in

Läs Molly Sandéns ärliga inlägg om sin sjukdom: ”Jag har fortfarande svårt att acceptera den”

molly sanden

I ett viktigt och öppenhjärtigt inlägg på Instagram berättar sångerskan Molly Sandén om sin diabetes – och den dagliga kampen för att acceptera den. Mer

Det var för fyra år sedan som Molly Sandén diagnostiserades med diabetes typ 1. I ett Instagram-inlägg berättar hon nu om hur beskedet om sjukdomen kom plötsligt och att den vände allt upp och ner. Molly Sandén skriver:

Beskedet kom som en blixt från klarblå himmel och helt plötsligt skulle jag bara acceptera att jag hade en sjukdom som skulle förändra varje dag i resten av mitt liv. Jag som trodde jag var odödlig.”

Enligt Diabetesförbundet har 450 000 diabetes i Sverige i dag (både typ 1 och typ 2). Diabetes typ 1 är ofta ärftlig och utvecklas oftast när man är barn eller tonåring. Om du vill veta mer om diabetes eller är orolig för att du är drabbad så kan du läsa mer om det på Vårdguiden.

I inlägget berättar Molly också om hur det inte går en enda dag utan att hon tvingas tänka på sin diabetes. Det är en sjukdom som noggrant måste mätas och övervakas för att inte bli farlig.

”Visst att man kan leva ett relativt normalt liv med diabetes, men man kan faktiskt inte låta det gå en dag utan att man tänker på den. Det är just den känslan som gör mig galen… Vetskapen att om jag inte tar hand om mig själv och känner efter hur jag mår hela jävla tiden, så kan diabetesen ta mitt liv… Precis sådär utan förvarning som när den dök upp”, skriver Molly i inlägget som redan börjar uppmärksammas rejält. 

I inlägget visar hon också upp sin tatuering på fingret som symboliserar att Molly är mer än sina toppar och dalar, både vad gäller blodsockret men också livet i allmänhet.

 

För fyra år sedan fick jag diagnosen diabetes typ 1. Första natten på sjukhuset låg jag klarvaken och skrev en och samma mening om och om igen i anteckningarna på min telefon… ”Jag har diabetes, jag har diabetes, jag har diabetes…”. Det spelade ingen roll hur många gånger jag skrev det. Varje gång kändes det lika främmande och overkligt. Jag kunde bara inte acceptera det. Hur kunde någonting så elakt finnas inuti min kropp utan att jag ens kunnat märka det eller fått en endaste chans att förändra det? Beskedet kom som en blixt från klarblå himmel och helt plötsligt skulle jag bara acceptera att jag hade en sjukdom som skulle förändra varje dag i resten av mitt liv. Jag som trodde jag var odödlig. Helt plötsligt var jag en av de få. En av de utsatta. Idag fyra år senare har jag fortfarande svårt att acceptera min diabetes. Vissa dagar vill barnet i mig bara kasta blodsocker-mätaren i väggen och skrika ”varför jag?!”. Medan andra dagar kan gå förbi utan att jag knappt tänker på det. Nä. Det va en lögn. Visst att man kan leva ett relativt normalt liv med diabetes, men man kan faktiskt inte låta det gå en dag utan att man tänker på den. Det är just den känslan som gör mig galen… Vetskapen att om jag inte tar hand om mig själv och känner efter hur jag mår hela jävla tiden, så kan diabetesen ta mitt liv… Precis sådär utan förvarning som när den dök upp. För att påminna mig själv om att jag är ”Större än mina toppar och dalar” – både rent allmänt i livet, men framförallt när det gäller mina höga och låga blodsockervärden – har jag gjort den här tatueringen (Och ja. Det finns en anledning till att den sitter på just det fingret…) #diabetes #diabetestyp1 #öppendiabetes #diabetic #diabetesawareness #diabeteslife #greaterthanmyhighsandlows

Ett foto publicerat av MOLLY SANDÉN (@m0llys)


Heja dig, Molly! Och tack för att du orkar prata om diabetes!