Tre album, P3 Guld-vinnare, Så mycket bättre, och VM-låten ”Bäst när det gäller”. Listan över Linnea Henrikssons meriter kan göras lång och den 1 november kommer hennes jul-EP. Mer
Linnea Henriksson: ”Jag fattar inte varför jag var så taskig mot mig själv”
Linnea Henriksson om Idol: ”Jag lovade att aldrig söka”
Linnea Henriksson skulle aldrig söka till Idol, hon hade bestämt sig och pratade högt om varför. Men så några år senare stod hon där ändå – och tur var väl det. Sedan Idol-medverkan 2010 har hon släppt tre album, vunnit P3 Guld och programlett Musikhjälpen. Hon har deltagit i Så mycket bättre, skrivit låtar om olycklig kärlek och om hemstaden Halmstad. På senare tid har vi fått höra lyckligare låtar om när kärleken hittar tillbaka och snart kommer Linnea också närma sig julens alla känslor – besvikelse, nostalgi och hopp.
Det var under Linneas julshow i Vinterträdgården på Grand Hôtel förra året som hon började fundera över vad julen betyder för henne. Hur den mest traditionsbundna av alla högtider ibland kan väcka en saknad av något, som man under resten av året inte ägnat en tanke. Att många bjuder in till julen, men ingen vill ta i hur den egentligen känns. Hur det – mitt i julens alla traditioner – blir tydligt vad som har förändrats sedan sist. Det var så idén föddes hos henne. Den idé som senare skulle bli en jul-EP.
– Jag älskar julen, för den handlar mycket om min familj. Men jag har också ganska mycket problem med den. Alla springer på stan, till och med på julafton, för att köpa presenter. Man stressar för att få ett lugn – det går ju inte ihop?
Nej, det är faktiskt ganska konstigt.
– Haha, ja men det är faktiskt det! Också att allt som lyfts fram är ”Åh äntligen är julen här!” utan en tanke på att det finns människor som bara ser julen som ett ont parti och att det finns jullåtar som kan väcka de där sorgliga minnena till liv.
Och det är just det där sista som den nya låten ”Julen är tillbaka” på EP:n ”TILL___FRÅN___ ” handlar om – att plötsligt börja sakna något som man inte tänkt på resten av året. Skivan är spretig, precis som julen är mest, och kanske framför allt som Linneas julspellistor på Spotify är. Där möts Adolf Fredriks flickkör, Mariah Carey och Wham i en salig blandning. En oreda som inspirerade henne.
– Jag ville se om jag kunde få låtar som egentligen inte har så mycket med varandra att göra att passa ihop. Jag ville få den där spretigheten att klinga bra tillsammans.
Skivan innehåller allt från covers av ”Last Christmas” och ”Gläns över sjö och strand” till nyskrivna låtar om julens krassa verklighet.
– När det är så jävla stressigt och allt bara går åt helvete tills man till slut tänker ”ska vi inte fira bara vi två?”. Fast det skulle jag aldrig våga göra, haha, jag firar alltid med min familj. Men jag kunde skriva en låt om det!
Linnea Henriksson: ”Jul-EP:n är mitt och Johan Eckeborns gemensamma verk”
”TILL___FRÅN___ ” är hennes och producenten Johan Eckeborns gemensamma verk. Linnea hade hört vad Johan producerat åt bland andra Jonathan Johansson och tänkte att han kunde plocka fram ett mörker som skulle passa en julskiva bra.
Hur då ett mörker?
– Nä, men du vet, det behövs en kontrast till de där låtarna som dyker upp på Spotify när man letar efter julmusik. Det liksom gnistrar på omslagen… alltså bokstavligt talat. Du vet när det nästan är ett leende med en glimt på tanden? Jag ville så långt bort från det där som möjligt. Med Johan har EP:n kunnat bli lite mer matt istället. Det ska inte reflektera någonstans på bilden – sug upp allt ljus istället!
Linnea har tidigare pratat om sin prestationsångest. Hur det blev viktigt för henne att prestera bra eftersom folk runt omkring henne blev sura när hon spexade och försökte ta plats. Till slut blev hon osäker på sig själv eftersom hon aldrig gjorde det som kändes rätt i kroppen.
