in

12 saker som alla tjejer måste sluta be om ursäkt för

be om ursakt

Ordet ”förlåt” poppar allt oftare ut ur munnen och det uttalas i tid och otid. Enligt studier ber kvinnor oftare om ursäkt än om män. Sluta upp med det, du behöver exempelvis inte be om ursäkt för… Mer

1. Att du tar ledigt/semester när du behöver samla ny energi

9

Du har all rätt att ta ut dina semesterdagar (och sjukdagar). Be inte om ursäkt för något du har lika stor rätt till som alla andra. Så länge man frågar i god tid är det ju oftast lugnt.

2. Att du inte har sminkat dig, orkat tvätta håret eller har lite slitna kläder

2

Sluta direkt. Du får se ut precis hur du vill när du vill (så länge du inte går naken till jobbet typ…) och om du väljer att fixa sminket, håret eller någonting annat ska det vara för din skull och ingen annans.

3. Att våga begära högre lön 

3

Du vet din kompetens, så även din chef. Att be om ursäkt för något som känns självklart för den tid och kraft du lägger ner i ditt arbete känns bara dumt. Var istället rakt på sak – utan ursäkter (det lönar sig dessutom).

4. Att du har en åsikt

[adSpace]7

Du tycker en sak, dina vänner tycker något annat. Man måste inte tycka och tänka likadant i allt. Stå på dig istället. Inget kul att vara den som folk ser som lättmanipulerad.

5. Att du inte svarar direkt på någons meddelande eller mejl

10

Okej, att ignorera någon i flera dagar är inte speciellt schysst. Men kom igen, du har faktiskt annat för dig och det måste folk förstå. Du sitter ju inte klistrad med telefonen i handen och datorn i ditt knä så om det dröjer en timme eller två, vad gör det? Den som väntar på något gott osv.

6. Att visa känslor

6

Men snälla. Vem har INTE gråtit till en eller två ICA-reklamer? Är ju JÄTTEBRA med känslor. Ut med det bara.

7. När en snubbe går in i dig på stan

1

Han gick in i dig, inte du i honom. Det är han som borde be om ursäkt. Okej?!

8. Att man har mens

11

[adSpace]Större delen av världens kvinnor har haft mens eller har mens – och när något är så naturligt som ett blodflöde i trosan en gång i månaden. Vad är det att be om ursäkt för?

9. Vem du älskar

12 (1)

Oavsett om du älskar män, kvinnor eller föredrar båda könen ska du aldrig behöva be om ursäkt för det. Vem du väljer att älska är din ensak och ingen annans.

10. Man inte vill ha sex

4

Du ska absolut INTE behöva be om ursäkt för att du inte vill ha sex – inte ens förklara varför. Vill du inte så vill du inte, så enkelt är det.

11. Man äter mycket

5

Maten finns där av en anledning. Den är till för att mätta magar. Ät tills du inte orkar mer och strunta i vad andra tycker. Känns ju onödigt att slänga, eller hur?

12. Hur många man har haft sex med

8

Vilka eller hur många du ligger med är precis som punkt 11 DIN ensak och ingen annans. Glöm inte kondomen bara 😉

Illustration: Istockphoto och Bea Hellman