in

11 saker vi önskar att vi hade vetat när vi var tonåringar

tonar dragare

Man blir faktiskt klokare med åren, och det hade känts bra om vi hade vetat om allt vi vet nu, när vi var tonåringar. Här är 11 saker vi önskar att vi hade vetat när vi var yngre, och som vi fortfarande måste påminna oss själva om ibland. Mer

 1. Saker är ofta inte så illa som du tror.

  Att göra något större än vad det är är väldigt lätt gjort, och att du då tror att det inte finns någon lösning på problemet kommer på köpet. Men ta ett steg tillbaka och försök se situationen på en objektivt sätt. Känns det fortfarande lika jobbigt? Nej, förmodligen inte. Allt ordnar dig alltid!

 2. Vänner kommer och går, och det är okej.

  Du tror att du alltid kommer vara bästis med till exempel dina klasskompisar, och för vissa kanske det stämmer. Men det är också lätt att glida ifrån varandra när man blir äldre och kanske inte ses varje dag. Det är okej att vänskaper inte håller för evigt. Du hittar nya vänner. Kom också ihåg att det är okej att göra slut med kompisar, om du inte känner att vänskapen får dig att må bra. Vänner ska alltid få en att må bra.

 3. Lär dig säga nej.

  Att lära dig säga nej är något av det viktigaste du måste lära dig. Du måste kunna säga nej när något inte känns bra, när du inte håller med eller när du inte vill. Lär dig sätta ner foten. Säg ifrån.

 4. Du är alltid den viktigaste personen i ditt liv.

  Relationen till dig själv är viktigare än alla andra relationer i ditt liv. Bli bästa vän med dig själv. En bästa vän är du aldrig taskig mot, och det ska du inte vara mot dig själv heller. Lär dig att dina åsikter är viktiga, dina känslor är viktiga och att hela du är viktig. ❤️

 5. Du kan inte vara omtyckt av alla.

  Du kommer irritera och störa dig på folk, och de kommer göra det samma mot dig. Vissa människor klickar man bara inte med, men det är okej – eftersom det finns en massa andra folk du kommer överens med jättebra!

 6. Allt går över, även det mest jobbiga.

  Ett bråk med en förälder, en jobbig situation i skolan eller olycklig kärlek är skitjobbigt. Och vi vet att du säkert hört ”tiden läker alla sår” fler gånger än du kan räkna, men det är så sant. Låt saker ta tid, du kommer glömma den där personen som inte är kär i dig tillbaka och när du sedan hittar någon som är kär i dig, och som du tycker om tillbaka kommer du undra hur du någonsin kunde vara kär om någon annan.

 7. Folk bryr sig mer om sig själva än om dig.

  Människor är egoistiska, det är bara så. Men i vissa situationer är det bra. Till exempel om du är med om något pinsamt och du tror att folk kommer prata om det i evigheter, medan sanningen är att de tänker på det i cirka en sekund och sedan går tillbaka till att tänka på sina egna problem.

 8. Att älta saker gör ingenting bättre.

  Det som är gjort är gjort och går inte att göra något åt. Att tänka ”what if…” får dig att inte gå vidare snabbare från det som hänt. Försök ruska på axlarna och skaka av dig det.

 9. Saker blir mindre pinsamma.

  Finn tröst i att allting blir mindre pinsam desto äldre du blir. Du skäms inte ens hälften så mycket för saker när du är 24 år som när du är 14 år. Inte ens en vurpa på isen framför personen du tycker om.

 10. Sluta bry dig om vad andra tycker.

  Du kommer aldrig bli lycklig om du hela tiden går runt och oroar dig för vad andra ska tycka om dig. Var dig själv, och de som verkligen betyder något kommer inte bry sig alls. Den som ska bry sig om hur du är och vad du gör är du själv, ingen annan.

 11. Du är värd det bästa.

  Nöj dig aldrig. Lyssna inte på om folk säger att du är kräsen. Oavsett om det gäller en partner, jobb eller något annat så ska du alltid veta att du bara är värd det bästa.