in

3 enkla saker du kan göra för att livet ska bli mindre stressigt

stress

Vissa perioder i livet är mindre stressiga, andra mer. Är du stressad just nu – eller vill undvika att bli stressad – kan du testa att göra dessa tre sakerna! Mer

1. Städa iordning

Om du har kaos omkring dig är det svårt att kunna koncentrera sig och lägga energin där den behövs. Ta en titt där du bor, och ta bort allt som stör. Även om du städat iordning så det ser fint ut på ytan kanske du vet att din garderob behöver en rejäl omgång eller att du skulle behöva köpa förvaringslådor för alla dina småprylar så de också får en plats.

2. Skriv ner dina måsten

När man är stressad är det bra att kunna bocka av sina måsten, och ha allt nerskrivet så man inte glömmer något. Skriv ett schema eller en to do-lista för dina dagar. Det som absolut måste göras ska stå högst upp, och de mindre viktiga sakerna som skulle kunna göras nästa vecka ska stå längst ner.

Glöm inte att även skriva med en paus då och då. Det är superviktigt att komma ihåg att ta pauser. Det räcker med fem minuter och lite frisk luft för att kunna ta ett nytt tag.

3. Förenkla

Vissa stressfaktorer kan vara svåra att få bort. Om du till exempel jobbar i en stressig miljö med många runt omkring dig hela dagarna är det inte så lätt att få det att försvinna (om du inte vill säga upp dig och söka annat jobb förstås). Men andra saker går att förenkla och effektivisera. Kan du till exempel handla din mat på nätet och få den hemkörd istället för att behöva ta tid till att gå till affären? Du kan laga matlådor en dag så du har för resten av veckan, du kan ringa din vän medan du kör ditt träningspass så du slår två flugor i en smäll. Se över ditt liv och se vad du kan göra för att spara tid.