in

Emma Molin: ”2020 har absolut haft vissa hundårskvaliteter”

emma molin dragarbild
Bildkälla: Micke Grönberg och Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Du kanske främst känner igen Emma Molin från Grotesco-gänget eller På spåret, men snart kan hon även lägga till P3 Guld-programledare på sitt CV. Vi slog henne en pling för att prata om humor, livet som nybliven singel och tråkåret 2020. Mer

Vi har följt en rolig och rapp Emma Molin i Alla mot alla och På spåret, hört hennes röst i radio och sett henne skådespela i komedier och humorprogram. På senare tid har hon synts i SVT-serien Andra åket och i filmen Tills Frank skiljer oss åt.

Att det var just skådespelare som hon ville bli förstod Emma redan som 12-åring. Hon växte upp på Lidingö utanför Stockholm med sina två bröder och föräldrar som arbetade som frikyrkopastorer. Där fanns det en kommunal teaterskola som fångade upp barn med ett stort intresse för teater – som Emma.

– Jag kände att jag hade lätt för det där, att kliva in i olika roller. Min kompis pappa spelade teater med Povel Ramel i Göteborg och vi fick följa med dit och vara med på scenen.

Det var på teaterskolan på Lidingö som hon mötte vännerna som sedan blev humorgruppen Grotesco, kanske främst kända för avsnittet Ladies night och sketcherna Bögarnas fel och Ett kilo mjöl.

– Grotesco har format mig så mycket. Vi har ju hållit ihop så länge, är vänner privat och känt varann sen vi var små. Det går ju nästan inte att jämföra med något annat. Att ha gjort något så stort tillsammans.

Emma molin 1
I Emma Molins sommarprat från 2018 berättar hon om hur det är att jobba i humorbranschen. Bild: Micke Grönberg / Sveriges Radio

Emma Molin: ”Det klart att det finns dagar när man inte känner sig så rolig”

Trots att intresset för skådespel kom tidigt för Emma har vägen dit hon är idag varken varit spikrak eller självklar, där hon bland annat fått flera avslag på sina ansökningar till scenskolan. Hon berättar att hon både hann föda barn och fylla 30 innan det vände.

– Det var då jag kunde börja säga att det var mitt jobb och behövde inte jobba med andra saker för att försörja mig.

Trots att det känns som att varannan person var ståuppare ett tag, är det kanske inte så vanligt att vara komiker på heltid. Så, hur är det att ha humor som yrke egentligen?

– Jag får stresspåslag när du säger så, har jag det verkligen? Ja, jag har ju valt det själv så jag får väl helt enkelt stå mitt kast, haha. Men det klart att det finns dagar när man inte känner sig så rolig men ändå måste va det, vilket kan vara svårare. Då får man liksom acceptera den sinnesstämning man är i och hitta skämt i det. Det blir bara lite mörkare skämt då. 

Emma berättar att hennes tävlingsinriktade sida som hon visar i både På spåret och i Alla mot alla nästan varit som en uppenbarelse, även för henne själv. Tävlingsmänniskan i henne har verkligen fått sin scen i frågesportsprogrammen, men vilket av de två programmen som varit roligast att delta i är svårt att säga.

– Det är jättekul att ha varit med i båda. Dels har det ju jättemycket att göra med vem man sitter med. I På spåret så sitter jag med Hanna Dorsin som är en jättenära vän till mig, så vi har ju haft jätteroligt tillsammans. I Alla mot alla har jag fått nya kompisar nästan i varje säsong och det är ju också jättekul. Som Markus Krunegård, Sigge Eklund och Jerka Johansson.

Emma Molin om att leda P3 Guld tillsammans med Oscar Zia

Härnäst kommer vi att få se Emma som galavärd för P3 Guld tillsammans med artisten Oscar Zia. De två programledarna känner inte varandra sen tidigare, men Emma säger att Oscar är en sån person som det känns som att man känner nästan omedelbart. 

– Han är också en sån person som ringer en ibland. Hur gulligt? Asså vem gör ens det? Han ringde mig på nyår, det är liksom han och min mamma, säger hon och skrattar. 

Emma Molin Oscar Zia
Emma Molin och Oscar Zia är årets programledare i P3 Guld. Bild: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Den 20 mars går P3 Guld av stapeln och då ska alltså Sveriges bästa artister och låtar utses. Årets digitala gala blir lite annorlunda för Emma, som är van vid publik.

