in

Lisa Teige om: Skam-Eva, dansdrömmar och nya filmen Battle

battle lisa teige skam
Christine Tronegger

Vi har pratat med Lisa Teige, aka Skam-Eva, om att bli känd över en natt, hennes nya dansfilm Battle och varför hon har tagit ett steg tillbaka från offentligheten. Mer

Lisa Teige var en helt vanlig tonårstjej som bodde i Oslo och drömde om att bli dansare, när hon en dag trillade in på en audition för en ny ungdomsserie. Hon hade egentligen inte haft planer på att bli skådespelare, men blev över en natt blev Skam-Eva med (typ) hela världen.

Nu har hon lagt Eva bakom sig, och istället iklätt sig rollen som danstjejen Amalie i den norska filmen Battle. En karaktär som Lisa själv säger sig ha en hel del gemensamt med.

– Först och främst så går Amalie danslinje på gymnasiet, vilket jag också gjorde. Jag har också gjort en flytt som är lik den Amalie gör i filmen, när jag flyttade från Bergen till Oslo. Både Amalie och jag har höga mål vi vill uppnå, och försöker alltid visa framfötterna. Vi känner båda press på oss att lyckas, säger Lisa till VeckoRevyn.

I filmen Battle tvingas den priviligerade Amalie flytta från den ”fina” delen av Oslo, Vestkanten, till Östkanten, det mindre välbärgade området. Hennes pappas företagskonkurs leder dem bort från pengar, fina kläder och ett stort hus till en helt annan vardag.

lisa teige battle

Vilken är den största skillnaden mellan Skam-Eva och Amalie?

– Åh, vad svårt! Båda tjejerna har ett kärleksdrama, men Eva skiljer sig från Amalie eftersom hon inte har dansen. Amalie är mer i sin egen bubbla, och kämpar för att uppnå en dröm. Eva är lite mer här och nu.

För många som tittar på dansfilmer, kan det kännas som att många av dem är ganska lika. Vad har Battle som inte andra dansfilmer har?

– Jag hoppas folk kommer uppleva den som mer realistisk, och att de kommer att känna igen sig i Amalies historia. Jag tycker att den skildrar ungdomsproblem, att växa upp och finna sig själv på ett igenkännande sätt.

Det var helt absurt

Lisa har sedan Skam-succén hållit en ganska låg profil. Hon har lagt allt sitt krut på att plugga hårt, och sliter dag och natt för att bli en mästare inom modern dans, ett ämne hon just nu studerar i Oslo. Kanske är det så, menar Lisa, att det faktum att hon inte drömde om att bli berömd skådespelare gjorde det lättare att ta ett steg bort från rampljuset efter Skam.

Trodde du någonsin att Skam, och du, skulle bli en sådan succé som det faktiskt blev?

– Det kändes avlägset att det skulle bli så stort som det blev. Visst hade jag förväntningar på serien, men det som hände sen var absurt.

Att som ung bli känd, och därmed bedömd av alla, är inte enkelt. Lisa själv har undvikit att läsa kommenterar och texter om sig själv, för att slippa näthat.

– Jag har hållit mig undan allt sådant, så jag har faktiskt inte varit med om att någon har varit elak mot mig, säger Lisa och fortsätter:

– Men jag har fått jättemycket kärlek.

Är du fortfarande vän med de andra Skam-skådespelarna?

– Ja! Vi sågs nyligen i samband med att Iman Meskini (Sana, reds. anm.) släppte sin bok! Det är så roligt när vi kan ses, men vi hinner inte ses så ofta. Vi är alla väldigt upptagna, jag hinner knappt träffa min familj!

giphy

Var vi kommer se Lisa Teige härnäst är än så länge oklart. Hon satsar på sina dansstudier, och de tar upp i princip all hennes tid. Men att hon vill ha en framtid där dans, gärna i kombination med skådespeleri, står i fokus är givet.

Vilket råd har du att ge unga personer som drömmer om att bli skådespelare?

– Gå på massor av auditions, sök allt och öva! Eftersom alla auditions inte är öppna för allmänheten så är det bra att kontakta olika casting-byråer och säga hej, och att du är intresserad av att provspela för dem.

Battle har premiär på Netflix 1 december. 

Prenumerera på VeckoRevyn och få 5 nummer + ett lyxig kit från Pure Mineral för bara 199 kr. 

Nytt nummer VeckoRevyn