in

3 tjejer berättar: ”Jag flyttade till min drömstad”

Tokyo

Bistroromantik i Paris, Sex and the city-liv i New York eller sushi på rullande band i Tokyos neonljus: möt tre tjejer som följde hjärtat och flyttade till sin drömstad. Mer

Sanne Andersson, 26:

”Möjligheterna är större i New York”

Sanne har alltid velat gå sin egen väg. Redan som liten ville hon något större, bo någonstans större. Idag har hennes dröm gått i uppfyllelse då hon lever halva året i New York och halva i Sverige.
– Jag har alltid känt att jag vill bo i USA och har tidigare pluggat i Los Angeles. Några år senare träffade jag en svensk hockeyspelare som bor i New York. När han frågade mig om jag ville flytta dit kändes det som om allt bara föll på plats.

Är du som tagen ur Sex and the city nu?
– Haha, nja. Men jag slutar inte förvånas över vilken häftig stad det är. Det är något med pulsen här, doften, det doftar framgång. Det känns som att alla är på hugget och att du aldrig vet vem du ska träffa på.

Vad gör du om dagarna?
– Jag har en blogg och ett klädmärke, sannealexandrashop.com. Eftersom jag inte har ett eget lager kan jag jobba från olika delar av världen. Under en arbetsdag håller jag kontakt med leverantörer i Hongkong och svarar på mejl. Jag väljer tyger, planerar kollektionen och bokar upphämtningar.

Har du alltid haft en dröm om New York?
– När jag var liten ritade jag skyskrapor i skolan och när jag var 16 år önskade jag mig bara en enda sak, en weekend med mamma i New York. Så ja, det måste jag nog säga. Jag försöker att inte glömma bort det idag när jag väl sitter här i min lägenhet på 46:e våningen i New York som jag alltid drömde om. Det är lätt att bli hemmablind.

Vilken är den största skillnaden med att bo i New York mot Sverige?
– Här finns inte jantelagen på samma sätt. Här kan man vara stolt över sig själv, man kan snacka pengar utan att skämmas och prata om vad man gör. Alla är mer öppna och bjuder på sig själva. New York sover aldrig och det trivs jag med. Möjligheterna är större här. Ibland kunde jag känna mig som en clown i Sverige för att många blir rädda när man pratar med allt och alla. Det här är rätt plats för att satsa högt och inspireras av folk som tänker större.

Och att misslyckas är ingenting som Sanne funderar över speciellt mycket.
– Vad är egentligen ett misslyckande? Du lär dig av allt och problem är till för att lösas. Vill du åka eller flytta någonstans, vad är då det värsta som kan hända? Du kan alltid åka tillbaka. Jag brukar tänka att mitt liv är som en bok, och om det inte finns dåliga perioder och saker som går fel skulle boken bli väldigt tråkig. Försök att skriva din egen bok!

dromstadnewyork

Sanne Andersson älskar sin nya hemstad New York – staden som aldrig sover.

 

[adSpace placement=”manual”]

Siri Vikman, 27:

”Paris bjuder på cool inspo överallt”

Första dagen på jobbet i Paris kändes som tagen direkt ur Djävulen bär Prada-filmen.
– Fransmännen är extremt tuffa och hårda vilket jag inte var van vid. Det var enorm prestationsångest redan första dagen. En man som började samma dag som jag fick en sådan utskällning av VD:n att han började gråta.

Men den kallduschen stoppade inte Siri Vikman från att fortsätta fullfölja sin dröm om att jobba med mode i modets huvudstad. Det var för två och ett halvt år sedan som Siri, då boende i sin hemstad Borås, blev headhuntad från sitt jobb som inköpare på Nelly till ett parisiskt företag, även där inom inköp.
– Paris är världens bästa stad, speciellt för mitt yrke. Bara jag går ut genom dörren ser jag hur många coola människor som helst och jag får gratis inspiration överallt. Tillsammans med mixen av fantastiska restauranger, utställningar, konst och musik blir allt till en enda inspo- injektion.

Två och ett halvt år senare i romantikens högkvarter har hon idag sitt eget klädmärke, Aéryn Paris.
– Jag arbetade på det parisiska företaget med inköp i ett år, sedan bestämde jag mig för att starta mitt eget modeföretag. Jag är bekväm i klädbranschen men jag ska inte säga att det var lätt att starta eget i Paris, det var väldigt tufft att vara ensam och inte ha något socialt nätverk eller några kontakter. Jag satt helt själv på mitt kontor till en början. Det var ett skitläskigt stup.

