in

11 viktiga saker Skam har lärt oss om kvinnlig vänskap

skam vanskap dragare

Det känns som om att hela världen har hamnat i en Skam-bubbla, och en av anledningarna till att vi älskar Skam är för att tjejer och vänskap får ta så mycket plats. Här är 11 saker Skam har lärt oss om kvinnlig vänskap. Mer

 1. Att man ska stötta varandra.

  skam-skolskoterska

  Tjejer är sjukt starka och grymma, men man kan behöva lite stöd från sina vänner när man går igenom något tufft. Det känns alltid lättare när man har sina kompisar vid sin sida att prata med.

 2. Att tjejer hjälper varandra.

  skam-prat-fest

  Det spelar ingen roll om man är bästa vänner eller knappt känner varandra, om en tjej behöver hjälp med någonting (till exempel att komma ihåg vad som hände på festen), så finns man där och gör så gott man kan. Eftersom att man själv vet att man behöver och vill ha hjälp ibland, så försöker man alltid göra sitt bästa för att dra sitt strå till stacken.

 3. Att vi tänker på varandras bästa.

  skam-potatis

  När vi ser att vår kompis inte mår bra så vill vi finnas där för henne och visa att hon är världens bästa människa och duger precis som hon är. Om det betyder att komma hem till henne med potatistortillas så vet hon innerst inne att det är för att vi har hennes bästa i åtanke.

 4. Att vi har bästa knepen för att muntra upp varandra.

  skam-eva-noora-musik

  Vi känner ofta våra vänner bra och vet precis vad vi kan göra för att muntra upp dem när de inte är på topp. Nooras knep, att lyssna på Justin Biebers låt Baby, är ett sjukt bra tips!

 5. Att det är en för alla, alla för en.

  skam-fem-i-grupp

  Det klassiska uttrycket som man lärde sig i typ grundskolan hänger kvar än när det gäller kompisar. Ett kompisgäng är som en och samma person på många sätt, så härligt!

 6. Att man är starkare med sina kompisar vid sin sida än ensam.

  skam-noora-lakare

  Om man går igenom någonting riktigt jobbigt så är det lätt att ta avstånd från sina kompisar för att istället stänga in sig i sig själv och deala med allt det jobbiga ensam. Men om du delar med dig av det som tynger dig med dina vänner så kan de hjälpa till att göra det lättare för dig att gå igenom det.

 7. Att man ska vara ärlig mot sina vänner, även om det är jobbigt.

  skam-vilde-noora-prat

  Vi vill att alla ska vara ärliga mot oss, och då måste vi också vara ärliga mot andra tillbaka oavsett om det är jättejobbigt (till exempel att behöva säga att man är förälskad i ens kompis crush).

 8. Att vi är bra på att ta hand om varandra.

  ska%cc%88rmavbild-2016-12-15-kl-1-27-53-em

  Om någon är ledsen, om någon är full, om någon har ont – det spelar ingen roll då vi alltid vet precis vad vår vän behöver och därför är proffs på att ta hand om varandra.

 9. Att drittsekkar inte är något att ha, och en gång drittsekk alltid drittsekk.

  skam-drittsekk

  Drittsekkar och fuckboys är aldrig bra, och det vet alla. Ibland kan dock en drittsekk visa sig ha en god sida också, men det betyder inte att det är en person att satsa på för det. Tjejer måste hålla varandra borta från drittsekkar, de kan få ha sin penetrator-russebuss för sig själva.

 10. Att man ska backa varandra.

  skam-noora-star-upp

  Att backa sina tjejkompisar, och alla andra tjejer såklart, är bland det viktigaste i en vänskapsrelation. Scenen där Noora sätter William på plats efter att han varit en drittsekk mot Vilde är typ den bästa i hela Skam. Att backa sina vänner är ascoolt.

 11. Att tjejkompisar är bäst.

  skam-fem-pa-rad

  Tjejer är bäst, så är det bara. Vi stöttar varandra, skrattar tillsammans, gråter tillsammans, lever livet tillsammans och vi är bara så himla grymma. Därför är också kvinnlig vänskap det bästa som finns.

Läs också: 30 procent fler söker hjälp för sexuella övergrepp efter ”Skam” – därför är serien så sjukt viktig

Ni har väl inte missat att göra våra Skam-quiz?

Testa vem utav tjejerna du är i Skam HÄR.

Testa vem du borde dejta i Skam HÄR.