in

10 tips på hur du kan bli av med din insomnia

tips bli av med insomnia

Att ligga och vrida och vända sig länge i sängen och känna att det är omöjligt att somna är fruktansvärt, men här är tio tips på hur du kan bli av med din insomnia. Mer

Det finns oftast inte bara en orsak till varför man lider av sömnlöshet, utan flera stycken. Två vanliga orsaker är stress och/eller för lite motion. Även oro, tinnitus, en personlig kris eller dödsfall kan bidra till att man får sömnproblem, till exempel.

Dr. Preeti Devnani jobbar med att förstå och hantera sömnproblem

– Vetenskapen kring sömn är extremt fascinerande, och det är tydligt att vi fortfarande befinner oss i fasen där vi lär oss mycket om de olika psykologiska aspekterna och den påverkan sömnproblem har på vår hälsa, säger hon till sajten Camilla Styles och fortsätter:

– Idealiskt sett ska en person sova från solnedgång till soluppgång, för att optimera effekten av de homeostatiska mekanismerna (de tre viktigaste homeostatiska mekanismerna är termoreglering, osmoreglering och reglering av blodsockernivåerna) och dygnsrytmen. Nu i modern tid bränner vi ljuset i båda ändarna, säger Dr. Devnani och förklarar.

– Vi har blivit ett 24-timmars samhälle på grund av sociala- och jobbrelaterade stressfaktorer. Vi behöver konstant anstränga oss för att sova under samma tid och för att hålla ett schema för när man sover och är vaken.

Har du sömnproblem? Dr. Devnani delar med sig av sina bästa tips för hur du förhoppningsvis kan bli kvitt dem.

10 tips för hur du kan bli av med din insomnia

  • Håll dina rutiner. Att ha regelbundna tider för när du äter, gör sysslor hemma och andra aktiviteter hjälper till att hålla din inre klocka right on time.
  • Gå och lägg dig och stig upp samma tid varje dag.
  • Drick inte vatten sent på kvällen eller innan du ska gå och lägga dig.
  • Undvik drycker med koffein 4-5 timmar innan läggdags.
  • Undvik att dricka alkohol innan du ska sova – visst du kanske somnar snabbare men det är mer troligt att din sömn blir störd.
  • Att träna lätt rekommenderas, gärna inte mindre än fyra timmar innan du ska sova.
  • Att undvika elektronikprylar så som tv, dator, platta och mobil rekommenderas innan läggdags.
  • Spendera inte överdrivet mycket tid i sängen. Använd din säng för att sova och för att vara intim.
  • En avkopplande rutin innan läggdags kan hjälpa, så som ett varmt bad, meditation eller läsa en stund.
  • Undvik att sova på dagen. Om du verkligen behöver en tupplur så se till att hålla dig till max 20 minuter, och ta inte en nap efter klockan 15.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR