in

11 saker som visar att år 2016 inte var ett så dåligt år ändå

bra 2016 dragare

Det är många som vill att 2016 bara ska ta slut och kallar det för värsta året någonsin. Men trots allt dåligt som hänt så finns det några ljusglimtar. Här är 11 av dem! Mer

 1. En liten tjej blev bästis med en gammal man.

  bastisar

  Fyraåriga Norah Wood började prata med 82-åriga Dan i mataffären, och sedan dess har de varit bästisar. Mr Dan, som Norah kallar honom, är änkling och har sagt att ”det var den bästa dagen på länge”, om när hon kom fram till henne i affären. Norah’s mamma Tara Wood har uppdaterat oss om vänskapen på hennes Facebook, där hon skriver att hennes dotter och Mr Dan bland annat går på promenader och äter scones tillsammans, deras favoritlunch. Mr Dan gick också med familjen för att titta på Norah’s julkonsert. Så gulligt!

 2. Jättepandan är inte längre utrotad.

  panda

  Jättepandan har länge varit utrotningshotad men efter 26 års arbete från den kinesiska regeringens sida som lagt stora resurser på att återställa bambuskogarna som pandorna bor i, som har gjort att populationen ökat stadigt, så har läget nu förändrats för pandorna som inte längre klassas som utrotningshotade. Faran är dock inte över då pandorna fortfarande ligger i riskzonen för att bli utrotningshotade, men läget ser betydligt bättre ut nu än vad det har gjort.

 3. Vi fick äntligen se Hitta Doris.

  dory

  13 år efter att Hitta Nemo kom ut så släpptes uppföljaren Hitta Doris. I filmen fick vi följa Doris som tillsammans Nemo och Marwin ger sig ut på en resa för att hitta sin familj. Filmen var också den som drog in mest pengar av alla filmer 2016, drygt 4,4 miljarder svenska kronor.

 4. Hillary Clinton.

  hillary

  Säga vad man vill om Hillary, man behöver inte hålla med henne i de åsikter hon står för. Men! Hillary Clinton blev definitionen av powerkvinna när hon i år som första kvinna någonsin blev vald till att kandidera om presidentposten. Att hon sedan förlorade mot definitionen av asshole, aka Donald Trump, spelar mindre roll. Hillary har skapat historia och fått tusentals av unga tjejer och kvinnor att tro på att de kan bli precis vad som helst.

 5. Ice bucket challenge kan rädda liv.

  Utmaningen Ice bucket challenge blev viral sommaren 2014 och skapades för att öka kunskapen om, samt samla in pengar till forskning om den obotliga nervsjukdomen ALS. Tack vare alla donationer har forskare hittat genen NEK1, som de kan se är en av de vanligaste generna som bidrar till att man blir sjuk i ALS. Med den informationen är forskarna nu ett steg närmre för att kunna hitta fungerande behandlingsmetoder. Genombrottet hade inte varit möjligt utan pengarna som donerades, vilket var 979 miljoner kronor år 2014 (jämfört med 200 miljoner kronor år 2013).

 6. Beyoncé. Enough said.

  beyonce

  Beyoncé släppte plattan Lemonade, som många spekulerade i handlade om maken Jay-Zs otrohet. Oavsett vad så är Beyoncé alltid lika fantastisk.

 7. Formade en mur av änglavingar.

  angel-wings
  Bildkälla: BBC

  I juni i Orlando, USA, skedde den dödligaste masskjutningen hittills utförd av en ensam förövare. 49 personer sköts ihjäl på grund av sin sexuella läggning. Inför begravning av de döda sydde Orlando Shakespeare Festival stora änglavingar för att skydda de anhöriga som skulle gå på begravning från att se anti-gay demonstranter som också var på plats. Vi får aldrig låta hatet vinna <3

 8. Ozonlagret plåstrar ihop sig självt.

  ozon

  Hålet i ozonlagret ovanför Antarktis håller långsamt på att laga sig självt. Det kan dock dröja ungefär 50 år för att ozonlagret ska betraktas som helt, men vi är på väg.

 9. Planterade 49 miljoner träd.

  trees

  Över 800 000 frivilliga hjälpte under ett dygn till att plantera 49,3 miljoner träd i Indien. Ansträngningen är en del av det åtagande Indien gjorde under klimatkonferensen i Paris 2015. Då gick landet med på att spendera sex miljarder dollar på att nyplantera 12 procent av sin jord.

 10. Leo fick sin Oscar.

  leonardo

  Efter fem Oscarsnomineringar fick Leonardo DiCaprio äntligen sin statyett när han var nominerad för sjätte gången. Han tog hem priset i kategorin bästa skådespelare för sin instats i filmen The Revenant.