in

11 saker att vara tacksam för när du känner dig nere

hostpepp

Ibland känns det som om hela ens tillvaro rämnar, att livet verkligen suger och du känner dig helt misslyckad. Men kom ihåg – det finns ALLTID saker att vara tacksam över! Här några av dem. Mer

Deppig? Tappat sugen? Känns allt bara helt hopplöst? Kanske har du precis blivit av med jobbet, missat en viktig tenta, eller fått reda på att din partner varit otrogen…Det är väldigt svårt, men ibland är den bästa medicinen är att inte tycka synd om sig själv allt för mycket och istället fokusera på allt du kan vara tacksam över i livet, och sedan titta framåt.

Här får du en pepp-lista du kan betrakta som en komma igång-hjälp, för det finns såklart hur mycket som helst att vara tacksam över!

 1. Du har lärt dig av livet
  Ingen har sagt att livet är lätt, men om du tänker tillbaka på allt du varit med om – både det roliga och det tråkiga – så inser du att det är summan av allt detta som lett fram till vart du är och vem du är i dag. Du finns en mening med allt och att du har lärt massor av livet. Fortsätt nu att se framåt med tillförsikt och med en förvissning om att vad som än väntar så är det bara ytterligare ett kapitel i livets skola. Du kommer att fixa det, du kommer att bli klokare och det kommer garanterat att bli bättre!
 1. Du har makten över ditt eget liv
  Tänk på alla valmöjligheter som finns i livet. Det är du som har makten över DITT liv. Det är du som bestämmer. Självklart har vi alla olika förutsättningar att bestämma över våra liv, vi måste ta olika hänsyn och så vidare – men det är viktigt att inte förminska sig själv!
 1. Du strävar efter att hela tiden bli bättre
  Det faktum att du känner dig nere för att du inte lyckats med något riktigt så bra som du hoppats är i sig ett bevis för att du har ambitioner och i alla fall försöker. Om du fortsätter att sträva efter att hela tiden bli lite bättre så kommer belöningen i form av bättre självförtroende och tillfredsställelse med dig själv som ett brev på posten. Så fortsätt framåt och ge inte upp!
 1. Du har drömmar
  Vad du än har för drömmar så är det dina drömmar, och det är bara du som kan se till att de blir förverkligade. Så fortsätt drömma!

dream big

 1. Du kan lära dig vad som helst
  Tänk efter – vad vill du helst av allt kunna? Du har ju faktiskt möjlighet att lära dig just detta, vad det än är. Kunskap är makt, och med hjälp av den kan förverkliga dina drömmar. Ta vara på alla möjligheter att lära som kommer i din väg!
 1. Du har ett jobb, eller kommer att få ett
  Hur du än ser på detta är det en win-win för dig. Har du redan ett jobb så GRATTIS! Var tacksam för det och fortsätt att göra ditt bästa.
  Är du arbetslös? Misströsta inte! Du har ju faktiskt lyckats skaffa jobb tidigare och kan självklart göra det gen. Kanske är det här chansen du har att göra det du alltid drömt om att göra. Så fortsätt söka, var öppen för nya möjligheter som öppnar sig, tro på dig själv och ge inte upp!
 1. Du vet hur det känns att vara förälskad
  ”Got me looking so crazy in love” som Beyoncé sjunger – den känslan! Alla har vi nog varit riktigt förälskade någon gång i livet, känt det där pirret i magen och euforin av att bara tänka på den där speciella, helt unika personen. Den känslan glömmer man aldrig. Även långt senare när du känner dig nere och deppig så finns den där någonstans, djupt därinne, som ett litet ljus i mörkret. Var tacksam för att du har upplevt förälskelse, och tvivla inte på att du kommer att bli förälskad igen.

foralskelse

 1. Du har förmågan att förlåta
  Hur skulle ditt liv vara om du inte hade förmågan att förlåta? Förmodligen fyllt av hat och bitterhet. Att kunna förlåta både sig själv och andra är en förutsättning för att du ska kunna gå vidare i livet, ja faktiskt en förutsättning för ett lyckligt liv. Att förlåta är en unik gåva.
 1. Du kan ha vänner över hela världen
  Vänner och vänskap förgyller i livet, och i vår tidsålder har vi alla den unika möjligheten att knyta vänskapsband över hela världen – så utnyttja det! Vänner är en rikedom, och att skaffa nya vänner är en investering i framtiden. Du vet aldrig när du kan komma att behöva en vän härnäst!
 1. Du har en säng att sova i, mat för dagen och rent vatten
  Det här är kanske självklarheter för dig, men du behöver bara titta på tv-nyheterna för att inse att detta inte alls är fallet för väldigt många av dina medmänniskor runtom i världen.Många sover på ett kallt jordgolv – så njut av din säng när du kryper ner under det varma täcket! Att äta god mat tillhör livets glädjeämnen, men mat är också en förutsättning för att vi ska överleva. Så känn lite extra tacksamhet när du avnjuter en god måltid härnäst! Nästan 800 miljoner människor har inte tillgång till rent vattnet – så häll upp ett glas kallt, friskt vatten direkt från kranen. Vardagslyx att vara tacksam för, och som hjälper dig att inse att ditt liv trots allt är ganska bra. Eller hur?

rent vatten

 1. Du kan leva för något större än dig själv
  En bra metod att sätta sina egna problem i perspektiv är att lyfta blicken och se den större världen, den utanför ditt eget lilla universum. Det kan vara en familjemedlem eller en vän som behöver stöd, men det kan också vara någon annan eller något annat som du känner lite extra för. Det finns så oändligt mycket man kan engagera sig i, men glöm inte att varje liten insats och varje människa kan göra skillnad. Engagemang och osjälviskhet gör att du kan älska dig själv ännu lite mer.