Hur har det gått när du jobbat med den här EP:n?
– Alltså när jag tänker tillbaka på mig som liten så kan jag knappt förstå att det är jag. Jag fattar inte varför jag var så taskig mot mig själv. Alla säger alltid att man lär sig av sina misstag, men sådär hård hade jag inte behövt vara. Det önskar jag att jag hade kunnat säga till mig själv som 15-åring, 10-åring eller för den delen 21-åring. Ingen annan kan säga ”du borde inte göra sådär”, för de vet ju inte?
Linnea menar att istället för att jämföra sig med andra ska man tänka ”hur kan jag göra det här på mitt sätt?”
– Jag hoppas att alla som läser det här kan få in det i skallen och om det inte går – skriv det på armen så du aldrig glömmer!
För att hantera sin prestationsångest har Linnea lärt sig omdefiniera ordet perfekt. Och det har, lite oväntat, lett till att den nya EP:n kanske känns lite mer nära än vanligt.
– När vi spelade in piano gjorde vi det i ett rum som inte var helt ljudisolerat vilket gör att man hör lite andra ljud som ligger där och skräpar.
Tidigare hade Linnea kanske valt att ta bort ljuden, men den här gången bestämde sig hon och Johan för att behålla den där lite slamriga känsla – en som nästan bjuder in lyssnaren i rummet där musiken spelats in. Hon gillade inte ljuden till en början, men med tiden kom hon att älska dem och Linnea menar att just tiden ofta är på ens sida.
– Jag kände något liknande när jag började skriva lyckliga låtar, först skämdes jag ihjäl men sen när det gått lite tid så tänkte jag ”amen det här är ju ändå rätt bra?”
Linnea Henriksson: ”Konserter är det som gör mitt liv underbart”
I samband med att Linnea släpper EP:n kommer hon ge sig ut på en julturné, och även om Linnea tyckt om att arbeta med EP:n finns det ingen tvekan bakom svaret när jag frågar henne vad hon föredrar av att spela live och att vara i studion.
– LIVE! Alla dagar i veckan. Konserter är det som gör mitt liv underbart. Jag tror det är det där med ordet perfekt igen. I studion kan jag göra om allting tills jag tänker ”men vad gillar jag egentligen?” En konsert är vad den är. En början och ett slut. Men jag brukar inte lyssna på konserterna i efterhand. Jag vill ha kvar känslan istället för att börja analysera den.
Linnea var 18 år på KB i Malmö 2005 när hon och hennes pappa stod längst fram, trollbundna, på Antony and the Johnsons konsert. Bandets förmåga att få alla i rummet att dras med i musiken var vad som fick Linnea att förstå vikten av att inkludera sin publik i live-akterna.
I din blogg skrev du att det blev lite som en vändpunkt.
– Ja, jag tror det. Eller jag har tänkt på det nu i efterhand. Att det där med att göra sin publik delaktig kommer nog mycket från det ögonblicket. Alltså jag vill inte inkludera publiken på det sättet att ”Nu måste ni klappa!” utan tvärtom. Jag vill försöka skapa ett rum där det känns naturligt att vara med, det är det som är mitt jobb.
Och hur gör du för att göra det?
– Det är viktigt att varje konsert känns som en ny konsert. Ingen ska kunna gå på två av mina konserter och tänka ”det där var ju exakt samma sak”. Nu är jag ju också väldigt filterlös på mina konserter, och även när vi pratar nu, att det får hellre vara på riktigt än att jag ska vara någon slags artistpersona.
Med en bakgrund som jazzmusiker är Linnea van vid att improvisera på scen och hon tycker det är kul att se om hennes musiker hänger på.
– Jag gillar att utsätta mig för den risken. Och ror jag inte det i land blir det skitdåligt. Det är spännande! Jag älskar att mina musiker kan ta det.
