in

Lisa Miskovsky: ”Jag skiter hellre i karriären än att göra något jag inte vill”

4av8tico4s3fq92p
index.xml

En norrländsk vildvittra med skinn på näsan. Lisa Miskovsky är nybliven, dubbel ”Rockbjörnen”-vinnare för årets album/årets kvinnliga artist, och hon blev årets artist på ”Qx”-galan.

Mer

En trevlig, men tuff tjej med ogenomtränglig integritet. Men trots att hon tiger som muren om sitt privatliv surrar media av rykten om skilsmässan från norske Marius, eventuellt singelskap och påstådda relationer. Närheten till naturen är däremot något hon mer än gärna pratar om. När VR träffar henne i musikkompostens sjunde himmel; Mosebacke records, så berättar hon också lite om återvunnen kärlek …

Hur viktigt är kontakten med naturen för dig?
– Superviktigt! Musikbranschen kan vara hård, när medierna tycker att jag är tråkig och kritikerna tycker att min musik är skit. Jag blir ledsen en stund, men när jag väl kommer ut i naturen försvinner det. Det är inte direkt så att granarna bryr sig om att jag fått en dålig recension.
Vad gör du i din vardag för att ta hand om miljön?
– Miljömedvetenheten har funnits med mig ända sedan jag var liten. Det var en naturlig grej, med kompost och äggskal och så. Jag var även en stor skotermotståndare. Det är rätt hårt i Norrland, haha! Nu försöker jag i yttersta grad att tänka på följderna hur man hanterar saker. Jag återvinner papper och sopsorterar glas, plast och metall. För det mesta handlar jag ekologiskt och jag försöker handla lokalt för att minska på transporter. Det är lite dyrare, men det är värt det! Och så tänker jag på energiförbrukningen, det är superkallt hemma hos mig …

Det skrivs ju mycket om klimathotet just nu. Tror du att det är en medietrend eller är det bestående?
– För några år sedan pratade man om ozonet och nu är klimatförändringen på tapeten. Personligen tycker jag att så länge det handlar om miljö spelar det egentligen ingen roll. Så länge det leder till en förbättring.
Vad kan du som kändis göra för att påverka?
– Ställa upp och prata om det och visa att jag bryr mig. Jag har alltid varit intresserad av biologi och kemi och hur man kan påverka miljö och djur. Det känns meningsfullt och viktigt.
På tal om återvinning … Kan man recycla kärlek?
– Det kan man säkert göra. Om man låter den ligga i komposten länge … Haha! Nej, men visst tror jag att man kan göra det. Det handlar om att bry sig om varandra.
Har du grävt upp något ur komposten på sista tiden?
– Det gör man väl hela tiden, på något sätt. Livet består av kärlek till de man har runt omkring sig. Man återupptäcker vänskap och kärlek hela tiden. Ibland är det en person som man inte känt något för alls. Som tar en annan vändning än vad man tänkt sig.
Förändringar … ”Changes” heter din skiva. Du har sagt att det är en sorglig skiva?
– Jag ville göra en glad skiva. De flesta uppfattar mig som en glad tjej och jag ville visa den sidan av sidan av mig, även musikaliskt. Men samtidigt är jag väldigt fascinerad av melankoli. Det är en känsla av saknad och sorg över att man har en kärlek till någon. Jag hade svårt att lämna det. Det var en svår skiva att spela in, i början kändes det som att det aldrig skulle gå. Men sedan löstes hela jobbighetsklumpen upp och då var det bara att åka med.
Första singeln ”Mary”, vad handlar den om?
– Det har funnits så många tolkningar och det är kul att läsa alla spekulationer. Det är en allvarlig granskning av mitt egna känsloliv. Men jag vill inte förstöra lyssnarnas upplevelse.

Det har varit mycket snack om din image, som du själv sa, har du kritiserats för att vara tråkig …
– Ja, jag har blivit beskylld av att vara tråkig, men det är bara att glömma. När jag var i London så hade skivbolaget enormt många åsikter. Om vad jag hade för märke på jeansen och hur jag såg ut. Helst hade de nog velat att jag gått ner typ tio kilo och blivit någon slags Kate Moss. Helst börjat med droger också. Jag blev riktigt förbannad. Jag skiter hellre i att ha en karriär än att göra något som jag inte vill.
Du har ju haft starka åsikter om andra artisters image, till exempel Beyoncés?
– Ibland när man säger en sak så blir det väldigt felvinklat. Det jag menade var att sexighet har blivit för viktigt och att det är så många tjejer som använder det som redskap. Jag känner någonstans att Beyoncé, som exempel, är så duktig ändå. Hon behöver inte sälja sin musik med en översexig video. Därför blev jag så glad av hennes nya video som har en helt annan approach. Jag är trött på det här hysteriska sexväldet. Folk får väl ha på sig vad tusan de vill, men för mig personligen är det är skönt att det finns kontraster. Det är min personliga åsikt, sedan får diverse feministkrönikörer skriva och tolka det som de vill. Jag är också feminist, men känner att ibland motarbetar vi varandra så mycket.
Vad är de värsta som skrivits om dig?
– Jag vet inte. I allmänhet är det ganska lustigt. Folk runt omkring mig säger alltid att de struntar i vad som står i skvallertidningarna och sedan kommer de ändå och frågar om jag är
singel. Vad fasiken har de med det att göra? Det är mitt privatliv, jag måste få ha vissa saker för mig själv.

Lisa Miskovsky

4av8tico4s3fq99v

Född: 9 mars, 1975.
Bor:
Umeå.
Familj:
Mamma, pappa, två systrar.
Aktuell:
Med ”Acceptable losses” från albumet ”Changes”.