in

17 detaljer i Taylor Swifts musikvideo ”Look what you made me do” som du inte vill missa

taylor swift musikvideo dragare

Natten till måndag släppte Taylor Swift musikvideon för hennes nya låt ”Look what you made me do”, och den är verkligen fullproppad av pikar, referenser och sass till alla som någonsin gjort Swift förbannad. Här är 17 detaljer du kanske inte märkte i musikvideon! Mer

  1. 1

   På den graven som får mest fokus står det ”Taylor Swifts Reputation”, men om man är uppmärksam ser man att det står ”Nils Sjoberg” på en annan grav, som ju var den pseudonymen Swift använde när hon skrev låten This is what you came for tillsammans med exet Calvin Harris.

  2. 3

   Den Taylor som ligger i graven har samma klänning som Swift hade på sig på Met Galan 2014, vilket var samma gala som det ökända slagsmålet mellan Jay Z och Solange. Med tanke på alla kopplingar och pikar i den här videon har det säkert någon betydelse.

  3. 4

   I scenen där Swift ligger i ett badkar med smycken/diamanter/pärlor finns det också en en-dollarsedel som representerar den dollarn hon stämde en radiopratare för för sexuellt övergrepp efter att han klämde henne på rumpan.

  4. 5

   Swift har definitivt tagit tillbaka ormen och i den här videon var det fullt av dem. En av ormarna serverade också en kopp te till Swift, och för den som kan sina memes vet att te-memen betyder ”but that’s none of my business”.

  5. 6

   På guldtronen Swift sitter i kan citatet ”Et tu brute” skymtas. Det är ett Shakespeare-citat från Julius Caesar. När han höggs ihjäl insåg Caesar att han hade blivit förråd av sin vän, Brutus.

  6. 7a

   I en scen där Swift kraschar in i en lyktstolpe är hon väldigt lik Katy Perry, och de har ju som vi alla vet bråkat en längre tid. Swift håller också i ett Grammy-award – ett pris som Swift har men som Perry aldrig fått.

  7. 7

   Folk tycker om att håna Swift för att vara en crazy cat lady, och även detta uppmärksammas av stjärnan.

  8. 8

   Taylor Swift’s squad är ju typ det som gjorde ordet ”squad” till vad det är, och Swift har ofta sagts vara ledaren. I en scen i musikvideon står Swift framför rader av tjejer som ser väldigt plastiga och stereotypiskt modelliga ut, och som vi alla vet är det flera supermodeller som är Swifts nära vänner.

  9. 10a

   [adSpace placement=”manual”]

   10b

   I videon syns åtta killar ha på sig toppar som det står I ❤️ Swift på, samma tryck som Tom Hiddleston syntes i förra året när de fortfarande var ett par. Att det är just åtta killar har förmodligen att göra med Swifts åtta kändis-ex: Joe Jonas, Taylor Lautner, John Mayer, Jake Gyllenhaal, Conor Kennedy, Harry Styles, Calvin Harris och Tom Hiddleston.

  10. 12

   Nya Swift står på ett podium och under henne syns flera ”gamla” Taylors. Bland annat Shake it off-Swift, You belong with me-Swift, VMA:s 2009-Swift (vilket var då hon blev avbruten av Kanye), Red Tour-Swift, och flera andra outfits från musikvideos och röda mattan hon burit de senaste åren.

  11. 13

   vogue swift

   You belong with me-Swift blir avsparkad från podiet och stöveln som sparkar henne ser väldigt lik ut de boots som Swift hade på sig på omslaget av Vogue när hon debuterade sin nya look.

  12. 14

   Swift sågar av vingar från ett flygplan och kan vara en metafor till media och hennes haters som stoppar henne från att sprida sina vingar och vara sig själv.

  13. 15

   I slutet av videon syns 15 olika Swifts, vissa är hennes gamla ikoniska looks och några debuterade i hennes nya video.

   [adSpace placement=”manual”]

  14. 16

   You belong with me-Swift gör sitt förvånade ansikte (som Swift fick mycket kritik för tidigt i sin karriär) när döda Swift säger till henne: ”Stop making that surprised face, it’s so annoying.”

   En av de nya Taylors säger då ”What’s with that bitch”, varpå döda Swift säger ”Don’t call me that”. Detta är alldeles säkert en pik till Kanye som kallade henne bitch på hans låt Famous, fast hon bad honom att inte göra det. Eller gjorde hon det…? Vi har sammanfattat bråket här.

  15. 17

   Country-Swift säger då ”Y’all” varpå Red-Swift kallar henne för fake och country-Swift börjar gråta. En av de nya Taylors säger då ”There she goes, playing the victim. Again”, och alla de nya Swifts suckar och himlar med ögonen. Med andra ord tar Swift upp mycket av det som media och Twitter sagt, att hon alltid spelar offer.

  16. 18

   En av de nya Swifts tar sedan en massa foton och svarar att hon ”Getting receipts. I’m going to edit this later.” Detta är förmodligen en referens till Kim Kardashian och den video hon lade upp på Snapchat av Swifts och Kanyes telefonsamtal om ”Famous”. Det har spekulerats i om videon verkligen visade upp hela förloppet eller om Kardashian valde att utelämna vissa delar.

  17. 19

   Det slutar sedan med att VMA:s 2009-Swift säger ”I would very much like to be excluded from this narrative”, vilket ju nu är ett ikoniskt citat från Swifts uttalande om ”Famous”. Dessutom är pik till det berömde VMA-bråket med Kanye West.

 

Har du inte sett Taylor Swifts nya video för ”Look what you made me do”? Då är det verkligen dags att göra det nu!

Tack BuzzFeed för artikel-inspo!

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.