in

2 veckor efter kvinnodagen – så mycket mer jämställda har vi blivit

tva veckor sedan attonde marsveckorevyn

Idag är det onsdagen den 22:e mars och det är inte vilken dag som helst, ska du veta. Men vad är det som är så speciellt då, förutom att plånboken börjar gapa tom och lönen bara är några dagar bort för många av oss? Tänk efter noga. Det är lite svårt att märka vad det är för […] Mer

Idag är det onsdagen den 22:e mars och det är inte vilken dag som helst, ska du veta. Men vad är det som är så speciellt då, förutom att plånboken börjar gapa tom och lönen bara är några dagar bort för många av oss? Tänk efter noga. Det är lite svårt att märka vad det är för dag nämligen – och det är väl en del av vår poäng.

Två veckor har gått

Det är ju två hela veckor sedan det var den internationella kvinnodagen! För att uppmärksamma det här har vi på Veckorevyn.com tänkt att ta och gå igenom hur långt vi kommit på vägen mot ett mer jämställt samhälle – för vi har kommit en bit på vägen.

veckorevyn_wow

Vi börjar med målet om jämställda löner mellan män och kvinnor. För två år sedan, 2015, såg man att lönerna i Sverige skulle vara helt jämställda redan år 2100 om lönegapet minskade i samma takt som det gjort mellan 1995 och 2015.

Det är alltså 83 år kvar till helt jämställda löner. Nu undrar du ju såklart: Hur långt har vi kommit på de två veckor som gått sedan 8:e mars?
Den genomsnittliga kvinnliga sjuksköterskans lön är 25.299 kronor, samtidigt som hennes manliga kollega tjänar i snitt 25.661 kronor – för samma jobb. Om vi förutsätter att de tjänade så här mycket den 8 mars 2017, så kan vi efter lite knackande på miniräknaren slå fast att på de här veckorna har den genomsnittliga kvinnliga sjuksköterskan knappat in på mannens lön med 0,16 kr (förutsatt att mannen tjänar lika mycket om 83 år….) Vi är inga mattegenier, men äh, ni fattar grejen!  veckorevyn_fantastiskt

En sån utvecklingskurva är inget du skojar bort i första taget.

Det kanske inte låter så mycket med 0,16 kronor, men hey, Veckorevyn.com älskar att förtydliga statistik och därför bjuder vi på några konkreta exempel på saker hon kan köpa nu för sin nya, chockhöjda, lön.

Den svindlande summan 0,16 kronor räcker till hela 1,7 centiliter liter mjölk. Alltså nästan tillräckligt mycket för att få kallas ”en skvätt i kaffet”, och det är en vardagslyx som inte förunnas alla ska du veta!

[adSpace placement=”auto”]

Men vänta, det kommer mer; om hon delar en cheeseburgare från Mcdonalds i 81 bitar så kan hon med sin nya generösa löneökning köpa en av de bitarna. Fråga oss inte exakt hur mycket av hamburgaren det är, men låt oss säga såhär: det räcker inte ens till saltgurkan hon säkert ändå tänkt plocka bort.

veckorevyn_otroligt 

Men ”hur är det med de sexuella övergreppen mot kvinnor då?”, tänker du högt för dig själv. Vad har egentligen hänt på den fronten de senaste två veckorna?

En hel del har hänt. Den sexuella övergreppens värld står nämligen aldrig stilla.

Enligt Johanna Olseryd på brottsförebyggande rådet, BRÅ, anmäldes hela 6.563 våldtäkter under 2016 och vi kan nog våga säga att siffran inte lär bli lägre det här året eftersom antalet anmälningar har ökat varje år den senaste tiden.

Sextusenfemhundrasextiotre anmälda våldtäkter på ett år.

Det är 126 stycken i veckan.

18 om dagen.

Ja, med matematikens hjälp kan vi berätta att det varje dag sedan den 8:e mars i snitt har skett en våldtäkt var 75:e minut.

veckorevyn_oj 

Och hey, här är det viktigt att belysa att majoriteten av sexualbrotten inte ens anmäls – så det är betydligt fler än så som förblir dolda i det mörka.

Börjar du må dåligt av verklighetens siffror? Vi med.

Om du mår såpass dåligt att du har svårt att jobba så kan du behöva sjukskriva dig. Att sjukskriva sig på grund av psykiska skäl, däribland stress, har de senaste åren blivit allt vanligare. Inte minst för kvinnor.

Den sista september var faktiskt 21 procent av de sjukskrivna kvinnorna i Sverige det på grund av diagnoser kopplade till stress.

Så det har gått två veckor…

Wow vilken värld vi lever i. Otroligt att det är så här. Fantastiskt att vi kommer få jämställda löner, men oj vad långsamt det går. Och fyfan vilket ojämställt land vi lever i, trots att vi är ett av världens bästa.