in

12 saker du känner igen om du är äldst i syskonskaran

syskon dragare

Att vara det äldsta syskonet kan vara nice, men samtidigt är livet så mycket hårdare. Här är 12 saker du kommer känna igen dig i om du är ett storasyskon. Mer

 1. Du fick skäll för allt, även om du var oskyldig.

  1

  Det spelade ingen roll om du inte ens var hemma när dådet hände (till exempel att *någon* krossade blomvasen), för dina föräldrar var det helt otänkbart att det kunde vara ditt småsyskon.

 2. Dina syskon hade dig som idol.

  8

  Under de stunder ditt syskon inte bråkade med dig så hade de dig som sin största idol. De skulle härma dig och göra precis ALLT likadant som du.

 3. Din mamma envisades med att klä er likadant.

  9

  Även om mamma tyckte det var sååå gulligt att du och ditt yngre syskon hade likadana kläder på er så tyckte inte du det. Ditt syskon tyckte det var ascoolt att vara likadant klädd som sitt storasyskon, men för dig var det bara pinsamt.

 4. Du försökte (fler än en gång) övertala ditt syskon om att hen var adopterad.

  10

  Ett av de roligaste spratten du kunde spela på ditt småsyskon vad att lura i hen att era föräldrar egentligen bara var biologisk mamma och pappa åt dig, och att ditt syskon var adopterat.

 5. Du tvingades vara barnvakt.

  2

  Så fort du blev gammal nog att få vara hemma själv tyckte dina föräldrar att det var en jättebra idé att du också skulle ta hand om ditt yngre syskon. Det spelade ingen roll om du ville vara med kompisar, att vara barnvakt skulle alltid gå före.

 6. Du förväntades vara privatlärare också.

  5

  Dina föräldrar tyckte det var en lysande idé att du kunde sitta och hjälpa ditt syskon med läxan eftersom du ”ändå lärt dig det där nyss”. Dina protester om att du inte kom ihåg hur man räknade ut vinkeln på en triangel ville de dock inte lyssna på.

 7. Ditt syskon snodde kläder av dig jämt.

  3

  Du kunde säga till ditt syskon femtioelva gånger att INTE sno dina kläder utan att fråga först, men hen gjorde såklart det ändå. Om dina föräldrar gjorde något när du klagade? Nej såklart inte, ”var snäll nu och låt hen låna” var standardfrasen.

 8. Du förväntades vara en förebild.

  7

  Du fick lära dig att vara äldst i syskonskaran också kom med ett ansvar för att alltid sköta dig och vara en förebild. Inte något du bett om att få vara, det bara kastades på dig.

 9. Ditt syskon skulle alltid vara med när du hade vänner hemma.

  6

  Fanns det något mer irriterande än när ens syskon stormade in på rummet och ville vara med när du var med kompisar? Nej! Och dina föräldrar tyckte såklart inte att det var något problem med det alls, utan tyckte gott du kunde låta hen vara med.

 10. Du fick inte göra något – ditt syskon fick göra allt.

  4

  Vara ute sent på vardagskvällar? Sova över hos första kärleken? Åka till stan själv med kompisar? NOPE! I alla fall inte när det gällde dig, du fick smöra allt du kunde för att få göra något. När ditt syskon kom något år senare också frågade om samma saker? Självklart gick det bra!

 11. Du fick en skyddarinstinkt som ingen annan.

  12

  Trots att ditt syskon gick dig på nerverna den mesta av tiden och ni ofta bråkade, så blev du tokig om du fick reda på att någon annan varit taskig mot ditt syskon. Ingen bråkar med hen utom du!

 12. Du vet att du alltid kommer ha en bästa vän.

  11

  Även om er relation gått upp och ner genom åren så finns det ingen du hellre vill ha vid din sida än ditt syskon.