in

13 saker du inte visste om fredagen den 13:e

giphy 11 2

Gå inte under någon stege och undvik svarta katter. I dag är det dags för årets oturligaste dag – i alla fall om du är skrockfull. Här är 13 saker att fundera över medan du väntar på att dagen ska gå över. Mer

Lider du av paraskavedekatriafobi?

giphy-11
Är du rädd för fredagen den 13:e? Du är inte ensam! Rädslan för fredagen den 13:e kallas paraskavedekatriafobi, medan triskaidekafobi innebär rädsla för talet 13.

Tupac dog på oturens dag

giphy-12
Den legendariska rapparen Tupac Shakur dödades på fredagen den 13 september 1996 i Las Vegas.

En stor del av världen är skrockfull

giphy-21
Av världens skyskrapor saknar mer än 80 procent våning 13, enligt National Geographic. Numret är också ofta utelämnat från sjukhus, hotellrum, samt gater på flygplatser. Många kryssningsrederier låter sina fartyg ligga i hamn tills fredagen den 13:e är över.

Säkrare än någonsin på fredagen den 13:e

giphy-29
Sanningen är att du har mindre risk än vanligt att råka ut för en olycka i dag! Färre olyckor, stölder och bränder lär inträffa fredagen den 13:e eftersom människor är mer försiktiga – eller om de bara stannar hemma.

Jesus är ursprunget till allas oro

giphy-16
Ursprunget till att fredag den 13:e kopplas till olyckor är att 13 personer närvarade vid Jesus sista måltid, och att han avrättades på en fredag.

Är det här världens otursbarn?

giphy-17
Skådespelarna Mary-Kate och Ashley Olsen, Julia Louis-Dreyfus och Steve Buscemi, skräckfilmsregissören Alfred Hitchcock, bankrånaren Butch Cassidy och den tidigare kubanske ledaren Fidel Castro är alla födda fredagen den 13:e.

Inte otursdag i alla länder

giphy-19
I vissa spansktalande länder och i Grekland är det i stället tisdag den 13:e som anses som en otursdag.

Otursfilm blev slutet för Brendas katt

giphy-20
Skådespelerskan Laurie Bartram som spelade Brenda i filmen ”Fredagen den 13:e” hade en katt under inspelningen som av misstag dödades av kackerlacksgift.

Det blir aldrig fredagen den 13 fler än tre gånger om året

giphy-14
Det är alltid minst en fredag den 13:e varje år, men det kan aldrig vara fler än tre.

Asteroid passerar fredag den 13:e

giphy-22
Fredagen den 13 april 2029 passerar asteroiden 99942 Apophis relativt nära jorden, men enligt forskarna är en kollision helt utesluten.

Apollo 13 blev riktigt otursdrabbad

giphy-23
Den olycksdrabbade rymdfarkosten Apollo 13 sköts upp exakt kl 13.13 den 11 april 1970. Två dagar senare, den 13:e, exploderade en syretank vilket gjorde att månlandningen ställdes in. Besättningen lyckades dock återvända med livet i behåll.

Vågat att flyga på fredagen den 13:e

giphy-26
Flygolyckan i Anderna, som filmen ”Alive” är baserad på, inträffade fredagen den 13 oktober 1972. Av de totalt 45 personerna ombord på planet överlevde 16 stycken.

Världen sörjde med Paris

giphy-27
130 personer dog och över 350 skadades i ett av de värsta terrordåden i Europa – i Paris fredagen den 13 november 2015.

Av: Niklas Sessler och Lisa Andreasson

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.