in

13 anledningar till att vi verkligen ÄLSKAR Island

island fotbolls-em

Vulkaner, islandshästar, Björk och rutten haj – Island är grymma på så mycket mer än fotboll. Här får du 13 sköna fakta om landet vi bara älskar just nu! ❤️ Mer

 1. De har världens bästa jultradition

  island1

  Varje julafton byter folk böcker med varandra, och resten av kvällen tillbringar man i sängen med en bok och en chokladkaka. Hur mysigt är inte det? Island ger dessutom ut flest böcker per invånare än något annat land, och läser flest böcker per invånare. Och allra flest under julen. Fenomenet kallas Julbokfloden, eller på isländska: Jólabókaflód.

 2. Det var det första landet i världen som hade en kvinnlig president

  island2

  Vigdis Finnbogadóttir var president i 16 år, mellan 1980 och 1996.

 3. Deras nationalrätt är rutten haj

  island3

  Den isländska rätten hákarl (fermenterad haj) innebär att man rensar en haj och tar bort huvudet på den. Därefter gräver man ner den i ett hål i grusig jord och täcker den med sten. Den får sedan ligga där i sex till tolv veckor innan dess tas upp. Köttet skärs sedan i slamsor som torkar i några månader innan det serveras. Smaken? Tänk på en blandning mellan en väldigt gammal ost och ammoniak så kommer du i närheten. Yummy…

 4. Island har över 200 vulkaner

  island4

  Den mest kända heter Hekla, och har du hört uttrycket ”dra åt Häcklefjäll” så är det den man menar. Hekla är fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott år 2000. Andra kända vulkaner har coola namn som Askja, Krafla och Katla.

 5. Det finns inga myggor på Island

  island5

  Hatar du myggor är det bara att dra till Island – världens enda myggfria land. (I alla fall nästan, om du tar dig till Mývatn inne i landet så vimlar det av dem. Mývatn betyder till och med ”myggvattnet”. Men då får du faktiskt skylla dig själv. Resten av ön är myggfri.)

 6. Islänningar har inga efternamn

  island6

  Inte vad vi menar med efternamn i alla fall. Du tänkte väl på att ALLA islänningar i EM-laget heter något på ”-son”? Heter man Ragnar Sigurdsson innebär det att Ragnars pappa heter Sigurd, Aron Gunnarssons pappa heter Gunnar och så vidare. Och är man kvinna heter man förstås ”-dóttir” istället. I den isländska motsvarigheten till Eniro är alla listade efter förnamnen.

 7. Island är bäst i världen (per invånare)

  island7

  Tack vare sitt låga invånarantal (cirka 330 000, bara lite mer än Malmö) toppar Island massor av listor över bästa land per invånare. Några exempel: Island producerar mest musik och har flest band per invånare, Island har den högsta användningen av internet per invånare, Island har flest nobelpristagare per invånare (bara en faktiskt, men det räcker), dricker mest Coca-Cola per invånare och har flest golfbanor per invånare.

 8. [adSpace]

 9. Men Island är också bäst i världen på riktigt

  island8

  Det är världens lyckligaste land – hela 98 procent säger att de är lyckliga (siffran kan ha ökat något sen igår kväll). Det är världens mest jämställda land, världens säkraste land och världens fredligaste land, enligt Global Peace Index.

 10. De flesta islänningar tror på älvor och troll

  island9

  Vissa av vägarna på Island har plötsliga böjar för att inte gå igenom ett område där älvor sägs bo.

 11. Björk kan vara världens coolaste sångerska

  island10

  Innan hon slog igenom spelade hon bland annat i Sucarcubes och punkbandet KUKL, som betyder ”häxa” på isländska. Sedan dess har hon samarbetat med massor av artister från Madonna till Tricky, Goldie och electronicaduon Matmos. Hon har också spelat med i flera filmer och utsågs till bästa kvinnliga skådespelare i Cannes för sin roll i filmen ”Dancer in the Dark” år 2000.

 12. Islandshästen har fem gångarter

  island11

  När de flesta andra hästar har tre gångarter – trav, skritt och galopp – har islandshästen två till, nämligen tölt och passgång. När en islandshäst lämnat Island får den inte komma tillbaka igen på grund av smittorisken.

 13. Island får 25% av all sin el från varma källor

  island12

  Även när det är minusgrader ute är det bara att hoppa in i en varm källa. Den mest kända heter Blå lagunen och ligger nära huvudstaden Reykjavik.

 14. …och så är de grymma på fotboll!!!


  Segern mot England i EM 2016 är en av fotbollshistoriens största skrällar. Och vi har inte sett slutet på sagan än. Vi säger bara: Áfram Island (Kom igen, Island)!

Av: Niklas Sessler