in

30 saker du vill hinna göra innan du fyller 30

bucketlist göra innan 30 år
Leio McLaren / Unsplash

Alla har vi vår egen bucketlist som vi vill hinna med innan vi tackar för oss. Det är ju dock så att vissa av sakerna är lättare att göra när du är ung och inte har några förpliktelser. Spana in listan och se vilka du kan bocka av. Mer

1. Flytta till en ny stad

giphy-14

Okej, det kanske inte behöver vara så långt som till Japan (dröm!) men kanske till grannstaden. Då får du verkligen chansen att testa att stå på egna ben och ta hand om dig själv. Det är såklart lite läskigt, men det bästa med att flytta är att du alltid kan flytta tillbaka. Fördelen med att flytta nu när du är ung är att det är lättare att hitta nya människor i din egen ålder att umgås med.

2. Gå på en festival

giphy-15

Alla måste vi få känna på den härliga stämningen som erbjuds på en festival. Musik, sommar, härliga människor och ledighet. Dra med vännerna medan ni fortfarande studerar eller har lätt att ta ledigt över sommaren.

3. Prova en ny sport

giphy-69

Att upptäcka en ny talang hos dig själv är en riktig boost, plus att träning – som vi alla vet – är hälsosamt. Om du vågar öppna upp dig själv för en ny sport kommer du säkerligen få chansen till en ny umgängeskrets. Vare sig det är en ny tränare, lagkamrater eller personer du träffar på gymmet. Nya vänner och nya krafter – win, win!

4. Gör något som skrämmer dig

giphy-18

Människor i alla åldrar bör utmana sina rädslor varje dag, oavsett om det innebär att ringa ett telefonsamtal eller få en adrenalinkick. Oftast är det så att ju äldre vi blir, desto lättare tar rädslan vid. Så om det är höjder du är rädd för, gör ett fallskärmshopp – och gör det nu! Du kommer vara så stolt över dig själv sedan.

5. Res på egen hand

giphy-70

Att resa ensam kan vara skrämmande i början, men det är en av de mest befriande upplevelser du kan få. Du kan göra vad du vill, när du vill och på dina egna villkor. Du kommer få chansen att utmana dig själv på ett sätt som aldrig skulle vara möjligt med en respartner. Du kommer att träffa de mest inspirerande människorna och du kommer hitta ett helt nytt förtroende i dig själv. Det är lättare att hitta tid för den här typen av resa innan alla måsten börjar.

6. Bli bättre på att säga nej

giphy-23

Det är lätt att ta på sig alldeles för mycket för att vara snäll eller vilja hjälpa till. Börja träna på att säga nej redan nu och se var dina begränsningar går. Först och främst måste du känna av vad du kan tänka dig att ställa upp på och vad som lätt framkallar stress hos dig. Om vi lär oss det nu blir det lättare när att säga ifrån när vi kommer in i arbetslivet.

7. Gör en getaway med dina BFF:s

giphy-21

Riktig vänskap må för alltid bestå men inte utan att den vårdas, från båda hållen. Det är lätt att glömma bort sina vänner när ett nytt jobb kommer seglande eller en ny partner kommer in i bilden. Gör en extra insats och se till att åka på en riktigt härlig resa tillsammans med de vänner som betyder allra mest för dig. Det kommer bli den bästa resan någonsin!

8. Färga håret i en annan färg

giphy-24

Det behöver förstås inte vara permanent. 20-årsåldern är till för att testa sig fram till vem man är. En ny hårfärg kan göra under för båda självförtroendet och självkänslan. Lyssna inte på vad andra säger utan kör på den färg du tycker är härligast för stunden.

9. Lär dig spela ett instrument

giphy-25

Vi är inte alla musikaliska genier, men vi kan alla njuta och lära oss några ackord eller i alla fall hitta takten. Kanske är piano för avancerat för dig, men du kan säkert lära dig några ackord på bas eller varför inte lite tirangel? Väck dina musikaliska delar av hjärnan till liv och chocka alla med din nya talang på nästa fest.

10. Förbättra din vinkunskap

giphy-54

Det handlar inte om att dricka sig berusad, utan snarare att njuta ännu mer av livet och alla dess smaker. Med lite vinkunskap kan du briljera när du bjuder hem dina vänner på middag och visa dem nya smakupplevelser. Och för den som inte känner för att dricka alkohol finns det ju alkoholfria varianter som är supergoda.

