in

13 tips som funkar: så kommer du över ditt ex

komma over ex

När ett förhållande tar slut känns typ allting skit. Och fast det känns omöjligt så kommer det komma en dag när du mår bra igen. Vi har samlat ihop 13 grymma tips för hur man kommer över sitt ex, och förhoppningsvis gör de att det går lite fortare. Mer

1. Radera hen från alla dina sociala medier

Du kan inte komma över ditt ex medan du fortfarande kan se hen lägga upp bilder på Instagram eller läsa var hen checkar in på Facebook, det är typ omöjligt. Det första du ska göra när ni gör slut är att radera hen från ALLA dina sociala medier – och glöm inte att radera hens nummer från mobilen också (även om du kan det utantill). Out of sight, out of mind är en klyscha av en anledning. Det är så mycket lättare att sluta tänka på personen om du slipper överraskningen i att se en bild när hen hänger på klubben med sina vänner.

2. Gråt!

Tillåt dig själv att vara hur ledsen och deppig som helst. Oavsett vem som avslutade förhållandet så kommer det att vara jobbigt. Gråt till sorgsna filmer eller till de mest ledsna låtar du kan hitta. Det är skönt att släppa på sina känslor och gråta. Och om du är superledsen men ändå inte får fram en enda tår så behöver du inte känna dig som en ”dålig person”, alla har inte behov av eller kan gråta.

3. Prata med vänner och var inte ensam

Förut har det kanske alltid varit din partner som tröstat dig när du varit ledsen, men nu går inte det längre och då är det viktigt att du lutar dig på dina vänner för stöd. Prata om allt, berätta hur du känner dig och hata på ditt ex tillsammans (det ÄR okej!). Om du har svårt för att sova själv – be en vän att sova över. Att inte vara ensam utan hela tiden umgås med de som tycker om dig hjälper jättemycket.

4. Marathonkolla serier

Att helt dras in i en annan värld och andra människors problem är bra, eftersom det får dig att sluta tänka på dina egna en stund. Titta på någon ny serie du varit sugen på att se (men som ditt ex vägrat kolla på) eller börja se om gamla serier som du sett men som du älskar.

5. Tänk på allt det dåliga

Det kommer komma stunder där du inte vill något hellre än att bli tillsammans igen med ditt ex, ett knep då är att tänka på exakt allt som var dåligt med din partner och ert förhållande. Om du har svårt för att komma på dåliga saker så kan du alltid fråga dina vänner. De kommer garanterat hjälpa dig komma på allt som faktiskt var ganska kasst med er relation. När du tänker på det känns det inte lika lockande längre att bli tillsammans igen.

6. Ta hand om dig själv

När man nyss brutit upp ett förhållande är typ allt jobbigt och även minsta lilla grej kräver en megaansträngning. Duscha, laga mat, träna. Men oavsett hur jobbigt det är så måste du fortsätta att ta hand om dig själv. Att skippa duschen i en vecka är dessutom inte så najs, av flera orsaker. Ta bara tag i det du inte orkar egentligen så är det över på nolltid.

7. Hitta på roliga saker

Som sagt, försök vara så lite ensam som möjligt och var med vänner typ hela tiden. Be dem dra med dig på allt de kan, och hitta på en massa roliga saker tillsammans! Lika mycket som du ska tillåta dig själv att vara ledsen, lika viktigt är det att tillåta dig själv att ha roligt och vara glad. Gå ut och dansa eller åk på utflykter i er egna stad till exempel. Skriv en lista på allt du vill göra och gör det!

8. Gör det mysigt hemma

Att ha det rent och mysigt omkring sig gör en lite lugnare i själen. För det första: släng (eller bränn, your call) alla foton på ditt ex. Städa sedan allt ordentligt. Damma, dammsug, tvätta golven. Tvätta sängkläder och kanske till och med rensa garderoben. Även om det är tråkigt att städa så fungerar det lite som terapi, plus att det är SÅ skönt när det är klart. Och du kan du göra det jättemysigt! Belamra sängen och soffan med kuddar och filtar, häng upp ljusslingor, köp blommor och tänd ljus.

8
Bildkälla: homedecorin.com

9. Skaffa en ny hobby

Har du något du alltid velat göra men som du aldrig gjort? Nu är tiden inne för det! Vill du bli asbra på att måla? Börja rida? Gå med i en kör? Att skaffa en ny hobby är väldigt skönt, dels får du något att koncentrera dig på och dels är det alltid roligt med ett fritidsintresse. Win-win!

10. Res

Om du har möjlighet så är resa ett jättebra tips. Gärna långt och till ett annat land, men även ett tripp till någon annan stad är bra det också. Ett miljöombyte, även om det bara är för en kort tid, är huuur bra som helst när man är deppig och ledsen. Det ger en nya upplevelser och ett nytt perspektiv på saker och ting. En bonus är också att du verkligen inte behöver oroa dig för att springa in i ditt ex i mataffären.

11. Tänk ett år framåt

Ja, du mår skit nu. Men tänk om ett år – hur bra kommer du inte må då?! Visualisera dig själv ett år framåt. Hur ser ditt liv ut (du kanske blivit ett proffs på att måla)? Det är viktigt att hela tiden påminna sig om att det kommer bli bättre (tiden läker alla sår osv.) och du kommer inte alltid att må dåligt. Allting löser sig.

12. Skaffa dig ett rebound

När det gått ett tag och du kommit över den värsta saknaden är det perfekt att skaffa ett rebound. För en natt eller för en lite längre tid spelar ingen roll, det bestämmer du själv. Det är skönt att bara ha någon ibland som man kan vara nära.

13. Njut av din frihet

En sak som är riktigt bra med att vara singel är att du bara behöver tänka på dig själv. Inga mer kompromisser och inte behöva ta hänsyn till vad någon annan känner eller tycker. Du kan göra precis vad du vill, när du vill. Om du har lust att åka på roadtrip mitt i natten med dina vänner så kan du bara packa väskan och dra, så skönt!