in

10 saker du ska ha koll på innan du tackar ja till sommarjobbet

Allt du behöver veta innan du tackar ja till ett sommarjobb

Sommaren är inte bara ledighet för oss unga utan också en tid då vi kan tjäna lite extra cash. Det kan dock hända att arbetsgivare utnyttjar tillfällig arbetskraft. Här kommer därför 10 punkter att kolla upp och komma ihåg innan du tackar ja till sommarjobbet. Mer

1. Sommarjobba utan lön? Nix!

Det har hänt att arbetsgivare bett sina nyblivna anställda att göra ett provjobb eller provpass. Gratis. Ställ aldrig upp på det. När du har blivit kallad till intervju och fått jobbet ska du inte behöva jobba utan att få betalt. Innan du tar ett jobb, be om ett skriftligt anställningsbevis med dina arbets- och lönevillkor.

2. Se till att ditt sommarjobb har ett anställningsbevis/avtal

Något som många glömmer, i all glädje över att ha fått ett sommarjobb, är att be om ett anställningsbevis. På så sätt har du på papper vad du och din arbetsgivare har kommit överens om.

Skulle det vara så att arbetsgivaren är lite seg med den saken kan du påpeka att du har laglig rätt att få ett anställningsbevis senast en månad efter det att du har börjar jobba.

Ett anställningsbevis/avtal ska innehålla:

  • Ditt och arbetsgivarens namn
  • Arbetsplatsens adress och organisationsnummer
  • Dina arbetsuppgifter
  • Om det finns avdrag för kost och logi
  • Eventuell uppsägningstid
  • Anställningsform
  • Start– och slutdatum
  • Hur lång arbetstiden är per dag eller vecka
  • Din rätt till betald semester
  • Hur mycket pengar du får vid evetuell övertid eller obekväm arbetstid
  • Din lön

Har du ett anställningsavtal och råkar illa ut har facket större chans att kunna hjälpa dig.

3. Akta dig för att sommarjobb blir svartjobb

När man jobbar svart betalar varken du eller företaget någon skatt. Smidigt? Inte riktigt. Att jobba svart innebär att du står utan arbetsintyg och om det sker en olycka inom arbetstid står du helt utan skydd och är därmed oförsäkrad. Dessutom är det utan arbetsintyg svårt att sätta upp referenser på ditt CV, eftersom det inte finns något bevis för att du har arbetat.

4. Kolla om företaget har ett kollektivavtal

Det är många arbetsplatser som har kollektivavtal. En riktigt toppenavtal, faktiskt. Den garanterar nämligen att du som anställd får en så kallad lägstalön som innebär att arbetsgivaren inte kan betala dig hur lite pengar som helst i lön. Om inte arbetsplatsen har ett kollektivavtal kan du vända dig till facket. Där kan du fråga vilken lön som är rimligt för dina arbetsuppgifter och för din ålder.

5. Begär ett arbetsintyg när ditt sommarjobb är klart

När du slutar jobba ska du få ett anställningsintyg. Be även din arbetsgivare om ett personligt omdöme. Det här är din biljett till kommande sommarjobb eller jobb, så tappa inte bort detta. På anställningsintyget ska det stå när, var och hur du har jobbat.

6. Be om skriftligt lönebesked från ditt sommarjobb

Lönebesked är ett papper där det står hur mycket du har jobbat, hur mycket du kommer få betalt och om din arbetsgivare har betalat in skatt. När du ska deklarera är det viktigt att du har sparat de här pappren så att du kan dubbelkolla att allting stämmer. Får du inget lönebesked är risken att du jobbar svart utan att du vet om det.

Det här ska finnas i ditt lönebesked:

  • Hur många timmar du arbetat
  • Vilken lön du har fått
  • Hur mycket som har dragits av i skatt
  • Hur stor din semesterersättning är
  • Om arbetsgivaren gör avdrag för kost och logi ska det framgå här

7. Du har rätt till semesterersättning

Semesterersättning ska du ha, vare sig du jobbat en dag eller flera månader. Semesterersättningen är minst 12 procent på den lön du har tjänat totalt. Till exempel, om du har tjänat 10 000 kr så ska du ha minst 1200 kronor i semesterersättning. Kolla alltid med arbetsgivaren om den är inbakad i lönen eller om den kommer betalas ut separat. Du ska även kunna se semesterersättningen specificerad på ditt lönebesked.

8. Kolla om du har rätt till OB-tillägg

Om du jobbar något som kallas ”obekväma arbetstider” så ska du få ob-tillägg på din lön. Obekväma arbetstider brukar vara om du jobbar efter klockan 18:00 på kvällarna, nätter, röda dager och helger. För att vara säker på vad som gäller för just din arbetsplats bör du höra med din arbetsgivare.

9. Hur blir det med skatten?

Om summan av det du tjänar är mindre än 18 200 kronor behöver du inte oroa dig för att betala skatt. Om du däremot tjänar mer kommer du att behöva betala skatt, dock inte lika mycket som de som jobbar året runt. Du kan då begära något som kallas jämkning. Det gör du genom att höra av dig till skattemyndigheten, till exempel genom skatteverkets webbplats. De räknar då ut hur mycket skatt du ska betala och hör av sig till din arbetsgivare som drar av den skatt du behöver betala från din lön och skickar in det.

Väljer du att inte göra det kommer arbetsgivaren dra av för mycket skatt. Om du har skattat för mycket kommer du få tillbaka det beloppet året därpå. (Vilket i och för sig kommer glädja dig då!).

10. Kom ihåg – facket kan hjälpa dig!

Facket finns där för att hjälpa dig. Det är en arbetstagarorganisation som bland annat förhandlar löner och regler om arbetsförhållanden. Skulle det uppstå ett problem kan du alltid vända dig dit. Du behöver inte ens vara medlem för att få hjälp. Det kan dock vara svårt att veta vilken fackförening du ska vända dig till som sommarjobbare. Testa att höra av dig till LO (Landsorganisationen) eller TCO (Tjänstemännens centralorganisation), som båda samlar många fackförbund. LO har även en hjälptelefon du kan nå på 020-56 00 56.

Lycka till med sommarjobbet!