[adSpace placement=”manual”]

11. Joina en teaterklass

giphy-31

Hamlet, Michael Jackson, en talande blomma, Askungen, ja du kan vara precis vad du vill (hur coolt?)! Genom att utmana dig och gå med i en teatergrupp kan du lära dig använda din röst, kropp och huvud på ett fascinerande sätt. Och gör det bland människor som alla är där för att testa samma förmågor. Det kan ju faktiskt vara så att du är en naturbegåvning!

12. Inventera din mammas garderob

giphy-33

Kika i din mammas garderob och alla dina problem kommer att vara lösta. Hon har ju hamstrat i flera år och hoppas säkerligen bara på att du ska bära hennes kläder en dag (det innebär ju faktiskt att hon varit riktigt cool en gång i tiden). Trender kommer sannolikt tillbaka, inte bara en, utan flera gånger. Så släng inget, passar det och din mamma inte använder det så se till att behålla det. Hon kommer som sagt bli så glad att se dig ha hennes saker, och du kommer bli riktigt fashionabel.

13. Res jorden runt

giphy-34

Nu finns chansen att sticka några månader efter studenten eller om du är mellan jobb. Se till att samla på dig erfarenheter, kontakter och roliga minnen som du kan tänka tillbaka på och använda i framtiden. Lika mycket som du lär av alla människor som du möter, lika mycket kommer du att lära dig om dig själv och vad du klarar av.

14. Släktforska

giphy-35

Släktforskning kan låta töntigt och kanske lite tråkigt. Dock kan det vara en av de mest spännande resor du kan göra och det närmsta en tidsresa du kan komma. Dina morföräldrar, fastrar och farbröder kommer inte finnas för evigt, så nu är det dags att fråga dem alla frågor du har om din släkthistoria. Spela in dina samtal och gör anteckningar, kika bland gamla foton och dokument. Du kanske äntligen få svar på vad du ärvt alla dina talanger ifrån.

15. Jobba för en välgörenhetsorganisation

giphy-36

Vad bryr du dig om? Är det barn, djur, rent vatten, hälsosamt ätande? Kanske är det alla ovanstående? Hitta din sak och ägna dig en tid åt det. Att göra gott för andra är alltid en bra sak. Gör det där du bor eller åk utomlands. Gör det du känner är viktigt, för hjälps vi alla åt kommer det i slutändan att bli lite skillnad i världen.

16. Jobba för någon du beundrar

giphy-52

Någon gång i 20-årsåldern så måste du testa att arbeta för någon som du beundrar. Det kanske är en VD, lärare eller välgörenhetsorganisation. Se till att lära dig allt du kan ifrån dem och fråga hur just de har lyckas med att bli den du beundrar så mycket. Om du har tur, kan det ge dig en ingång i ditt drömjobb, om inte, kommer det att ge dig några av de färdigheter och erfarenheter som kan vara bra längre fram i livet.

17. Lär dig att dansa

giphy-37

Skaka på rumpan, twerka, kör trandansen, breaka eller bara känn in takten. Alla mår vi bra av lite dans och att få göra det på egna villkor. Det kan visa sig vara både din nya hobby och träningsform.

18. Börja samla på något

giphy-61

Saken är att samlingar blir bättre med åldern. De tar tid. Starta ung, och du har ett stort lager om några år. Vissa av oss började redan spara på saker när vi var små och då är det bara att gratulera. Det kan visa sig att det du sparat på blir värdefullt i framtiden (vi kan ju i alla fall hoppas på det!).

19. Utmana dina matkunskaper

giphy-39

Oavsett om du är en Tina Nordström eller bara kan laga köttfärssås och spagetti, finns det alltid utrymme för förbättringar, i köket. Senare i livet kommer det säkert att komma en tid när du är tvungen att laga mat. Så börja polera de kulinariska färdigheter nu, och en vacker dag är du nästa stjärnkock.

20. Plugga på universitet

giphy-40

Få en utbildning, nya kompisar, gå på roliga event, få ha praktik på ditt framtida drömjobb. Det finns inget dåligt med att studera på universitet. Om du inte orkar gå en hel utbildning finns det enstaka kurser att testa på för att se om du är redo för studentlivet.

