in

26 saker du lär dig innan du fyller 26

bucket list before 26 5b1fa751b6640

Tjugoårsåldern kan kännas förvirrande och du vacklar mellan euforiska frihetskänslor och nattsvart ångest. Men vid 26 har du lärt dig mer än du tror, som du får tacka dina twenties för! Vi har listat 26 saker du lärt dig innan 26! Mer

1. Vi gillar olika

Du lär dig uppskatta att vi alla är helt olika som individer och hur vi väljer att leva våra liv. Du kommer inte längre vilja förändra någon utan vara nyfiken för vad den personens olikheter kan lära dig.

2. Borta bra men hemma bäst

Efter att ha rest till jordens alla hörn börjar du inse vad skönt det är att stå stilla. En rutinmässig vardag kan locka mer än spontana resor och sömnlösa nätter.

3. Du överlever, trots allt

Du har varit med om förkrossande uppbrott, vänskap har glidit ur sanden och närstående har avlidit. Människor kommer försvinna i ditt liv och trots att det en gång var din största rädsla har du överlevt dem alla. Du har lärt dig att sorg, ilska och tårar är en del av livet och att släppa taget går tillslut.

4. Att säga nej

Du har lärt dig vikten att säga nej. Och att det inte gör dig till en tråkig person.

5. Shit happens

Du har lärt dig att man inte kan kontrollera allt som sker men att man kan kontrollera hur man reagerar på det som sker. Shit happens och hur du bearbetar och använder den motgången till din fördel är något du kan utantill vid 26.

6. Inte jobba ihjäl dig

Du har studerat nätterna igenom, jobbat heltid med obekväma arbetstider och har ett stort bagage av övertid. Du har tränat hårt och tänkt så ditt huvud knakat vad du vill göra med ditt liv. Men några år in i 20-årsåldern börjar det ta på psyket och du värdesätter din egen hälsa framför allt.

7. Våga be om hjälp

Du förstår att ensam inte är stark, du vågar be andra om hjälp.

8. Familjen först

Dina föräldrar blir äldre och du vill spendera mer tid med dem.

9. Bakfyllan blir bara värre

Ja, du går inte riktigt lika all in längre, iallafall inte två dagar i rad som förut. Och om du gör det, ligger du halvt döende på söndagmorgon.

10. Sunda relationer

Du kanske inte är helt över den där personen som du jagat sen du var 23 eller lärt dig av alla misstag du gjort i en relation, men du börjar veta ditt värde. Plötsligt känns det inte bra i magen att gå med på en öppen relation fastän du inte vill eller lägga hela ditt liv i någon annans händer.

11. Inget blir som du tänkt

Att du inte har tre barn, är gift och äger Volvo och villa som du trodde när du var yngre, känns helt okej. Stressen att livet ska vara på ett visst sätt börjar minska, för vad tråkigt livet vore om allt gick som planerat!

12. Älska dig själv

Du kan se på din egen person utifrån och bli stolt över din resa av utveckling den gått igenom fram till idag. Du ser till att uppfylla dina drömmar och lyssna till dina behov — du har blivit din bästa vän.

13. Vara en lyssnare

Du lyssnar på vad den du pratar med säger, och inte bara väntar på din tur att svara. Något som du lärt dig är livsviktigt för dina relationer.

14. Konflikträdslan är borta

Du har lärt dig ta dig an konflikter utan rädsla för att starta ett bråk. Du vet ditt värde och står upp för dig själv, även om det är obekvämt.

15. Leva i nuet

Telefonen ligger på andra sidan rummet, kanske på ljudlöst eller till och med flygplansläge. Du vill inte vara uppkopplad längre och uppskattar tystnaden av att vara här och nu.

16. Dina svagheter

Du är inte perfekt utan mänsklig. Du gör fel, börjar om, blir svag ibland och orkar inte alltid. Du har lärt dig att det är okej, vilket gör det mindre av ett misslyckande i dina ögon.

17. Dina styrkor

Din självinsikt gör att du är lika medveten om dina styrkor som svagheter. Och du är inte rädd för att sätta dem på prov.

18. Du har bara dig

Det finns ingen annan än dig själv som kan hjälpa dig i slutändan. Var du än vill nå och vad du än vill ha, du är drivmedlet dit.

19. Vad som inte är romantiskt

Att tålmodigt vänta på personen som “inte är redo för en relation just nu” är inte romantiskt, det är destruktivt. Du lär dig släppa taget om dem som inte ser ditt värde.

20. Kärlek är inte allt

Kärlek är en stor del av ditt liv, men en relation kommer inte göra dig hel. Du har insett att: att leva tillsammans ska addera något till ditt eget liv, inte göra det fulländat. Den som du blev kär i och personen som blev kär i dig, ni var båda egna personer, glid inte ihop till en enhet.

21. Dina krav

Du vet tydligt vad som är okej eller inte och när det är dags att sätta ner foten.

22. Väljer dina strider

Drama är inget för dig längre. Du väljer dina strider och är ofta den större personen i problem som uppstår.

23. Dålig dag, inget dåligt liv

Att ha en dålig dag (eller ett dåligt år för den delen)  definierar inte hela ditt liv. Kanske lär du dig något av det och kan se en mening med vad som hände, efteråt.

24. Vad som inte är sant

Ordspråket att du ska älska dig själv innan du kan älska andra är en myt. Du har förstått att självkärlek tar hela livet att lära sig, och går i vågor. Skulle vi vänta på det, får vi vänta förevigt.

25. Vad som är sant

Ett ordspråk som är sant är att människor tänker mest på sig själva, alltså har de inte tid att tänka på dig. Skäms mindre och försök släppa det där du sa, det är redan glömt.

26. Livet kommer inte bli som du tänkt dig, det kommer bli bättre.