in

10 saker du kan göra för miljön idag

enkla saker du kan göra för miljön
Bild: Everton Vila / Unsplash

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något för miljön. Här är 10 saker du kan börja med NU! Mer

1. Plocka upp och släng tre plastgrejer som ligger och skräpar i naturen, på trottoaren eller på stranden. ”Take 3 for the sea” är en rörelse som startades för att uppmana alla till att göra något, även om det är litet. Tänk om alla alltid plockade upp tre plastartiklar varje dag, vad fint vi hade haft det. Glöm inte att hashtagga #Take3ForTheSea!

2. Cykla, promenera eller åk kollektivt. En tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp kommer ifrån trafiken.

3. Sänk temperaturen hemma. Vad gör någon grad egentligen, du sparar pengar på det också!

4. Släck lampor! Släck lampan när du inte är i rummet, släck när du går hemifrån och släck om den inte ger nödvändigt ljus!

http com.ft .imagepublish.upp prod eu.s3.amazonaws

5. Köp bättre mat: ekologiskt, närproducerat, Svanenmärkt, kravmärkt- you know it! Det är väl värt de extra kronorna.

6. Sortera och återvinn – allt går att sortera. Lämna batterier i en batteriholk, gamla eller överblivna mediciner till Apoteket och kläder till textilåtervinningen.

7. Börja använda mindre produkter. Vi använder oftast mycket mer tvätt- och diskmedel än vad vi behöver. Men vi överkonsumerar också exempelvis schampo, balsam och inpackningar.

8. Börja ställa dig själv frågan ”Är det här nödvändigt?” när du köper något. Behöver du verkligen en till jacka? Köper du den bara för att den är på rea? Kommer den hänga längst inne i garderoben om någon månad och inte användas?

9. Sluta använda engångsartiklar. Är sugrör verkligen nödvändiga? Välj ett annat alternativ än engångsrakhyvlar och ta med en egen kaffekopp istället för att alltid ta den där engångskoppen.

empty coffee

10. Prata miljö! Ju fler som pratar om det och bryr sig desto mer kommer göras. Snacka miljö på kafferasten på jobbet, kanske kan ni fixa en bättre återvinning eller skriva ut färre papper. Om alla gör något litet blir skillnaden stor!