[adSpace placement=”manual”]

21. Gå på ett sportevent

giphy-64

Att gå på ett sportevent behöver du inte göra endast för sportens skull. Det kan vara en kick av att få stå i klacken och heja tillsammans med riktiga fanatiker när det gäller just den sporten. Det är svårt att inte dras med i den speciella stämningen det kan vara under en pågående tävling.

22. Utmana dina språkkunskaper

giphy-42

Att lära sig ett nytt språk är inte det lättaste, men att utöva de språkkunskaper du redan har är lättare (nej, svärord räknas inte som språkkunskaper). Har du tagit tre år av franska i gymnasiet? Har du studerat i Spanien? Om du tar en resa till Frankrike för en långhelg så se till att fråga om toaletten, tacka och beställa mat på franska. Det är viktigt att hålla det uppe! Om du har lätt för språk kanske du ska överväga att åka till Spanien under ett halvår och plugga spanska?

23. Res till ett land som inspirerar dig

giphy-43

Att resa är ibland både dyrt och tidskrävande, men det är en av de mest givande upplevelser du kan ha. Någon gång innan du fyller 30, ta en kompis och bege er någonstans som inspirerar och som ni vill lära er mer om. Vidga både dina vyer och ditt sinne och ta med dig en del av dina erfarenheter hem. Vem vet när de kan komma till användning.

24. Vara modell för en timme

giphy-44

Du kommer alltid att vara vacker, men du kommer aldrig att vara så ung som du är nu. Låt någon med koll på kameran ta dina porträtt och fånga din ungdom. Det behöver inte vara de mest uppstolpade, professionella fototagningarna. Var dig själv och tillåta någon att knäppa dig i dina gladaste ögonblick på dina favoritplatser. Det kommer bli roliga minnen att se tillbaka på.

25. Skaffa en brevvän

giphy-65

Det händer alltmer sällan att vi faktiskt skickar brev till varandra. Vad hände med alla brevvänner vi hade i vår barndom? Hur kul var det inte att få gå ut i brevlådan och hämta ett brev som inte var en räkning och sätta sig och läsa? Så se till att hitta någon som kan tänka sig brevväxla med dig och försök håll det uppe både för handstilens och dina storytellning-skills skull.

26. Bli riktigt kär

giphy-46

Om det så bara är för en sommar så se till att någon gång blir riktigt kär. Det är en sådan fantastisk känsla som ingen borde få gå miste om. När du är ung har du fortfarande vänner i din närhet som kan lyssna på allt kärleksprat och det finns fortfarande många fiskar i sjön om det inte skulle hålla. Så håll inte tillbaka utan njut lite av en härlig romans.

27. Utmana din comfort zone

giphy-50

Se till att våga diskutera och vara öppen för andras erfarenheter och tankar. Ni behöver inte ha samma tro och åsikter om allt för att det ska vara en spännande diskussion. Att diskutera med någon som har varit med om andra saker, eller vuxit upp på annat sätt än du, kan vara det du behöver ibland. Hen kan lära dig livets läxa eller tvärtom.

28. Ha koll på ekonomin

giphy-49

Innan vi är 30 är det bra att ha lite bättre koll på din ekonomi. Det går inte längre att bara se till att klara sig till första sommarjobblönen kommer in. Nu kan det vara bra att du har lite sparat på hög så det finns något att ta av om du kanske vill köpa en lägenhet eller kanske en bil i framtiden.

29. Ta körkort

giphy-48

I många jobb krävs det att du har körkort. Och visst är det lättare att ta körkort när du har någon att gå till körskolan med eller fortfarande har föräldrar i närheten som kan övningsköra med dig. Och det känns som att andra bilister har mer överseende med en ung människa som råkat kört ner i ett dike.

30. Hitta en kick ass-självkänsla

giphy-13

När vi fyller 30 vill vi såklart ha världens bästa självkänsla som gör att vi kan ta oss igenom alla svårigheter i livet. En som även får oss att våga ta alla chanser och möjligheter livet har att erbjuda.

Och hinner du inte med alla dessa punkter innan du fyller 30 så är det lugnt. Då ändrar du bara siffran högst upp och vips så har du en lista på saker du ska hinna innan du fyller 40. Hela 10 år till. Toppen, eller hur?