Ett annat sätt att få varje konsert att kännas unik är att åka på turné, där olika spelställen skapar alldeles egna inramningar. Linnea vill hitta tillbaka till luciakonserterna hon gjorde när hon var liten och sjöng i kör. Att konserten ska ge en stund av lite fint och till sin hjälp har hon för första gången ljusteknikern Sofia Halvarsson, något som känns extra viktigt med en julkonsert.
– Det jag tycker är vackrast på vintern är stjärnhimlen. Det är helt kolsvart överallt och så bara glimmrar det till i himlen. Den typen av inramning vill jag ha! Rätt stilla men vackert. Jag vill att alla som är där ska få utrymme att ta in konserten så som man vill. Det ska inte vara för mycket intryck.
Så det kommer vara en ganska enkel ljussättning?
– Ja eller vi får väl se! Nu kanske Sofia får feeling, haha, men på något sätt vill jag att publiken ska få lite tid för eftertanke hur pretto det än må låta.
Alla som någon gång har varit på en konsert med Linnea Henriksson vet att det ibland kan vara svårt att stå still, men nu kommer publiken istället få sitta ner. Linnea ser fram emot att få spela på konserthus och i den typen av rum, speciellt med en julkonsert där det inte finns något syfte med att få igång rummet.
– Sen gillar jag ju att få fart på saker också, så publiken kanske får ställa sig upp på stolarna!
Linnea Henriksson om att leda Melodifestivalen: ”Alla är inbjudna!”
Det är inte bara musikaliskt som Linnea är bra på att improvisera, utan också med vad hon säger mellan låtarna. Att hon älskar att stå på scen råder det inga tvivel om, något vi alla snart kommer få uppleva i Sveriges största tv-produktion. I början av nästa år kommer hon, tillsammans med Lina Hedlund och David Sundin, leda Melodifestivalen.
– Det känns så pirrigt och spännande! Det jag älskar med mello är att alla får vara med. Det är så värdefullt och viktigt att värna om. Att alla är inbjudna.
Det känns ju också som att det har blivit mer om mer populärt sedan Loreens Euphoria.
– Ja, verkligen! Du kommer inte ifrån att det var en jävla bra låt. Oavsett om du gillar mello eller är en sån som inte alls förstår sammanhanget – den låten dunkar på och får igång dig ändå!
Linnea tackade ja till Melodifestivalen när hon förstod att teamet bakom mello tänkte ungefär likadant som hon själv. Eftersom hon är van vid att prata med sin publik kommer hon va involverad i manusarbetet och vissa delar där det skrivs nytt material.
– De vill ha personerna som vi är, annars finns det ju jättemånga bra programledare om man bara vill åt programlederiet. Men vi har nog fått jobbet mycket för att vi är de vi är. Och det känns så kul!
Linnea Henriksson: ”Det är inte alltid relevant att jag fått barn”
Under Linneas julturné återvänder hon till Halmstad teater där hon sjungit luciakonserter som barn. I staden där hon vuxit upp och där hennes föräldrar fortfarande bor. Där driver hennes pappa en jazzklubb som uppmärksammats särskilt för att ha en bra representation av artister, inte bara könsmässigt, utan på flera plan.
– Om man ska vara helt krass – min pappa är liksom en klassisk jazzgubbe och även han tänker mycket på jämställdhet inom musikbranschen idag. Det är bra att det blivit lite normaliserat att prata om sånt där. I början av min solokarriär var jag jävligt rädd för att säga fel för det var så få som pratade om det.
I början av sin karriär drev Linnea ”På Jam” i Malmö. En klubb som ville minska klyftan mellan kvinnliga och manliga musiker.
Det är typ 10 år sedan nu?
– Jävlar! Är det 10 år sedan?! Vi startade ju den klubben för att vi tyckte det var så tråkigt att komma in på jamklubbar där man liksom kände av en wow-effekt för att man var tjej och gick upp och spelade. De brydde sig liksom inte om vad man gjorde rent musikaliskt.
Och även om Linnea tycker att branschen har förändrats till det bättre sedan dess, är den fortfarande mansdominerad. Hon berättar om en situation i somras där hon blev intervjuad tillsammans med en manlig artist.
