in

14 feministiska höjdpunkter vi minns från 2014

feministpuff

Musiker och skådespelare som använde sin plats i det offentliga väl, några erkännanden av talangfulla kvinnor som inte kom en dag för tidigt och nya ord i svenska språket. Här är några höjdpunkter från året som gått!

Mer

1. Alla som gjorde klart att feminismen INTE gått för långt

Kenzas tweets

I SVT-serien ”Fittstim min kamp” frågade sig Belinda Olsson om feminismen gått för långt. Kenza Zouiten twittrade om det, Moa Svan talade om varför hen behövs, Jonna Sima skrev om årets ojämställda festivaler och Natashja Blomberg skrev om vårt ojämställda samhälle.

 

2. Emma Watson och #HeForShe

Emma Watson

När FN:s jämställdhetsorgan lanserade kampanjen #HeForShe i september höll Emma Watson tal. Hon pratade om hur feminism alltför ofta felaktigt förknippas med manshat och förklarade varför inte bara kvinnor, utan också killar och män, måste stå upp för feminismen.

Hennes tal har visats miljoner gånger på YouTube, kolla in det här.

 

3. Beyoncé och feminismen I

Beyonce och feminismen

Bildkälla

Beyoncé Knowles text ”Gender Equality Is A Myth!” publicerades i ”The Shriver Report”. Rapporten handlar om den otrygga ekonomiska situation som är verklighet för många amerikanska kvinnor och barn. Här är ett utdrag ur Beyoncés text:

”We have to teach our boys the rules of equality and respect, so that as they grow up, gender equality becomes a natural way of life.”

 

4. Beyoncé och feminismen II

Beyonce

Bildkälla

Efter att ha samplat en bit av Chimamanda Ngozi Adichies tal ”We should all be feminists” i sin låt ”***Flawless” – och publicerats i rapporten ovan – såg Beyoncé till att budskapet verkligen gick fram under MTV Music Video Awards i augusti. Bilden ovan är antagligen årets mäktigaste bild på Queen B.

Här kan du se hela det 16 minuter långa uppträdandet.

 

5. Lena Dunham hos Skavlan

Lena Dunham hos Skavlan

Lena Dunham hos Skavlan

Lena Dunham hos Skavlan

Lena Dunham gästade Skavlan och läxade upp honom och alla andra om varför det inte är en komplimang att kallas modig när hon syns mer eller mindre naken i tv-serien Girls. I resten av intervjun var hon också helt awesome.

Avsnittet finns tillgängligt på SVT Play till 5 januari om du har missat.

 

6. Nytt ord för onani

Klittra

Bildkälla

För att hitta en motsvarighet till killars ”runka” utlyste RFSU en tävling för att rösta fram ett ord för tjejers onani. ”Klittra” vann med 30 procent av rösterna och oavsett vad du tycker om ordet är det ju super att saken diskuteras!

Här kan du läsa mer om ordet och tävlingen.

 

7. Malala Yousafzai fick Nobels fredspris

Malala fick Nobels fredspris

Foto: BullsPix

Malala Yousafzai fick som den yngsta fredspristagaren någonsin (17 år) ta emot Nobels fredspris 2014. Malala har uppmärksammats för sin kamp för flickors rätt till utbildning. 2012 blev hon skjuten i huvudet av talibaner och året efter släpptes hennes bok ”Jag är Malala”.

 

8. Zara Larsson i sociala medier I

Tampongbild

Det var inte bara en gång under året som Zara Larsson uppmärksammades för sina ställningstaganden i sociala medier. Till exempel lade hon upp bilden ovan på sitt Instagram-konto. En bild som sedan togs bort av Instagram.

”Puta med rumpan, sticka ut med brösten, små bikinis utan överdel, äta banan med porrig blick – det är helt ok! Men en bild på en kvinna i profil, som inte anspelar på sex för fem öre, med ett tampongsnöre är inte ok?” skrev Zara Larsson på sin blogg efteråt.

 

9. Zara Larsson i sociala medier II

Tips till killar

Vid ett annat tillfälle bloggade hon om en lista med tips till killar för att inte våldta. Bakom tipsen stod Ung vänster. 

”Oftast läggs skulden för en våldtäkt på offret och jag kan inte ens räkna hur många gånger jag fått många av dessa tips nerkörda i halsen. Alla borde få upp ögonen för detta och inse att det aldrig är offrets fel.” skrev Zara Larsson i inlägget.

 

10. Lupita Nyong’o vann en Oscar

Lupita Nyong'o vann oscar

Foto: BullsPix

Lupita Nyong’o vann en Oscar för Bästa kvinnliga biroll i filmen ”12 years a slave” och blev därmed den femte svarta kvinnan som vunnit i kategorin.

Här kan du se Lupitas känslosamma tacktal från Oscarsgalan.

 

11. Linda Pira och ”Ladies First”

Linda Pira och Ladies First

Foto: Roger Stenberg/Dramaten

Linda Pira samlade ihop ett gäng kvinnliga rappare och intog Dramaten i Stockholm. Biljetterna var slut på en timme och vi som inte var på plats fick njuta av Linda, Rosh, Cleo, Sep, Rawda, Julia Spada och de andra när konserten senare sändes i SVT.

 

12. Full Patte i SVT Flow

Full Patte

Foto: Janne Danielsson/SVT

Bianca och Tiffany Kronlöf var superbra och roliga i åtta avsnitt av Full Patte. Speciellt avsnitt 5 är jätteviktigt!

Alla avsnitt finns fortfarande tillgängliga här på SVT Flow.

 

13. Laverne Cox succéår

Laverne Cox

Foto: BullsPix

Vi känner igen henne som Sophia Burset i ”Orange is the new black”. För den rollen nominerades Laverne Cox till en Emmy – som första transpersonen i Emmy-galans historia. Under året prydde hon också omslaget till Time Magazine och utsågs till Årets kvinna av tidningen Glamour.

 

14. Hen i ordlistan

Hen

I juli rapporterade Svergies Radio om att ordet ”hen” kommer att finnas med i Svenska akademiens ordlista från och med 2015. Gött!

 

Det här var bara 14 godbitar från det gångna året. Självklart finns det många andra person, organisationer och föreningar som bidrar i den feministiska kampen. Vi ser fram emot nästa års höjdpunkter!

byline lisa