in

3 vanliga problem med din sport-bh – och så hittar du rätt modell

bh dragare

Att ha rätt sport-BH när man tränar är superviktigt. Men hur vet man vad man ska leta efter? (Psst.. Vi väljer även ut säsongens finaste sport-bh:ar!) Mer

Du har tränat, är svettig och helt slut – ändå blir det som ett extra träningspass när du ska försöka ta av dig din alldeles för tighta sport-bh.

Du springer på löpbandet men pallar bara ett par minuter. Inte för att du inte orkar längre – men det är jobbigt när brösten bara guppar upp och ned.

Att hitta en bra sport-bh är lättare sagt än gjort. Om den håller brösten på plats så är axelbanden för tighta och om den känns skön supportar den knappt brösten alls, vilket ju är hela meningen med en sport-bh. Dessutom är det inte bara en perfekt sport-bh man behöver hitta, man behöver hitta flera. Olika aktiviteter kräver olika stöd, och därmed olika sport-bh:s.

– Det finns primärt två olika typer av sport-bh, som båda ger olika stöd till användaren. Kompressions-bh pressar bysten mot bröstväggen. Och en inkapslings-bh håller brösten som en vanlig bh, men med en högre linning för extra täckning, säger Victoria Shelton, som jobbar för under- och badklädesföretaget FigLeaves, till Refinery29.

Till aktiviteter som kräver mindre stöd och för mindre kupstorlekar är det bra att använda en kompressions-bh. När man behöver mer stöd och för större kupstorlekar är det bra att använda en inkapslings-bh, eftersom de ger stöd åt varje bröst separat. Med andra ord kräver till exempel yoga och löpning två olika sport-bh:s.

Säsongens finaste sport-bh:ar

Klicka på plusset i bild eller på produkterna under för information om pris och återförsäljare.
sport-bh

sport bh:ar

Shelton säger också att man ska komma ihåg att stödet från en sport-bh ska komma tyget runtom och kuporna – inte axelbanden (precis som med en vanlig bh, alltså). Clare Robertson, som jobbar för under-, bad- och sportklädes märket Panache, säger till Refinery29 att det är bra att leta efter faktiska kupstorlekar (till exempel 85C) istället för storlekar som S, M och L.

– Detta är extra viktigt för dig med större kupstorlek, då du måste försäkra dig om att din sport-bh ger dig optimalt med stöd och att du bär en rätt storlek så att du är bekväm.

[adSpace placement=”auto”]

Vissa bh:s är också märkta med en aktivitets-gradering, så du lättare ser hur hur mycket stöd sport-bh:n ger och hur mycket aktivitet den är gjord för (high impact, medium impact eller low impact).

Läs även: 19 sport-bh:ar med high impact, medium impact och low impact

Tre vanliga problem du kan uppleva med din sport-bh och hur du fixar dem

Du kan inte andas

Ja, det säger ju sig självt att det är viktigt att kunna andas riktigt. Och när du tränar och andas tyngre är det dessutom ännu viktigare. Om din sport-bh är så tight att du inte kan andas ska du nog ta och slänga den.

Och tvärt om – ifall din sport-bh inte sitter åt utan rör sig runt dig är den inte tight nog.
– Den ska vara bekväm att bära och låta dig röra dig lätt, samtidigt som det stöder bysten, säger Shelton.

Dina bröst guppar

Att dina bröst guppar under träning är inte bara obekvämt, men det kan också faktiskt skada bröstvävnaden och anstränga de underliggande musklerna.

– Kuporna ska helt omsluta bröstvävnaden och vara skurna högt nog för att minska guppet när du tränar, förklarar Robertson.

Det går inte att helt ta bort guppandet, men du bör försöka minska det så mycket som möjligt. När du provar en sport-bh ska du hoppa eller jogga på stället. Om dina bröst guppar kan du prova en bh med extra stöd i form av bredare axelband eller en extra knäppning i ryggen.

Dina bröst får inte plats

– Om dina bröst väller ut över, åt sidorna eller under betyder det att dina bh inte passar, säger Robertson. Du kan testa att köpa en kupstorlek större eller leta efter en sport-bh med annan skärning så att tyget täcker mer.

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss