in

12 saker du redan gjort om du är ett riktigt julfreak

julfreak

Julafton närmar sig med stormsteg, och för alla oss julfantaster är det som en enda lång startsträcka av glädje. Här är 12 saker du definitivt redan hunnit med om du älskar julen! Mer

1. Du har köpt alla julklappar

Du är ingen rookie som resten av Sverige och springer runt i panik efter julklappar de sista dagarna innan jul. Nä, julklapparna är du klar med för längesedan. Och nu står de på ett hemligt gömställe, inslagna i ditt finaste presentpapper och såklart har varje klapp ett rim i världsklass.

2. Du har lyssnat sönder alla jul-spellistor

Vem har sagt att man inte får lyssna på All I want for christmas redan i slutet av oktober? Du kan alla jullåtar utantill, men det hindrar dig såklart inte från att lyssna på dem ända in i januari.

3. Du har fördruckit dig på alla varma drycker

Pumpkin spice latte, glögg, varm choklad. Tis the season för varma drycker! Finns det något mysigare än när snön faller utanför fönstret och du sitter där med massa tända ljus och värmer dig med lite glögg och pepparkakor? NOPE.

4. Du har köpt gran

Ingen riktig jul utan gran, är ditt motto (plastgran räknas inte, det är fusk!). Och julfreak som du är har du redan hittat stans finaste gran och den står nu fin i ett hörn hemma. Du är också proffs på att sköta om granen, så det är ingen risk att den barrat av allt när julafton kommer.

5. Du har pyntat. Allt.

Granen, tomtar, ljusslingor, glittergirlanger. Allt pynt är framme senast första advent och det är ingen idé att spara på krutet när det kommer till att göra hemmet redo inför jul.

6. Du har gjort ett schema för alla julfilmer

För att julen ska räcka så länge som möjligt har du insett att du inte kan sträckkolla alla julfilmer under en helg. Istället har du gjort ett fint litet schema som sträcker sig fram till jul som visar vilken dag du ska se vilken film. Obligatorisk lista som inte går att strunta i, naturligtvis.

7. Du har köpt jultröja

Varje jul kräver minst en ful-snygg jultröja. Tomtar, julgranskulor, renar, glitter. Desto mer de petar på tröjan, ju bättre! Allra roligast är det såklart om någon detalj på tröjan är påsydd och alltså sticker ut från plagget.

8. Du har fixat juloutfiten

I din värld är kläderna du har på dig på julafton lika viktig som nyårsblåsan är för alla andra. Att ha på dig rött är självklart, någonting annat är vansinne.

9. Du har bakat

Lussekatter, knäck, julgodis och pepparkakor. Och när det kommer till pepparkakor har du gjort degen själv. Du förstår dig helt enkelt inte på dem som går och köper färdig pepparkaksdeg. Eller ännu värre: de som köper färdiga pepparkakor. The HORROR!

10. Du har förberett julmat

Du har gjort egna köttbullar, letat fram bästa receptet på julskinka och lagt in egen sill (flera olika sorter). Du provsmakar också allt i god tid innan jul, så du har tid att justera om det skulle behövas – så allting smakar perfekt på julafton.

11. Du har skickat julkort

Din barndomsvän du aldrig pratar med, din avlägsna brylling, din gamla mattelärare. Alla får julkort från dig! Fina, handskrivna julkort som levereras i ett lyxigt kuvert med eget sigill. Finns det något annat alternativ?

12. Du har gjort ett pepparkakshus

Ingen får hjälpa dig att bygga ditt pepparkakshus, eftersom du vet att du gör det finast själv. Du väljer med omsorg ut vilka godisar som får äran att pryda pepparkakshuset i år, och lägger sedan lika mycket tid på att göra fint runt om pepparkakshuset där det ska stå.