in

Legendariska kvinnokämpen Susan Anthonys grav täcktes av klistermärken – ”Yes we can!”

susan b anthony

För att visa sitt stöd för jämställdhet och allas lika rättigheter besökte hundratals människor kvinnorättskämpen Susan Anthonys grav i samband med presidentvalet i USA. De satte sina ”I voted”-lappar på graven för att hedra Anthonys gärningar. Mer

I samband med publiceringen av denna artikel fick Veckorevyn.com vetskap om att Susan B. Anthony vid flera tillfällen uttryckt sig rasistiskt mot afroamerikaner och i sin kamp för kvinnlig rösträtt inte företrädde svarta kvinnor. Inga ändringar har gjort i artikeln efter att vi tog del av den informationen, men vi står inte bakom hennes exkludernade vision och ideologi. 

Susan B. Anthony var kvinnokämpe och suffragette som dog 1906, 14 år innan kvinnor tilläts att börja rösta i USA. Några av Susans hjärtefrågor var avskaffandet av slaveri, alkoholförbud samt lika lön för män och kvinnor. Exempelvis fick hon igenom lagförslaget som gav kvinnan rätt att ”förutom att inneha egendom också förfoga över sin egen arbetsförtjänst, inleda process och vid sin makes död ha samma rättigheter som denne hade haft om hans hustru hade avlidit före honom”.

Susan hade en riktig kämparanda helt enkelt. När Amerikanska inbördeskriget bröt ut år 1861 besökte hon tillsammans med Cady Stanton flertal större städer runtom i landet och lyckades samla ihop 400 000 namnunderskrifter för avskaffandet av slaveri. I och med detta erkände kongressen det 13e tillägget i konstitutionen och alla slavar släpptes fria.

feminist

Det har blivit till en tradition för människor från hela USA att besöka Susans grav efter att landet haft val och sätta ”I voted”-klistermärken på den. I och med det här valet, när en kvinna för första gången hade chansen att bli USAs president, är gravstenen täckt av klistermärkena som symboliserar människors stöd för Clinton och jämställdhet.

[adSpace placement=”auto”]

Hundratals människor stod i kö under och efter valet pågick för att visa sitt stöd. Vissa väntade i upp emot en timme för att sätta fast sitt klistermärke.

Snacka om mäktigt! <3

Intiativ som dessa visar på att godheten är den starkaste av krafter som alltid lever kvar. Susan ser säkert ned från himlen och ler!

susan anthony