– Han sa att han varit inaktuell ett tag eftersom han varit föräldraledig. Men han fick inga följdfrågor på det. Istället fick jag frågor om hur det var att ha med min bebis på turné. Det handlar om att vi måste bli behandlade utifrån de personer vi är, istället för vilket kön vi har. Han visade så tydligt att han ville prata om det men fick inte och jag hade inte ens nämnt att jag blivit mamma för jag tyckte inte att det var relevant för intervjun.
Tycker du det är störigt att kvinnor behöver ta ett större ansvar för jämställdheten inom musikbranschen, till exempel det faktum att vi ens pratar om det här?
– Ja men vi pratar ju om det för att man tänker på det mycket. Jag hade behövt läsa det här när jag var yngre, men det är också viktigt att även männen får frågan. Och att vi börjar prata om känslor även med män. Jag är ju väldigt mycket så ”snubblar in i rummet, säger vad jag tycker och är inte rädd för reaktionerna”, medan jag har killkompisar som är mycket mer försiktiga. Hade vi blivit bemötta för de personer vi är hade man vetat att ta det lite mer försiktigt med dem, medan med mig kan man köra på lite hårdare.
Har du några tips till kvinnor som vill lyckas inom branschen?
– Banka in i skallen att det du har har ingen annan. Du måste också se det som ett jobb – ha tålamod och kör på, för sen kanske det kommer en lucka av tajming där det du gör är något som folk saknar. Man måste bestämma sig för att det finns en plats för en, om ingen har gjort det innan dig så behövs du ju där!
I podden ”Equalizer” på Spotify har Linnea tipsat om kollektiv av låtskrivare och producenter att samarbeta med. Hon menar också att det är viktigt att våga fråga andra hur de kommit i kontakt med sina skivbolag eller hur de har fått spelningar.
– Alltså, ingen är större än att man ska våga ställa frågan. Det värsta som kan hända är att man får ett nej, och det är väl inte så farligt?
Till sist måste jag ställa den absolut viktigaste frågan till dig som är stjärntecknet skorpion – på vilket sätt identifierar du dig med skorpionens egenskaper?
– Jag tycker allt sånt där brukar stämma väldigt bra in på mig, jag är driven och har lätt för att gå in i ledarrollen.
Linnea menar att hennes sätt att skriva låtar är lite ”skorpionigt”. Att hon har mycket känslor som till slut bara måste få komma ut.
– Sen har ju skorpionen inte bara smickrande egenskaper. Jag kan vara både avundsjuk och få för mig saker som jag bestämmer mig för är sanningar. Som det där med Idol. Sen insåg jag att det där var bara en idé jag hade, alltså att jag inte skulle söka. Så jag är nog lite svart/vit på det sättet. Men jag gillar också att ha fel.
Linnea Henrikssons EP ”TILL___FRÅN___ ” kommer den 1 november. Du kan läsa mer och boka biljetter till hennes julturné här.
Vem är Linnea Henriksson?
- Ålder: Fyller 33 år den 9 november
- Familj: Sambon Wille Alin och sonen Rune.
- Stjärntecken: Skorpion
- Bor i: Stockholm
- Kommer från: Halmstad
- Soloalbum: ”Till mina älskade och älskare” 2012, ”Du söker bråk, jag kräver dans” 2014, och ”Linnea Henriksson” 2017.
- Priser och utmärkelser: Vinnare av ”Årets artist” på P3 Guld-galan 2013, Vinnare av ”Årets Pop” på P3 Guld-galan 2018. Fick Alice Babs Jazzstipendium 2015 och Ulla Billquist-stipendiet 2016.
- Övrigt: Medverkat i ”Så mycket bättre 2018” och tävlat i ”Idol” 2010, programlett ”Musikhjälpen” 2014 och 2015 samt återkom som resande reporter i ”Musikhjälpen” 2017. Driver musikpodden ”Equalizer” tillsammans med Evyn Redar.
- Aktuell med: Jul-EP:n ”TILL___FRÅN___ ”, åker på julturné med start 29 november och ska programleda Melodifestivalen 2020.