in

10 kvinnor som inspirerat oss under 2019

ladies2019
Källa: Diego Marín / Unsplash

Det finns såklart miljontals kvinnor att hylla därute, men vi har valt ut 10 av våra favoriter som inspirerat oss lite extra under 2019. Mer

Greta Thunberg

Det är ingen överraskning att vi är sjukt imponerade av Sveriges stolthet, Greta Thunberg! Vår kära klimataktivist skriver historia och är framtidens röst för en hel generation. Från skolstrejk för klimatet utanför riksdagen i Stockholm till talare på Klimattoppmötet i Madrid – wow säger vi bara!

Lovette Jallow

Lovette Jallow är föreläsare, författare och en aktivist som kämpar för rättvisa och jämlikhet. I år fick hon ta emot det prestigefyllda Raol Wallenberg-priset för sin ideella förening ”Action For Humanity” som arbetar mot rasism. Med Instagram-kontot @action4humanity_se informerar hon sina följare om vithetsnormen och om rasism. Genom forumet ”Black Vouge” har hon dessutom bidragit till att göra smink- och skönhetsindustrin mer inkluderande. En kvinna att lära av!

Bilan Osman

Bilan Osman jobbar som skribent på stiftelsen Expo, som arbetar med att upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet. Hon åker även ut till skolor och föreläser om antirasism, konspirationsteorier och om radikal islamism. En sann powerkvinna!

Esther Duflo

Esther Duflo vann, tillsammans med två andra, årets pris i ekonomisk vetenskap som delas ut till minne av Alfred Nobel. Hon är därmed den andra kvinnan någonsin att ta emot priset. Duflos specialområde är utvecklings- och biståndsekonomi och det var verkligen på tiden att en kvinna fick ta hem priset igen. Grattis Esther!

Linda Hedenljung

View this post on Instagram

Så himla roligt!

A post shared by Linda Hedenljung (@hedenljung) on

Linda Hedenljung är journalist på Östersunds-Posten och under 2019 fick hon ta emot pris för både Årets sportjournalist (som delas ut av Svenska sportjournalistförbundet) och Per Wendels pris (som delas ut av Expressen). Detta efter att ha granskat fotbollsklubben Östersunds FK och avslöjat en stor skandal kring finansieringen av deras elitsatsning, något som bland annat lett till att deras tidigare ordförande dömts till tre års fängelse för grovt bokföringsbrott.

Cherrie

View this post on Instagram

by any means..

A post shared by CHERRIE 🇸🇴🇸🇪 (@chvrrie) on

Artisten Cherrie, eller Sherihan Hersi, har inte bara välsignat oss med bra musik (för på hur många av årets fester har inte låten ”Mami” gått på repeat?). Förra året var hon även med i SVT-serien ”Cherrie – ut ur mörkret” där hon pratar om konsekvenserna av vapen och dödskjutningarna i förorterna, ett ämne som tyvärr är lika aktuellt idag.

Sara Danius

Fantastiska Sara Danius, som dessvärre inte finns med oss längre, har skrivit historia. Efter att ha varit den första kvinnliga ständiga sekreteraren i Svenska Akademin, lämnade hon posten 2018. Hon gick bort i oktober i år och är en stjärna vi aldrig kommer glömma. Lyssna på hennes sommarprat från 2018 här.

Farhiya Feysal

Farhiya Feysal är en ung poet från Linköping som i år medverkade på Grammisgalan med dikten Osäker grabb. Redan 2018 vann hon Ortens bästa poet som delas ut av organisationen Förenade Förorter. Det gjorde henne till första kvinnan någonsin att vinna tävlingen och vi tror att vi kommer få se mycket mer av henne i framtiden!

Stina Wollter

Stina Wollter är konstnär, författare, sångare, programledare och numera även influencer. Hennes Instagram-konto ger dig inga rabattkoder men däremot en massa kloka råd att inspireras av. På hennes plattform pratar hon om att våga älska sig själv och sin kropp. Lyssna på hennes sommarprat från 2019 här.

Amie Bramme Sey

View this post on Instagram

Liberté, égalité, Amié

A post shared by @ amiethekid on

Ni känner säkert igen henne från SVT-serierna Strip trip och Cannabusiness. Hon har även medverkat i två säsonger av På spåret och kommer nästa år att vara programledare för Grammisgalan. Amie driver tillsammans med Fanna Ndow Norrby den mycket populära podden Raseriet där de pratar om allt från populärkultur till relationer och rasism. En kvinna med koll helt enkelt!