in

Efter GVFÖ-avhoppet – SVT: “Finns ingen polisanmälan”

Gift vid första ögonkastet
Bildkälla: Gift vid första ögonkastet /SVT

Linnea Alsberg hoppar av årets säsong av Gift vid första ögonkastet. Detta efter en händelse som vi tittare inte får ta del av, men som hon kort kommenterar i veckans avsnitt.

– Jag vill inte att någon ska ta på mig när jag inte vill, säger hon.

Nu kommenterar SVT deltagarens avhopp.

– I detta specifika fall har stöttningen varit av extra stor omfattning, säger Malena Nilsson Nyback, projektledare på SVT, till VeckoRevyn.

Hon berättar också att det inte finns en polisanmälan upprättad kring händelsen.
Mer

I veckans avsnitt av Gift vid första ögonkastet väljer deltagaren Linnea Alsberg att hoppa av programmet. Därmed är relationen mellan henne och Jimmi Nordqvist över. I programmet framgår det inte vad som har hänt, men i avsnittet säger sexologen och GVFÖ-experten Kalle Norwald att ”något har skett med förtroendet när det kommer till närhet mellan dem” och att han tror att ”Linnea nått en gräns när det kommer till intimitet, som Jimmi inte riktigt förstår”.

I avsnittet filmas den scen som leder fram till Linnea Alsbergs beslut, och i den frågar Kalle Norwald vad det är som hänt mellan dem.

– Jag vet inte hur jag ska förklara det. Men jag har känt mig trängd och jag känner mig besviken. Jag vill inte känna mig trängd och instängd, jag vill inte att någon ska ta på mig när jag inte vill. Jag vill också att man ska förstå vad det är jag menar med att inte ta på mig när jag inte vill, och inte tycka synd om sig själv, svarar Linnea Alsberg.

– Jag äger ansvaret i den här situationen. Den olustkänsla Linnea känner har jag skapat. Jag har aldrig haft någon intention att ta mig friheter eller att såra, säger Jimmi Nordqvist.

Deltagarna får sedan frågan om de vill fortsätta vara gifta och medverka i programmet. Linnea Alsberg säger då att hon inte vill fortsätta, och även Jimmi Nordqvist tycker att det finns ett värde i att avsluta – med tanke på hur de båda mår.

SVT: Stödet har varit av extra stor omfattning

SVT vill av hänsyn till deltagarna inte kommentera exakt vad som har hänt. I ett mejl till VeckoRevyn skriver Malena Nilsson Nyback, som är projektledare på SVT:

– Vi förstår att folk är nyfikna, det är djupt mänskligt, men press eller sociala medier är inte platsen för ytterligare detaljer. Det är deras gränssättning vi månar.

Hon menar att alla deltagare får ett omfattande stöd under processens gång, till exempel via kontakt med experterna utanför bild samt en deltagaransvarig som de alltid kan vända sig till. 

– I detta specifika fall har stöttningen varit av extra stor omfattning. När det stod klart att situationen var påfrestande för Jim och Linnea vidtogs åtgärder. Deltagarna fick på var sitt håll frågor om hur de ville gå vidare. Båda var tydliga med att de ville fortsätta i programmet och båda såg fram emot att vara med på parhelgen. Produktionen beslutade att paret skulle ses hos Kalle Norwald efter helgen för att bestämma om de ville fortsätta i programmet. Och det är det känsliga mötet du ser i episod 8. De är modiga att så öppet berätta om sina upplevelser. Mer än så vill vi inte dela med hänsyn till deltagarna.

När VeckoRevyn frågar bekräftar SVT att det inte finns någon polisanmälan om brott upprättad.