in

11 ställen du bara måste besöka någon gång i livet

lakehillier

Älskar du att upptäcka nya platser men har slut på fantasi på var du ska åka härnäst? Då kanske den här listan kan ge dig inspiration till nya resmål att besöka i framtiden! 

Mer

1.Machu Picchu i Peru.

Inkastaden Machu Picchu i Peru ligger på hisnande 4000 meters höjd. Det är inte bara den tunna luften högt upp i bergen som gör det svårt att andas – även utsikten får alla som besöker området att dra efter andan, just för att det är så vackert. Machu Picchu är en av världens sju nya underverk.

 

2. Salar de Uyuni i Bolivia.

Salar de Uyuni är världens största saltöken och ligger i södra Bolivia. Området är hela 10 582 km² stort och de som har besökt denna fantastiska plats säger att det är svårt att fånga området på bild – det måste bara upplevas IRL.

 

3. Kinesiska muren i Kina.

Den kinesiska muren räknas som världens största byggnadsverk och är ett måste att pricka av på sin bucketlist. Den pampiga muren breder ut sig över stora delar av norra Kina och är ett av världens sju nya underverk. Visst ser det coolt ut?

 

4. Petra i Jordanien.

Klippstaden Petra är även den ett av världens sju nya underverk. Här finns drygt 800 olika byggnader och monument och den coola staden är uthuggen direkt ur klipporna. Alltifrån tempel till kungagravar. Ett väldigt mäktigt ställe att besöka!

[adSpace] 

5. Blå lagunen på Island.

Ett foto publicerat av Shannon Barlow (@shannonbarlow)

[adSpace]

Vill du bada utomhus oavsett årstid och dessutom göra det på en plats som ser ut att vara hämtad från en saga? Då är det den berömda ”Blå Lagunen” utanför Reykjavik på Island som du ska åka till. Här håller vattnet en temperatur mellan 36-39° grader och det innehåller naturligt aktiva ingredienser såsom välgörande mineralsalter och gröna alger. Inträde ligger på cirka 700 kronor. Visst, smakar det så kostar det. Men absolut värt ett besök någon gång i livet.

 

6.New Orleans, Louisiana i USA.

Det finns mycket att uppleva i USA och just staden New Orleans i Louisiana är ett ställe man bör göra ett stopp vid. Här finns gamla mysiga kvarter att strosa runt i, fantastisk matkultur och livemusik på många barer och restauranger varje kväll. När du väl lämnar så lämnar du med värme i hjärtat.

 

7. Tianzi Mountains i Kina.

Regissören James Cameron fick inspiration till sin succéfilm Avatar från de avlånga bergen i nationalparken Wulingyuan i Kina. Några av dessa mäktiga berg når hela 1200 meter över havet och om du tycker att det ser häftigt på bild kan vi lova att det är ännu häftigare live.

 

8. Vattenfallen Bigar i Rumänien.

#tourism #travel #goldentravel #world #Romania #nature #waterfall #Bigar #amazing

Ett foto publicerat av Golden Travel Харьков (@goldentravel)

[adSpace]Vattenfallen i Rumänien kallas för ”The Miracle from the Minis Gorge” av lokalbefolkningen och är ett av världens absolut vackraste vattenfall. Vattnet rinner ner över åtta meter hög mossa och när flödet når vattenytan skimrar det i gnistrande blått. Helt magiskt ställe och väldigt Instagramvänligt.

 

9. Deadvlei i Namibia.

Dead Acacia trees in Deadvlei, Namibia | credit: Carsten Krüger @krueger.wildlife.photography #thehiddenplanet

Ett foto publicerat av Hidden Planet (@thehiddenplanet)

Deadvlei i Namibia i Afrika är också ett måste att bocka av på sin bucketlist. För många hundra år sedan var dalen fylld av Akaciaträd men när vattnet från floden Tsauchab bytte kurs torkade det stora området igen och lämnade alla träden för att dö. Deadvlei är omgiven av världens kanske högsta sanddyner som är cirka 400 meter höga (!). Häftigt eller hur?

 

10. Lake Hillier i Australien.

Played in pink water yesterday ? #lakehillier #pinklake #middleisland #westernaustralia #nofilter #exploring

Ett foto publicerat av ninabasile (@ninabasile)

Nej, du ser inte i syne, den här sjön ÄR faktiskt rosa (!). Ingen vet riktigt varför vattnet har färgen bubbelgumsrosa men det är absolut ingenting farligt så det är bara att åka dit och ta ett dopp.

 

11. Karakum-öknen i Turkmenistan.

Lokalinvånarna i Turkmenistan kallar platsen för ”Dörren till helvetet”, kanske inte så konstigt då det stora hålet ligger mitt i öknen och mäter 70 meter i diameter. Historien bakom det brinnande hålet lyder att det borrades hål i en grotta i början av 70-talet. Den var fylld med naturgas, men när marken kollapsade beslutade man sig för att bränna upp gasen – för att undvika giftiga utsläpp. Vad man trodde skulle ta ett par dagar för lågan att brinna ut härjar fortfarande där mitt i öknen – över 40 år senare. Rätt coolt ändå!

Visst vill man bara packa väskan och åka iväg direkt?