in

11 platser som vi verkligen DRÖMMER om att besöka under 2017

resa dragare

Om vi leker med tanken att vi hade obegränsat med pengar och hur mycket fritid som helst (när vi ändå håller på tar vi gärna ett privatjet också) så är det här 11 platser vi gärna hade besökt under 2017! Mer

  1. Ishotellet, Jukkasjärvi

   ishotell

   Högt upp i Sverige, i Jukkasjärvi finns Icehotel som är världens första hotell gjort av snö och is. Förutom att sova i ett rum helt gjort av snö och is (kallt, men SÅ coolt!) kan man bland annat göra isskulpturer, gå på norrskenssafari eller åka hundspannstur.

  2. Iguazúfallen, Brasilien/Argentina

   iguazu falls

   Iguazúfloden mellan Brasilien och Argentina består av 160 till 260 vattenfall i olika storlek, beroende av vattennivån. Vattenfallen uppstod för 200 000 år sedan där floderna Iguazú och Paraná möttes. Det högsta fallet heter Djävulsgapet med en fallhöjd på hela 80 meter. Fallen kan ses från Iguaçu nationalpark i Brasilien, och från Iguazú nationalpark i Argentina.

  3. Stora barriärrevet, Australien

   Coral outcrop on Flynn Reef

   Stora barriärrevet är världens största system av korallrev. Det består av över 2 900 rev och 900 öar. Stora barriärrevet sträcker sig cirka 260 mil och ligger i delstaten Queensland. Det är så stort att det till och med kan ses från rymden! I revet finns trettio arter av valar, delfiner och tumlare, sex arter av havssköldpaddor och cirka 1 625 fiskarter, där ibland clownfiskar (så om du har tur kanske du hittar Nemo).

  4. Taj Mahal, Indien

   taj mahal

   Taj Mahal är ett mausoleum (en praktfull minnesbyggnad på en grav) som mogulhärkaren Shah Jahan lät uppföra över sin hustru Mumtaz Mahal (Taj Mahal = crown Mahal). Taj Mahal utsågs 2007 till ett av världens nya underverk och anses vara det mest praktfulla exemplet på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk och indisk arkitektur.

  5. Red Flute caves, Kina

   red flute

   Den här grottan är 240 meter lång och har varit en populär turistattraktion i över 1 200 år. Själva grottan är över 180 miljoner år gammal (!) och lyses upp av färgglada lampor.

  6. Vaadhoo island, Maldiverna

   Vaadhoo-Island

   På dagen är det bara en vanlig strand, men när det blir kväll förvandlas Vaadhoo island till ”sea of stars”. Det som glimmar i vattnet kommer från marina mikrober som kallas för växtplankton. Ser verkligen magiskt ut!

  7. De tolv apostlarna, Australien

   The Twelve Apostles

   De tolv apostlarna är stora kalkstensklippor längs stranden vid Port Campbell National Park. De bildades när havet skapade grottor i klipporna, som sedan kollapsade och bara lämnade kvar de stora klipporna som är upp till 50 meter höga. Trots namnen finns det bara åtta apostlar kvar, men namnet hänger kvar och spelar stor roll för Australiens turism.

  8. Grand Prismatic Spring, USA

   Grand_prismatic_spring

   Grand Prismatic Spring ligger på 2 220 meters höjd i Yellowstone nationalpark, Wyoming. Det är den största heta källan i USA, och det tredje största i världen. Djupet är ungefär 40 meter och den släpper ut cirka 2 100 liter 70-gradigt vatten per minut. Som namnet hintar om är Grand Prismatic Spring namngiven efter dess färgspektrum. Färgerna är ett resultat av arkéer (bakterier) i en sorts biofilm (bakterier som gemensamt bildar en skyddande yta med vars hjälp de vidhäftar) som växer runt kanterna i det mineralrika vattnet.

  9. Caño Cristales River, Colombia

   Fotografía: Mario Carvajal (www.mariocarvajal.com), Licenciada con Creative Commons 3.0 Unported, usted puede usar esta imagen en cualquier proyecto, inclusive con fines comerciales, siempre y cuando otorgue el crédito de autoría y el vínculo hacia el proyecto www.cano-cristales.com.

   Caño Cristales är ett vattendrag i Colombia och på grund av de många olika djur och växter som lever runt och i floden förändrar det färg beroende på var man befinnes sig längs med vattnet. Floden är bland annat gul, grön, röd, svart och blå och stenarna i floden är cirka 1,2 miljarder år gamla.

  10. Hidden beach, Mexiko

   hidden beach

   Hidden beach skapades av en explosion som militärer utförde i samband med ett test i början av 1900-talet. Den gömda stranden nås endast genom att simma igenom en 15 meter lång tunnel, vilket verkar lite läskigt med det ser ut att vara värt det!

  11. Plitvice Lakes, Kroatien

   plitvice lakes

   Plitvice Lakes är en nationalpark i Kroatien. Floden Korana har format 20 sjöar, och mellan sjöarna finns det en massa vattenfall, både större och mindre. I nationalparken finns också en av de äldsta skogarna i Europa. Plitvice har varit ett världsarv sedan 1979.