in

Larmet: Allt fler unga flickor utsätts för våld i nära relation

kvinnojour
Bildkälla: Priscilla Du Preez / Unsplash

12 år. Så unga är flickorna som söker stöd hos kvinnojourer. Problemet har eskalerat de senaste åren och våldet kryper ner i åldrarna. Mer

Det är allt fler unga flickor som söker hjälp hos kvinnojourer. De blir utsatta för både psykiskt och fysiskt våld av sin förövare. Vissa är så unga som 12 år, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi ser ett växande problem de senaste två åren, säger Jenny Wrobel, verksamhetschef för Helsingborgs Kvinnojour, till tidningen.

Flickorna som söker stöd har vittnat om att de övervakas och kontrolleras. Förövaren går oftast i samma skola och kan ha kontroll över sin partner under dagtid. När en ung relation innehåller våld blir det svårt för flickorna att förstå hur en hälsosam relation ser ut. De kan tro att svartsjuka är något positivt som innebär att partnern bryr sig om henne.

– Eftersom det ofta är den första riktiga kärleksrelationen är det lätt att man tror att relationer ska vara så här.

Förövaren kräver konstant kontroll över offret

Den digitala kontrollen är mer omfattande hos unga. Det öppnas en helt ny dörr för insyn i personens liv och man måste hela tiden vara uppkopplad.

Förövaren kan kräva kontroll över sin partners sociala medier. Partnern ska i sin tur alltid vara tillgänglig att svara i telefonen.

– Sen sociala medier gjorde intrång i våra liv har det alltid funnits en lång historia av digitalt våld, säger Maria Dufva, föreläsare och kriminolog, till Sydsvenskan.

Tveka inte att höra av dig till en kvinnojour om du har blivit utsatt och behöver stöd. Här kan du hitta en jour nära dig.

Du kan också ringa Kvinnofridslinjen dygnet runt på 020-50 50 50.