– Publiken gör att man skärper sig. Men Oscar är nog bra på att se till att vi håller oss skärpta, jag kan lätt bli lite flamsig så vi får hoppas att det inte händer. 

Några nominerade är artister som Zara Larsson, Victor Leksell och Jireel. Kvällen kommer bjuda på prisutdelningar, hyllningar och liveframträdanden. Allt är inte helt klart än, men det kommer att ske under säkra former.

– Nej men det kommer vara superhärligt. En hylla-svensk-musik-kväll! För visst längtar man efter fest och glamour? Hoppas att vi på nåt sätt kan vara ett substitut för det som alla saknar. Som en liten tröst i alla fall. 

Vi kan nog alla hålla med om att 2020 minst sagt var ett speciellt år för oss alla. Inte minst för Emma.

– Jag var med i en podd som heter Hundåren i höstas och jag skulle säga att 2020 absolut har haft vissa hundårskvaliteter. Dessutom så skiljde jag mig mitt i alltihop så det var liksom jättemärkligt, men nu kan det bara bli bättre tror jag!

Hon var fram tills förra året gift med Grotesco-medlemmen Jakob Zetterberg, som hon träffade när hon var väldigt ung. De har haft några paus-år tidigare i förhållandet, så Emma har varit singel som vuxen, men säger samtidigt att allt känns väldigt nytt.

– Det är ju väldigt konstigt och märkligt. Men det ska nog gå bra! Det är kul på P3 för min kollega Christopher Garplind och vår producent är båda singlar, så det är väldigt mycket snack om killar i pauserna, så det är ju kul!

Förutom jobbet på P3 ska hon spela in en långfilm i sommar och göra teater i höst. Eftersom 2020 inte direkt var ett toppen år, finns det desto mer att se fram emot.

– Jag ser fram emot sommar, folkmassor och… vågar man säga utlandsresor? Sommar och folkmassor då. Och skrålsång också, gemensamt bröl till musik i högtalare! Allt sånt! 

Emma Molin p3guld
Emma Molin och Oscar Zia. Bild: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Emma Molin om uppväxten: ”Jag skulle nog inte säga att jag är kristen”

Så, hur var det att växa upp med två föräldrar som var frikyrkopastorer egentligen? Och hur ser Emma på tro idag? Trots hennes uppväxt i en frikyrklig miljö har hon inte helt tänkt klart kring sin egen tro. Det är fortfarande en pågående process och inte något som är färdigformulerat i hennes huvud.

– Jag skulle nog inte säga att jag är kristen. Men jag tycker ju att andliga och stora frågor är spännande på något sätt, även om jag inte känner mig så hemma i kyrkan längre.

Eftersom hennes uppväxt har varit ganska speciell finns det sammanhang där hon på ett eller annat sätt har behövt förklara sig. Just eftersom många människor har en bild av det som något påtvingat, märkligt och slutet. 

–  Jag vill nog påstå att det nästan är tvärtom. Jag kan sakna att mina egna barn inte får samma självklara arena att prata om livets stora frågor, som jag fick, säger hon och fortsätter:

– Det är ju en väldig trygghet att känna att det finns något som är större är jag, min flashbacktråd och mitt jobb typ. 

5 snabba med Emma Molin

Vem är roligast i Sverige?

– Min kollega på radion Christopher Garplind är väldigt rolig. Han får mig att skratta väldigt mycket, och Linnéa Wikblad också. De är on top of my mind!

Har du någon dold talang?

– Nej alltså jag har verkligen slagit mynt av allt som liknar en talang, haha. Jag försöker lära mig att laga mat, men det är verkligen inte en talang som kommer lätt till mig. 

Brukar du läsa om dig själv på Flashback?

– Nej, det intresserar mig inte. Det känns osunt att sitta och läsa saker om sig själv, så nej jag brukar inte läsa om mig själv. Är det något som jag borde läsa?

Många verkar googla på din längd, hur lång är du?

– Det är ju en jättemärklig fetisch som folk har, men jag är 1,80. Jag brukar också ha klackar på mig, så jag ser nog längre ut än vad jag är också!

Finns det något du inte skulle kunna skämta om?

– Ett rakt svar på den frågan är nej, men man får ju känna av sammanhanget. Man kan ju inte skämta om vad som helst när som helst eller var som helst. Så är det!

Här kan du följa Emma Molin på Instagram