt glad.

9. Gå med i kårer eller sittningar som din förening fixar. Är du ute efter att skaffa nya vänner gäller det att vara nyfiken, glad och framåt. Var med på det som bjuds och visa att du är öppen för nya bekantskaper.

10. Häng i uppehållsrummet om ett sådant finns. Eller du kanske delar kök eller bostad med någon? Här har du chansen att glida in på ett bananskal och hänga med dina roomies vänner.

11. Var öppen för allt! Stäng inte ute några alternativ eller var för snabb med att döma. Nu har du verkligen chansen att våga prova på några nya saker bland personer som inte känner dig.

12. Skapa en Facebook-grupp där alla i din klass är med. Där kan alla skriva all information om allt som händer, så att ingen missar salsbyten eller anmälning till tentorna.

Så sparar du pengar

Så klarar du av att leva på en liten budget och spara pengar när du pluggar!

13. Matlådor är A och O. Se till att alltid – hur jobbigt det än må vara – göra matlådor. Hör om någon i klassen är intresserad av att göra storkok tillsammans. Det uppskattas, vi lovar!

14. Gå med i Facebook-gruppen ”Köp och sälj” för den stad du ska plugga i. Där kan du hitta allt från en billig soffa och billigt boende till studieböcker som andra vill sälja. Här du kan göra riktiga kap!

15. När det gäller kurslitteratur så finns det några sidor som blocket.se, kurslitteratur.se, bokus.com, mystudentstore.se och campusbutiken.se där du kan leta begagnade böcker. Ha även ha koll på anslagstavlor i skolan om det är någon som säljer vidare sina böcker.

16. Anordna klädbytardagar. Istället för att shoppa nytt, så fort du behöver nya kläder, kör lite klädbyte med dina nyfunna eller gamla vänner. Eller gör en raid hemma hos dina föräldrar. De kan ha mycket fint – både kläder och möbler – som de inte använder och som du kan få ta.

17. Loppis är toppis! Det kan verkligen rädda dig från dyra inköp. Här kan du hitta unikt och fint porslin eller kanske en vitlökspress som du behöver. Man får en chock när man inser hur mycket man behöver när man flyttar hemifrån.

18. Strunta i att köpa gymkort. Bilda istället en träningsgrupp med några vänner och kör era egna pass. Det kanske är någon som har varit simtränare, gyminstruktör eller danslärare och som kan lägga upp de olika passen. Får ni till en bra grupp kan ni verkligen få definitionen av varierad träning.

19. Bli vegetarian. Okej, du kanske inte behöver göra så tvära vändningar om du är köttätare, men fundera på att ha några vegetariska dagar i veckan. Dels för din hälsa, dels för plånbokens skull. Byt ut köttbullarna mot bönor eller linser och du kan spara massor.

20. Sök bostadsbidrag. Om du inte har tänkt extrajobba något under året så kan bostadsbidraget hjälpa dig rejält på traven med hyran. Här kan du få upp till 1 300 kronor i månaden som hjälp.

21. Sök stipendium. Staden du kommer ifrån kanske har ett stipendium för studenter eller liknande. Var noga med att kolla upp och se till att söka! Det är många som missar alla bra stipendier som kan vara till stor hjälp när du ska börja studera.

22. Använd studentförmånerna. Studentkortet kommer ge dig massa med rabatter överallt. Se till att verkligen utnyttja dem. Många bäckar små…

Så klarar du tentorna

Så maxar du dina studier så att du klarar varje tenta!

23. Se till att anteckna medan du läser kurslitteraturen. Ta en sida eller ett kapitel och sammanfatta. Det är lätt för dem som har fotografiskt minne men har du inte det så krävs det en sammanfattning för att det verkligen ska sätta sig. Färglägg gärna dina anteckningar medan du läser igenom dem sedan. Det är både glädjande och bra för minnet.

24. Sätt upp en tidsplan så slipper du sitta sista kvällen och har tid för att göra annat tentaveckan. Du slipper även bli beroende av allt kaffe som behövs för att plugga in tio böcker om du inte börjat läsa förrän sista veckan.

25. Om du inte är så mycket för att lära dig genom att läsa så se om böckerna finns inlästa eller läs in dem och dina anteckningar själv. Spela in föreläsningarna om du inte orkar anteckna.

26. Många lär sig genom att diskutera. Samla ihop en studiegrupp och se till att bestämma tider ni ska plugga på. Då är det lättare att hålla uppe plugghumöret och inte göra de tusen andra sakerna du kan tänka dig istället för att plugga.

27. Gör pluggkort. Skriv en fråga och svaret på baksidan. Be några andra göra samma sak och låna varandras kort. De kan vara guld värda.

28. Dela upp böcker. Vissa böcker är alldeles för tråkiga och långa för att läsa själv. Litar du på någon studiekamrat så kan ni dela upp den och läsa halva var.

29. (Nyttig) fika. Ta pauser där du släpper arbetet för en stund. En frukt, nötter eller macka. Något för att få upp energin.

30. Kolla efter gamla tentor. Be dem som går ett år över er eller era lärare om gamla tentor.

31. Stäng av mobilen och datorn, om de inte behövs för pluggandet. De är vanligtvis de största störningsmomenteten.

32. Mindmaps fungerar toppen för vissa och för andra inte alls. Prova dig fram!