Du kände aldrig för att ge upp?
– Nej! Jag kom hit utan att kunna någon franska, kände ingen och jag fick bo på hotell innan jag hittade en lägenhet. Men jag hade en dröm och även om det var läskigt var det samtidigt kittlande för jag kände att vad som helst kan hända. Det var det bästa beslut jag har tagit i hela mitt liv. Jag var 25 år, nybliven singel och helt ensam, men vilken utveckling det var på en social nivå. Jag fick bli en stalker till en början och hänga på alla. Jag tänkte att jag dessutom skulle passa på att hitta en fransman, men så hittade jag istället min sambo Tobias, en svensk i Paris, haha.

Så vad exakt gör du i Paris idag?
– Vi gör kläder med street style-inriktning och statement pieces. Jag har en webbshop där jag blandar min egen design med coola vintageplagg som jag hittar i små vintage-shoppar runt om i Paris. Jag brinner för feministiskt affärstänk och min dröm är att införa ett certifikat för företag där de är transparanta med vilka lönenivåer män och kvinnor har i deras bolag, som de öppet visar i bokföringen. Fler företag borde ta ansvar för
jämlika villkor.

Vad ska man göra om man ligger i startgroparna för en drömflytt?
– Gör det! Det är det mest utvecklande du kan göra för dig själv. Du kommer aldrig att ångra dig!

dromstadparis

Siri Vikman förverkligade sin dröm – att jobba med mode i modets hemstad Paris.

 

[adSpace placement=”manual”]

Elvira Vikström, 22:

”I Tokyo kan du göra vad du vill, när du vill”

Den japanska kulturen har genomsyrat Elvira Vikströms liv ända sedan hon var liten, då hennes mamma är lärare i aikido (japansk kampsport reds. anm.).
– Jag har alltid haft ett intresse för japansk kultur och det var under gymnasietiden längtan efter en flytt till Tokyo började tillta. Jag jobbade deltid för att spara ihop pengar och sökte sedan ett stipendium för tre års gratis studier i Japan, vilket jag fick och flyttade direkt efter studenten.

Hur mycket japanska kunde du prata då?
– I princip ingenting. Jag läste en kort språkkurs i Sverige innan jag flyttade men sedan tänkte jag att det bara får lösa sig.

Och det gjorde det. Elvira pluggade japanska i ett år i Tokyo innan hon började sin studier inom industridesign på ett japanskt universitet. Idag talar hon flytande.

Berätta om Tokyo!
– Det bästa är att staden varierar så beroende på vilken stadsdel du är i. Varje gång du kliver av vid en ny tunnelbanestation får du uppleva en ny känsla och själ. Sedan älskar jag maten, nudlar med tempurafriterade grönsaker och räkor är min favoriträtt. Och sushi på rullande band!

Hur ser en typisk dag ut i ditt liv?
– Jag bor med min japanska pojkvän, han jobbar och jag pluggar design. På eftermiddagarna jobbar jag på ett café i Shinjuku där jag gör goda kaffe latte till alla härligt stressade kostymnissar, haha. Sedan äter jag rullbands-sushi med mina vänner innan vi drar vidare till Shibyua där vi shoppar och ibland festar loss. Tokyo sover aldrig. Det går att göra vad du vill när du vill.

Elvira har inga planer alls på att lämna Tokyo.
– Jag har två mål och det ena är att bli textildesigner på ett möbelföretag. Det andra är att starta ett café med svenskt tema. Jag tror att det skulle kunna bli en hit, då japaner är väldigt förtjusta i Skandinavien.

Hur var det att flytta så långt?
– Innan var jag så fokuserad på själva flytten till Japan, så jag hann inte vara orolig. Men när jag väl kom hit slog det mig, att första gången jag skulle bo själv var på andra sidan jorden. Jag kände ingen och förstod inte ens hur jag skulle betala räkningar. Men då är det bara att bita ihop. Du är där för en dröm du har.

Har du några tips till dem som också vill flytta till Tokyo?
– Först och främst behöver du inte vara rädd, Tokyo har extremt låg brottslighet. Japaner är oerhört artiga och snälla. Men räkna med att ta svenska oskrivna regler, som hur vi står i kö till exempel, och multiplicera dem med tio, haha. Det är bra om du kan lite japanska, du lär dig snabbt om du pluggar på. Om du vill söka in på högskola eller universitet här så måste du i princip kunna språket flytande.

Hur glad är du idag att du vågade flytta?
– Väldigt glad! Jag tycker att alla som har en sådan dröm ska köra. Om du ska plugga har vi förmånen att få hjälp från CSN. Det är värt alla pengar med tanke på den erfarenhet som man får. Och Tokyo är fantastiskt!

dromstadtokyo

Elvira Vikström älskar Tokyos många ansikten och inte minst maten.

Av Alexandra Glahns